KONGSI

Diabetes pada kanak-kanak

Diabetes jenis 2 adalah keadaan kronik yang dapat berkembang pada usia apa pun. Ia selalunya mempunyai permulaan yang perlahan, beransur-ansur, yang boleh menjadikannya sukar untuk mengesan dan mendiagnosis pada kanak-kanak. Dalam artikel ini, kita melihat diabetes jenis 2 dan menggambarkan gejala, sebab, dan faktor risiko pada kanak-kanak.

Kami juga meneroka bagaimana doktor mendiagnosis dan merawat keadaan, cara untuk mengelakkannya dan komplikasi yang dapat menyebabkannya.

Apakah diabetes jenis 2?

diabetes jenis 2 pada kanak-kanak
Dalam kanak-kanak dengan diabetes jenis 2, tubuh sama ada tahan terhadap insulin atau ia tidak dapat menghasilkan cukup.

Diabetes jenis 2 adalah keadaan kronik yang dicirikan oleh tahap gula darah yang tinggi, atau glukosa.

Pankreas menghasilkan hormon yang dipanggil insulin yang membantu mengawal jumlah gula dalam darah.

Dalam seseorang yang menghidap diabetes jenis 2, sama ada badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau ia tidak bertindak balas terhadap hormon yang sesuai, dan ini dipanggil ketahanan insulin.

Di masa lalu, komuniti perubatan yang dikenali sebagai diabetes jenis 2 sama ada diabetes kencing manis atau diabetes yang bergantung kepada insulin. Walau bagaimanapun, keadaan ini memberi kesan kepada peningkatan bilangan kanak-kanak dan remaja, kerana kadar obesiti terus meningkat.

Menurut Pusat Kebangsaan Pencegahan Penyakit Kronik dan Promosi Kesihatan, doktor di Amerika Syarikat mengidap sekitar 5,300 kanak-kanak dan remaja berusia 10-19 tahun dengan diabetes jenis 2 antara 2011 dan 2012.

Diabetes jenis 2 adalah penyakit jangka panjang yang boleh menyebabkan komplikasi serius jika seseorang tidak mendapat rawatan. Buat masa ini, tiada ubat.

Gejala

Diabetes jenis 2 sering mempunyai permulaan yang perlahan dan perlahan. Oleh sebab itu, sukar untuk mengesan kanak-kanak.

Tanda dan simptom umum kedua-dua jenis kencing manis adalah serupa. Kanak-kanak dan orang dewasa boleh mengalami:

 • Meningkatkan kencing. Apabila terdapat lebihan gula dalam darah, buah pinggang perlu bekerja keras untuk menyerap dan menyaringnya. Ini boleh mengakibatkan peningkatan kencing.
 • Meningkatkan rasa dahaga. Peningkatan kencing boleh menyebabkan dehidrasi. Seseorang mungkin merasa dahaga dan perlu minum lebih dari biasa.
 • Keletihan. Apabila badan kurang dapat menggunakan gula darah dengan betul, ini boleh menyebabkan keletihan , kerana banyak masalah yang mungkin berlaku pada orang yang menghidap diabetes, seperti dehidrasi.
 • Penglihatan kabur. Tahap gula darah tinggi boleh menarik bendalir dari kanta mata, menjadikannya lebih sukar untuk ditumpukan.
 • Kulit gelap. Rintangan insulin boleh menyebabkan beberapa kawasan kulit menjadi gelap. Istilah perubatan untuk ini adalah nigrican acanthosis, dan ia sering mempengaruhi ketiak dan belakang leher.
 • Penyembuhan luka perlahan-lahan. Tahap gula darah tinggi boleh menyebabkan masa penyembuhan yang lebih lama untuk luka dan jangkitan kulit.

Punca dan faktor risiko

Obesiti menyebabkan diabetes jenis 2 pada kanak-kanak
Obesiti menyebabkan ketahanan insulin, yang meningkatkan risiko diabetes jenis 2.

Sesiapa sahaja boleh membangunkan diabetes jenis 2, termasuk kanak-kanak. Keadaan ini lebih cenderung berkembang pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berlebihan berat badan atau obes.

Obesiti meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dengan menyebabkan ketahanan insulin. Ini berlaku apabila organ dan tisu tidak bertindak balas dengan tepat kepada insulin dan tidak menyerap gula secukupnya dari darah.

Rintangan insulin menghasilkan paras gula darah tinggi, toleransi yang lebih rendah untuk glukosa, keradangan yang lebih tinggi, dan kelebihan pengeluaran glukosa dalam hati.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), obesiti menjejaskan 13.7 juta kanak-kanak dan remaja berusia 2-19 tahun antara 2015 dan 2016 di Amerika Syarikat

Penulis kajian dari tahun 2017 mendapati bahawa kanak-kanak dan orang dewasa di bawah usia 25 tahun yang jatuh ke dalam jisim indeks jisim badan untuk obesiti adalah empat kali ganda lebih mungkin untuk membangunkan diabetes jenis 2 berbanding mereka yang berada dalam julat biasa.

