Cystic Hygroma

Cystic hygroma adalah gelembung berisi cecair yang paling kerap berlaku di kepala atau leher bayi. Ianya adalah hasil penyumbatan dalam sistem limfa.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Doktor di hospital kadang-kadang boleh mengesan cystic hygroma menggunakan ultrasounds semasa kehamilan. Mereka juga boleh mendiagnosisnya selepas bayi dilahirkan. Sesetengah cystic hygroma mungkin tidak muncul sehingga kanak-kanak itu sedikit dewasa.

Dalam artikel ini, ketahui lebih lanjut mengenai punca dan gejala cystic hygroma, serta pilihan rawatan.

Apakah cystic hygroma?

Cystic hygroma <br> Kredit imej: GreenMeansGo, 2016 </ br>
Cysti hygroma biasanya tidak berbahaya.
Kredit imej: GreenMeansGo, 2016

Menurut Yayasan Perubatan Fetal, cystic hygroma mempengaruhi 1 dalam 800 kehamilan dan 1 dalam 8,000 kelahiran hidup.

Dalam 80 peratus kes, cystic hygroma muncul di muka, termasuk kepala, leher, mulut, pipi, atau lidah.

Pertumbuhan juga boleh berlaku di bahagian lain badan, termasuk ketiak, dada, kaki, punggung, dan pangkal paha. Mungkin ada satu daripada pertumbuhan, yang juga boleh berkembang dari semasa ke semasa.

Cystic hygroma yang wujud semasa kelahiran atau berkembang selepas kelahiran biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ianya boleh meresap, berkembang menjadi sangat besar, dan menjejaskan pernafasan dan keupayaan anak untuk menelan.

Kadangkala, cystic hygroma dikesan pada awal mengandung sebelum lahir. Cystic hygroma janin boleh menjadi faktor risiko keguguran.

Cystic hygroma biasanya menjejaskan kanak-kanak, tetapi terdapat kes – kes jarang berlaku di kalangan orang dewasa.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kajian kes tahun 2016 melaporkan lelaki berusia 32 tahun dengan cystic hygroma di lehernya. Hygroma muncul 8 bulan sebelum diagnosis.

Lelaki itu mengalami kesakitan dan bengkak di bahagian bawah kanan wajahnya memanjang ke lehernya. Doktor mengambil biopsi dan dapat mengesahkan bahawa ia adalah cystic hygroma dewasa.

Punca

Kedua-dua faktor alam sekitar dan genetik boleh menyumbang kepada pembentukan hygromas sista. Punca mungkin termasuk:

 • jangkitan virus disebarkan kepada janin semasa kehamilan
 • dadah atau alkohol semasa mengandung

Selalunya, cystic hygroma adalah disebabkan oleh keadaan genetik. Malah, keabnormalan kromosom menyumbang 50 peratus kes.

Keadaan genetik yang menyebabkan cystic hygromas termasuk:

 • Sindrom Turner : Sindrom Turner adalah keadaan di mana wanita sepenuhnya atau sebahagiannya kehilangan kromosom X. Ia boleh menyebabkan perubahan rupa, dan masalah dengan jantung dan kesuburan.
 • Sindrom Noonan : Pesakit dengan Sindrom Noonan mungkin mempunyai ciri-ciri muka yang luar biasa, kedudukan pendek, masalah jantung, masalah pendarahan, kelainan tulang, dan banyak gejala lain.
 • Trisomi 13, 18, atau 21 : Keadaan ini menyebabkan janin mengembangkan set kromosom tambahan, yang menghasilkan pelbagai keabnormalan kongenital, termasuk ketidakupayaan intelektual.

Cystic hygroma juga boleh berlaku tanpa sebab yang diketahui.

Gejala

Gejala cystic hygroma berbeza-beza bergantung kepada lokasi cystic. Sesetengah kanak-kanak mungkin tidak mengalami apa-apa gejala selain pertumbuhan.

