KONGSI

Derma darah

sampel darah

Derma darah: Adakah anda tahu jenis darah anda? Ramai orang tidak, dan kebanyakannya, itu OK. Dalam kes kecemasan kehilangan darah, bagaimanapun, adalah penting untuk doktor anda mengetahui jenis darah yang boleh mereka berikan kepada anda — dan jika mereka tidak mengetahui jenis darah anda, mereka beralih kepada darah Jenis O-negatif, yang dikenali sebagai “jenis darah universal.”

Klinik Cleveland ialah pusat perubatan akademik bukan untung. Pengiklanan di tapak kami membantu menyokong misi kami. Kami tidak menyokong produk atau perkhidmatan bukan Klinik Cleveland.

Apabila badan anda memerlukan pemindahan darah , jenis darah terbaik untuk diterima ialah jenis darah anda sendiri. Tetapi dalam keadaan kecemasan, darah jenis O-negatif – yang hanya mempunyai kira-kira 7% individu – boleh diberikan kepada orang dari sebarang jenis darah

“Semua derma darah adalah penting, kerana ia boleh menyelamatkan nyawa,” kata doktor perubatan kecemasan Baruch Fertel, MD , “tetapi derma darah Jenis O-negatif amat penting.”

Dia menerangkan maksud menjadi penderma darah sejagat dan mengapa pendermaan darah adalah sangat kritikal, terutamanya jika anda Jenis O-negatif.

Apakah jenis darah?

Terdapat lapan jenis darah biasa, dan jenis yang anda miliki bergantung pada sama ada darah anda mengandungi antigen tertentu, atau bahan yang boleh membuat sistem imun anda bertindak balas. Jenis darah anda bergantung kepada sama ada anda mempunyai antigen A dan B (daripada kumpulan darah ABO), dan antigen Rh(D) (daripada kumpulan darah Rh).

“Mereka juga boleh bertindak balas dengan antibodi yang sudah terbentuk,” tambah ahli patologi klinikal NurJehan Quraishy, MD . Ini bermakna jika anda menerima pemindahan darah sejenis darah dengan antigen yang berbeza daripada darah anda sendiri , sistem imun badan anda boleh mula menyerang dirinya sendiri, yang boleh membawa maut.

“Selain itu, dengan kumpulan darah ABO, anda mempunyai antibodi yang telah terbentuk sebelumnya terhadap antigen yang hilang pada sel darah merah anda,” kata Dr. Quraishy. “Sebagai contoh, individu Jenis A mempunyai anti-B, dan tidak boleh menerima darah Jenis B.”

Empat jenis darah utama menunjukkan sama ada anda mempunyai antigen A atau B – atau kedua-duanya atau tidak.

 • Darah jenis A mempunyai antigen A.
 • Darah jenis B mempunyai antigen B.
 • Darah jenis AB mempunyai kedua-dua antigen A dan B.
 • Darah jenis O tidak mempunyai antigen A atau B.

Jadi, di manakah tanda tambah dan tolak itu masuk? Jenis darah juga boleh sama ada negatif atau positif, bergantung kepada sama ada anda mempunyai antigen lain, antigen Rh(D). Ini dikenali sebagai Rh-positif atau Rh-negatif, walaupun ia biasanya hanya dirujuk sebagai mempunyai jenis darah positif atau negatif.

 • Jika anda mempunyai jenis darah positif , anda mempunyai antigen Rh(D). Ini adalah yang paling biasa.
 • Jika anda mempunyai jenis darah negatif , anda tidak mempunyai antigen Rh(D). Ini kurang biasa.

Apabila anda menambah semua pilihan ini bersama-sama, ia menambah sehingga lapan jenis darah biasa tersebut.

Bagaimanakah pendermaan darah berfungsi?

Menderma darah adalah mudah, tidak menyakitkan dan menyelamatkan nyawa. “Setiap dua saat, seseorang di AS memerlukan darah atau platelet,” kata Dr. Quraishy.

Dan jika anda mempunyai darah jenis O-negatif, derma anda boleh membantu sesiapa sahaja yang memerlukan, yang sangat penting. Berikut adalah beberapa fakta yang perlu diketahui tentang derma darah dan darah jenis O-negatif.

1. Hampir semua orang boleh menerima darah jenis O-negatif

Sebagai jenis penderma darah universal, darah jenis O-negatif boleh pergi kepada hampir semua orang yang memerlukan darah. Itu menjadikannya sangat menyelamatkan nyawa dalam kes kecemasan sensitif masa di mana seseorang kehilangan banyak darah.

“Jika kami mendapat pesakit di jabatan kecemasan yang mengalami kecederaan besar dan mengalami pendarahan, masa adalah penting, dan kami tidak selalu mempunyai masa untuk mengetahui jenis darah mereka,” jelas Dr. Fertel. “Dalam kes itu, kami memberi mereka darah jenis O-negatif.”

“Ia adalah jenis darah yang sangat penting dan yang pastinya kita perlukan dengan banyak,” tambahnya.

