KONGSI

Para saintis mungkin telah menemukan rawatan baru yang berpotensi untuk demensia, dalam bentuk cuka blueberry. Dalam kajian baru-baru ini, penyelidik menunjukkan bagaimana produk yang ditapai meningkatkan ingatan jangka pendek pada tikus dengan amnesia.

Penyelidik mengatakan bahawa cuka blueberry mempunyai potensi untuk mengurangkan kehilangan ingatan pada orang yang mengalami demensia.

Dementia adalah salah satu beban kesihatan yang paling cepat berkembang di seluruh dunia, dengan satu orang mengembangkan penyakit setiap 3 saat.

Dianggarkan 50 juta orang di seluruh dunia hidup dengan demensia. Menjelang 2050, jumlah ini dijangka mencapai 131.5 juta.

Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia yang paling biasa, iaitu kira-kira 60-80 peratus daripada semua kes. Ia dicirikan oleh masalah dengan pembelajaran dan ingatan, dan ia menjejaskan sekitar 5.5 juta orang dewasa di Amerika Syarikat sahaja.

Statistik yang mengejutkan seperti ini menonjolkan keperluan terdesak untuk cara baru untuk mencegah dan merawat demensia.

Kajian terdahulu telah mencadangkan beberapa sebatian semula jadi, seperti yang terdapat di blueberries, dapat membantu mengurangkan kehilangan ingatan yang berkaitan dengan demensia.

Sebagai penyelidik nota kajian terkini – termasuk Beong Ou Lim, Konkuk University di Republik Korea – penyelidikan telah menunjukkan bahawa penapaian dapat meningkatkan bioaktiviti sebatian semula jadi.

Mereka menulis, “Produk yang ditapai, seperti cuka, mungkin bertindak untuk memelihara sebatian fenolik yang mudah dioksidakan semasa pemprosesan makanan dan yang dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti kematangan, penyimpanan, dan pemprosesan.”

Dengan faktor-faktor ini, Lim dan rakan-rakan berusaha untuk menyiasat sama ada atau tidak cuka yang dibuat dari blueberries mungkin berkesan untuk mengurangkan kehilangan ingatan.

Pasukan itu baru-baru ini menerbitkan penemuannya dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry .

 Memori jangka pendek bertambah baik pada tikus

Untuk mencapai penemuan mereka, saintis mencetuskan amnesia pada tikus dengan memberi mereka ubat dipanggil scopolamine. Tikus kemudian diberikan 120 miligram per kilogram cuka blueberry atau 120 miligram per kilogram ekstrak blueberry setiap hari selama 1 minggu.

Pasukan mendapati bahawa tikus yang diberikan cuka blueberry menunjukkan pengurangan pecahan asetilkolin dalam otak mereka. Tahap acetylcholine yang rendah telah dikenal pasti di otak orang dengan penyakit Alzheimer, nota penulis.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa cuka blueberry membawa kepada kenaikan faktor neurotropik yang berasal dari otak pada tikus, yang merupakan protein yang memainkan peranan dalam pertumbuhan dan penyelenggaraan sel-sel saraf.

Para penyelidik menguji ingatan tikus dengan ujian Y-maze dan ujian mengelakkan. Mereka mendapati bahawa cuka blueberry membawa kepada prestasi yang lebih baik dalam kedua-dua ujian, yang mereka katakan menunjukkan potensi untuk meningkatkan memori jangka pendek .

Mengulas mengenai implikasi potensi penemuan mereka, para penyelidik menulis:

BV [cuka blueberry] boleh menjadi bahan berfungsi atau makanan yang menjanjikan untuk agen perlindungan amnesia yang berkaitan dengan masalah kognitif.”

Yang berkata, pasukan mencatatkan bahawa kajian lanjut diperlukan untuk mengesahkan sama ada atau tidak cuka blueberry dapat memperbaiki masalah ingatan pada orang yang mengalami demensia.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang menyebabkan kesakitan vulvar?
Artikel seterusnyaGua sha: Apa yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.