Darah putih

Sel darah putih beredar di sekitar darah dan membantu sistem imun melawan jangkitan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sel stem di sumsum tulang bertanggungjawab untuk menghasilkan sel darah putih. Sumsum tulang kemudian menyimpan kira-kira 80-90% sel darah putih.

Apabila jangkitan atau keadaan keradangan berlaku, tubuh melepaskan sel darah ini untuk membantu melawan jangkitan.

Dalam artikel ini, ketahui lebih lanjut mengenai sel darah putih, termasuk jenis dan fungsinya.

pelbagai jenis sel darah putih

Pakar kesihatan telah mengenal pasti tiga kategori utama sel darah putih: granulosit, limfosit, dan monosit. Bahagian di bawah membincangkannya dengan lebih terperinci.

Granulosit

Granulosit adalah sel darah yang mempunyai butiran kecil yang mengandungi protein. Terdapat tiga jenis sel granulosit:

 • Basofil : Ini mewakili kurang dari 1% sel darah putih di dalam badan dan biasanya terdapat dalam jumlah yang banyak setelah reaksi alergi.
 • Eosinofil : Ini bertanggungjawab untuk bertindak balas terhadap jangkitan yang disebabkan oleh parasit. Ia juga berperanan dalam tindak balas imun secara umum, serta tindak balas keradangan, di dalam badan.
 • Neutrofil : Ini mewakili sebahagian besar sel darah putih di dalam badan. Ia bertindak sebagai pemulung, membantu mengelilingi dan memusnahkan bakteria dan kulat yang mungkin terdapat di dalam badan.

Limfosit

Sel darah ini merangkumi yang berikut:

 • Sel B : Juga dikenali sebagai B-limfosit, sel-sel ini menghasilkan antibodi untuk membantu sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap jangkitan.
 • Sel T : Juga dikenali sebagai T-limfosit, sel darah putih ini membantu mengenali dan membuang sel penyebab jangkitan.
 • Sel pembunuh semula jadi : Sel -sel ini bertanggungjawab menyerang dan membunuh sel-sel virus, serta sel-sel barah.

Monosit

Monosit adalah sel darah putih yang membentuk sekitar 2-8% dari jumlah kiraan sel darah putih di dalam badan. Ini berlaku ketika tubuh melawan jangkitan kronik.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Mereka mensasarkan dan memusnahkan sel yang menyebabkan jangkitan.

Menurut artikel di American Family Physician , rentang normal (per milimeter padu) sel darah putih berdasarkan usia adalah:

UmurJulat normal
Bayi yang baru lahir13,000-38,000
Bayi berumur 2 minggu5,000–20,000
Dewasa4,500-11,000

Julat normal bagi wanita hamil pada trimester ke-3 adalah 5,800–13,200 per milimeter padu.

Kiraan sel darah putih yang tinggi

Sekiranya badan seseorang menghasilkan lebih banyak sel darah putih daripada yang sepatutnya, doktor di hospital memanggil ianya leukositosis.

Kiraan sel darah putih yang tinggi mungkin menunjukkan keadaan perubatan berikut:

 • tindak balas alahan, seperti akibat serangan asma
 • sel-sel yang boleh menyebabkan sel mati, seperti luka bakar, serangan jantung, dan trauma
 • keadaan keradangan, seperti rheumatoid arthritis, penyakit radang usus, atau vaskulitis
 • jangkitan, seperti dengan bakteria, virus, kulat, atau parasit
 • leukemia

Prosedur pembedahan yang menyebabkan sel mati juga boleh menyebabkan jumlah sel darah putih yang tinggi.

Kiraan sel darah putih rendah

Sekiranya badan seseorang menghasilkan sel darah putih lebih sedikit daripada yang sepatutnya, doktor memanggilnya leukopenia.

Keadaan yang boleh menyebabkan leukopenia termasuk:

Doktor boleh terus memantau sel darah putih untuk menentukan sama ada tubuh sedang meningkatkan tindak balas imun terhadap jangkitan.

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor boleh melakukan kiraan sel darah putih (WBC) menggunakan ujian darah. Mereka mungkin memerintahkan WBC untuk menguji, atau mengesampingkan, keadaan lain yang mungkin mempengaruhi sel darah putih.

Walaupun sampel darah adalah pendekatan yang paling umum untuk menguji sel darah putih, seorang doktor juga dapat menguji cairan tubuh lain, seperti cairan serebrospinal, untuk keberadaan sel darah putih.

Seorang doktor boleh memerintahkan pesakit untuk:

 • ujian untuk alahan
 • ujian jangkitan
 • ujian untuk leukemia
 • memantau perkembangan keadaan tertentu
 • pantau keberkesanan beberapa rawatan, seperti pemindahan sumsum tulang

Berikut adalah keadaan yang boleh mempengaruhi seberapa banyak sel darah putih seseorang di dalam badannya.

Anemia aplastik

Ini adalah keadaan di mana tubuh seseorang merosakkan sel stem di sumsum tulang.

Sel stem bertanggungjawab untuk membuat sel darah putih baru, sel darah merah, dan platelet.

Sindrom Evans

Ini adalah keadaan autoimun di mana sistem ketahanan badan merosakkan sel yang sihat, termasuk sel darah merah dan putih.

HIV

HIV dapat menurunkan jumlah sel darah putih yang disebut sel CD4 T. Apabila jumlah sel T seseorang turun di bawah 200 , doktor mungkin mendiagnosis AIDS.

Leukemia

Leukemia adalah sejenis barah yang mempengaruhi darah dan sumsum tulang. Leukemia berlaku apabila sel darah putih dengan cepat menghasilkan dan tidak dapat melawan jangkitan.

Myelofibrosis primer

Keadaan ini menyebabkan tubuh seseorang terlalu banyak menghasilkan beberapa jenis sel darah. Ia menyebabkan parut pada sumsum tulang seseorang.

Sama ada seseorang perlu mengubah jumlah sel darah putih mereka bergantung pada diagnosis.

Sekiranya mereka mempunyai keadaan perubatan yang mempengaruhi jumlah sel darah putih di dalam badan mereka, mereka harus berbincang dengan doktor mengenai tujuan jumlah sel darah mereka, bergantung pada rancangan rawatan mereka sekarang.

Seseorang dapat menurunkan jumlah sel darah putih mereka dengan mengambil ubat seperti hidroksiurea atau menjalani leukapheresis, yang merupakan prosedur yang menggunakan mesin untuk menyaring darah.

Sekiranya jumlah sel darah putih seseorang rendah kerana rawatan barah seperti kemoterapi, doktor mungkin mengesyorkan mengelakkan makanan yang mengandungi bakteria. Ini dapat membantu mencegah jangkitan.

Seseorang juga boleh mengambil faktor perangsang koloni. Ini dapat membantu mencegah jangkitan dan meningkatkan jumlah sel darah putih di dalam badan.

Sel darah putih adalah bahagian penting dalam tindak balas sistem imun badan. Terdapat pelbagai jenis sel darah putih, dan masing-masing mempunyai fungsi tertentu di dalam badan.

Keadaan tertentu boleh mempengaruhi jumlah sel darah putih di dalam badan, menyebabkannya terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Sekiranya perlu, seseorang boleh mengambil ubat untuk mengubah jumlah sel darah putih mereka.