2. Orang yang mempunyai darah Jenis O-negatif hanya boleh menerima darah Jenis O-negatif

Jika anda mempunyai darah jenis O-negatif, anda boleh memberikan darah kepada sesiapa sahaja, tetapi anda hanya boleh menerima darah daripada orang lain yang juga mempunyai darah jenis O-negatif.

3. Golongan darah positif boleh menerima darah jenis O-positif

Walaupun tidak sejagat seperti darah Jenis O-negatif, derma darah Jenis O-positif juga mendapat permintaan tinggi. Darah jenis O-positif boleh diberikan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai jenis positif: orang lain dengan Jenis O-positif, serta orang yang mempunyai darah Jenis A-positif, B-positif dan AB-positif.

4. Satu jenis darah super jarang tidak boleh menerima darah jenis O-negatif

Jenis darah jarang berlaku dalam 0.1% atau kurang orang. Mempunyai jenis darah yang jarang bermakna darah anda kekurangan antigen yang kebanyakan orang miliki atau ia mempunyai antigen yang kebanyakan orang kekurangan. Sebilangan besar orang yang mempunyai jenis darah jarang masih boleh menerima darah jenis O-negatif.

Pengecualian adalah orang yang mempunyai “darah emas.” Dianggarkan 1 dalam 6 juta orang mempunyai jenis yang sangat jarang ini, secara teknikalnya dikenali sebagai darah null Rh, kerana ia tidak mempunyai semua antigen Rh, bukan hanya D. Terdapat kurang daripada 50 orang di planet ini yang diketahui memilikinya, dan mereka boleh ‘t menerima darah jenis O-negatif — hanya darah null Rh yang lain.

Siapa yang boleh derma darah?

“Apabila bercakap tentang derma darah, segala-galanya penting,” kata Dr. Fertel. “Sebarang darah yang boleh diberikan dalam pemindahan darah benar-benar boleh membuat perbezaan dalam menyelamatkan nyawa seseorang.”

Orang daripada semua jenis darah dialu-alukan dan digalakkan untuk menderma, selagi mereka memenuhi syarat kelayakan. Anda boleh menderma darah keseluruhan setiap 56 hari, selagi anda:

 • Secara amnya berada dalam keadaan sihat.
 • Berumur sekurang-kurangnya 17 tahun, di kebanyakan negeri (atau 16 tahun dengan kebenaran ibu bapa, di negeri lain).
 • Timbang sekurang-kurangnya 110 paun (walaupun keperluan ketinggian dan berat tambahan dikenakan untuk penderma remaja).

Sesetengah sekatan dikenakan, jadi semak senarai penuh syarat kelayakan Palang Merah Amerika untuk menderma darah sebelum anda menuju ke pemanduan penderma tempatan.

Apa yang berlaku apabila anda menderma darah?

Sebaik sahaja anda memulakan proses, menderma darah adalah mudah.

“Seorang profesional terlatih akan memasukkan jarum steril yang baru di lengan anda untuk mengeluarkan sebahagian daripada darah anda,” jelas Dr. Fertel. “Selepas darah itu diuji, ia melalui pelbagai mekanisme pemeliharaan dan dibahagikan untuk diberikan kepada orang yang memerlukannya.”

Darah anda menjana semula, tetapi untuk membantu badan anda pulih dengan cepat, makan makanan kaya zat besi dan kekal terhidrat sebelum dan selepas menderma.

derma darah

Bagaimana untuk mengetahui jenis darah anda

Untuk sebahagian besar, Dr. Fertel berkata adalah membantu tetapi sebenarnya tidak penting untuk mengetahui jenis darah anda sendiri. “Hospital perlu mengesahkan jenis darah anda setiap kali anda memerlukan, walaupun anda sudah mengetahuinya,” katanya. “Sebelum memberi anda darah, mereka perlu memastikan ia selamat dan berkesan – itulah sebabnya O-negatif boleh membantu dalam kecemasan sensitif masa.”

Namun, terdapat beberapa cara untuk mengetahui jenis darah anda.

 • Melalui rekod perubatan anda: Jika anda telah mengambil darah untuk pembedahan atau kehamilan, pejabat doktor anda harus mempunyai rekod jenis darah anda. Dan jika pejabat doktor anda menggunakan sistem rakaman perubatan dalam talian, anda boleh mendapatkan maklumat tersebut dalam akaun anda.
 • Melalui pusat derma darah, contohnya, Pusat Darah Negara: Apabila anda menderma darah, kad penderma yang anda terima selepas itu menyenaraikan jenis darah anda, begitu juga dengan akaun anda dalam apl organisasi.

Tidak kira jenis darah anda, jika anda layak, pertimbangkan untuk menderma. Ia adalah cara yang mudah, agak tidak menyakitkan dan menyelamatkan nyawa untuk membantu orang lain yang memerlukan. “Mana-mana jenis darah membantu,” Dr. Fertel mengulangi. “Mana-mana jenis darah boleh membuat perbezaan dalam kehidupan seseorang.”

KONGSI
Artikel sebelum iniDemensia: Adakah antioksidan melindungi kita daripadanya
Artikel seterusnyaMakan dan tekanan: 10 perkara pakar pemakanan lakukan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.