Faktor risiko lain untuk diabetes jenis 2 di kalangan kanak-kanak termasuk:

 • mempunyai ibu atau bapa dengan keadaan ini, kerana ia mempunyai komponen genetik
 • iaitu Asia, Kepulauan Pasifik, Afrika, Amerika Asli, atau keturunan Latin
 • mempunyai tanda-tanda rintangan insulin, seperti acanthosis nigricans

Diagnosis

Untuk mendiagnosis diabetes jenis 2, seorang doktor akan bertanya tentang gejala kanak-kanak, dan mereka mungkin mengambil sampel darah untuk memeriksa tahap glukosa. Doktor juga boleh menggunakan ujian air kencing mudah untuk menyaring gula dalam air kencing.

Di Amerika Syarikat, kemungkinan ujian darah termasuk :

 • Glukosa darah berpuasa. Doktor mengambil ujian ini pada waktu pagi apabila anak mempunyai perut kosong. Komuniti perubatan menganggap seseorang yang mempunyai glukosa darah berpuasa lebih daripada 126 miligram setiap desiliter (mg / dl) mempunyai diabetes.
 • Hemoglobin gliserin (A1C). Ini menyemak jumlah glukosa yang dilekatkan pada sel darah merah dari masa ke masa. Doktor menganggap seseorang mempunyai diabetes jika pengukuran A1C mereka lebih besar daripada 6.5 peratus, atau 48 milimol setiap mol.
 • Glukosa darah rawak. Doktor meminta ujian ini pada waktu rawak pada siang hari. Komuniti perubatan menganggap seseorang mengalami diabetes jika tahap glukosa darahnya rawak lebih tinggi daripada 200 mg / dl.

Untuk diagnosis yang boleh dipercayai, seorang profesional perubatan harus melakukan ujian ini pada dua kesempatan berasingan.

Untuk mengesahkan diagnosis, seorang doktor juga boleh meminta beberapa ujian, atau mereka mungkin memeriksa faktor lain, seperti toleransi glukosa.

Rawatan

Rawatan untuk diabetes jenis 2 secara amnya sama pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Rawatan yang paling penting sering kali campur tangan gaya hidup, termasuk pengurusan berat badan, perubahan diet, dan senaman.

Seorang doktor juga boleh menetapkan termasuk insulin atau ubat-ubatan lain yang membantu tubuh bertindak balas dengan lebih baik terhadap insulin. Kanak-kanak juga mungkin perlu memantau tahap glukosa darahnya secara tetap.

Doktor akan menyesuaikan pelan rawatan mengikut usia kanak-kanak, keperluan, dan keterukan keadaan.

Adalah penting bagi ibu bapa dan penjaga untuk menyampaikan pelan rawatan kepada penjaga, guru, jurulatih, dan orang lain yang mengawasi kanak-kanak dari rumah.

Pencegahan

senaman mengurangkan risiko diabetes jenis 2 pada kanak-kanak
Bersenam selama sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari akan membantu kanak-kanak mengekalkan berat badan yang sihat.

Pencegahan diabetes jenis 2 sebahagian besarnya melibatkan tabiat gaya hidup yang sihat, seperti:

Mengekalkan berat badan yang sihat

Memastikan berat badan kekal pada paras yang sihat boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Seorang doktor atau ahli diet boleh menasihati tentang berat badan yang sihat untuk kanak-kanak dan mengesyorkan program untuk kehilangan berat badan, jika perlu.

Makan makanan yang seimbang

Diet kanak-kanak harus mengandungi jumlah gula tambahan dan karbohidrat yang mudah. Roti dan pastri yang dibuat dengan tepung putih mungkin bermasalah, dan diet sebaliknya mengandungi banyak buah-buahan, sayur-sayuran, protein tanpa lemak, dan biji-bijian. Ini akan mengurangkan risiko obesiti dan diabetes jenis 2.

Bersenam

Latihan adalah penting dalam mengekalkan berat badan yang sihat dan kesihatan keseluruhan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan bahawa kanak-kanak berumur 5-17 tahun mendapat sekurang-kurangnya 60 minit aktiviti fizikal sederhana atau bertenaga setiap hari. Galakkan anak-anak bermain di luar dan terlibat dalam sukan, dan had masa yang dibelanjakan di depan skrin. Ini mungkin bermakna memotong semula permainan video, televisyen, dan peranti yang serupa.

Komplikasi

Kanak-kanak dengan diabetes jenis 2 berisiko untuk komplikasi yang serius, termasuk penyakit jantung dan strok.

Komplikasi lain dan keadaan yang berkaitan termasuk:

Kesimpulan

Diabetes jenis 2 menjadi lebih biasa pada kanak-kanak, kerana kadar obesiti pada kanak-kanak terus meningkat.

Keadaan ini boleh menjadi sukar untuk dideteksi dan didiagnosis pada kanak-kanak, dan doktor tidak pasti tentang kesan jangka panjang untuk memilikinya pada usia muda.

Memfokuskan pada tabiat gaya hidup yang sihat yang melibatkan, sebagai contoh, diet yang seimbang dan banyak aktiviti fizikal, dapat membantu mencegah dan mengubati diabetes jenis 2 pada anak-anak.

KONGSI
Artikel sebelum iniMakanan proses: Panduan untuk makanan yang diproses
Artikel seterusnyaLabyrinthitis – sakit apakah ia sebenarnya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.