Jika kanak-kanak mempunyai gejala, mereka mungkin termasuk:

 • gelembung berisi cecair di lidah
 • gelembung besar yang kelihatan biru
 • apnea tidur obstruktif, gangguan tidur yang menyebabkan pernafasan berhenti dan mula
 • kesukaran bernafas dan makan
 • kegagalan untuk berkembang maju
 • tulang dan kelainan gigi

Dalam kes yang jarang berlaku, cystic hygroma mungkin berdarah atau dijangkiti.

Diagnosis

seorang doktor yang menggunakan ultrasound
Pengimejan ultrasonografi adalah cara yang paling biasa untuk mendiagnosis cystic hygroma.

Doktor biasanya mendiagnosis cystic hygromas apabila janin masih dalam rahim, selalunya semasa rutin ultrabunyi abdomen.

Doktor juga boleh mengesannya semasa ujian darah dijalankan pada 15 hingga 20 minggu. Sekiranya ujian darah menunjukkan paras alpha-fetoprotein yang tinggi, ia mungkin menunjukkan kemungkinan cystic hygroma.

Imej ultrabunyi mungkin menunjukkan lokasi dan saiz kemungkinan cystic hygroma, tetapi doktor memerlukan lebih banyak maklumat. Mereka akan ingin tahu kedalaman dan keterukan pertumbuhan dan jika terdapat sebarang halangan, termasuk yang boleh menunjukkan masalah pernafasan.

Doktor boleh melakukan ujian tambahan, termasuk:

 • Ultrasound transvaginal: Ultrasound transvaginal boleh mengambil gambar yang lebih baik dari cystic hygroma tanpa organ-organ lain dalam perjalanan.
 • Pemancilan resonans magnetik berputar cepat (MRI) : MRI berputar cepat boleh memberikan imej yang jelas dan maklumat lanjut mengenai cystic hygroma. Malangnya, ini adalah ujian yang mahal.
 • Amniosentesis : Semasa amniosentesis, seorang doktor akan mengumpul cecair amniotik melalui jarum khas, kemudian mengujinya untuk perbezaan kromosom.

Seorang doktor akan menggunakan imbasan tomografi (CT) yang dikira, X-ray, dan ultrasound untuk membuat diagnosis jika mereka mendapati cystic hygroma selepas anak dilahirkan.

Rawatan

Cystic hygroma mungkin tidak memerlukan rawatan jika tidak menyebabkan sebarang masalah.

Satu pilihan rawatan adalah sclerotherapy. Semasa sclerotherapy, seorang pakar menyuntik ejen chemotherapeutic yang dipanggil bleomycin ke dalam pertumbuhan.

Bleomycin menyusut pertumbuhan, walaupun ia mungkin mengambil beberapa sesi terapi untuk menampakkan hasil keberkesanan. Cystic hygroma juga boleh tumbuh semula.

Seorang doktor boleh mempertimbangkan pembedahan untuk mengeluarkan cystic hygroma, tetapi selalunya akan menunggu sehingga anak itu lebih dewasa. Pembedahan boleh menyebabkan parut yang besar.

Komplikasi pembedahan yang mungkin berlaku termasuk kerosakan pada saraf, arteri, saluran darah, dan struktur berhampiran cystic hygroma.

Kedua-dua skleroterapi dan pembedahan dilakukan di bawah anestesia umum, bermakna individu akan tidur dan tidak dapat merasa sakit semasa prosedur.

Dalam sesetengah kes, bayi atau anak mungkin memerlukan kedua-dua rawatan untuk menghilangkan atau mengecilkan hygroma sista sepenuhnya.

Kesimpulan

Tinjauan jangka panjang untuk cystic hygroma bergantung kepada saiz dan lokasi pertumbuhan.

Sesetengah kes cystic hygroma mempunyai persamaan dengan keadaan genetik lain yang boleh memberi kesan kepada perkembangan kanak-kanak.

Cystic hygroma boleh kembali walaupun selepas rawatan, terutamanya jika doktor tidak dapat mengeluarkan kesemua tisu.