Dunia dalam talian

Teknologi telah memberi kesan kepada aktiviti manusia secara monumental. Sekarang, saintis ingin tahu sama ada otak manusia juga terpengaruh akibat penggunaan teknologi dalam talian.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

wanita mengakses dunia dalam talian dengan komputer riba di pangkuannya
Berhubung secara berterusan dengan dunia dalam talian mungkin mempunyai kesan jangka panjang ke atas otak manusia.

Internet telah ada selama kurang dari 3 dekad, tetapi teknologi itu telah memberi impak besar kepada cara fungsi harian manusia. Ini jelas kepada kita semua dalam cara seseorang berkomunikasi, memupuk hubungan, dan sumber maklumat.

Tetapi ada satu perkara yang para saintis masih belum pasti: Apakah kesan dunia dalam talian terhadap otak manusia? Kajian baru oleh penyelidik dari lima universiti di Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Australia cuba mencari jawapannya.

Teori ini membuktikan bahawa neuroplasticity – atau keupayaan otak untuk berubah secara struktural dari masa ke masa – bermakna bahawa pengalaman dan pelajaran yang kita dapat dari penggunaan internet mungkin mempunyai kesan yang besar.

Mengenal pasti dan memahami perubahan ini pada kanak-kanak dan orang dewasa muda sangat penting kerana otak mereka masih berkembang. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengeluarkan keprihatinan, mengesyorkan bahawa kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun harus menghabiskan tidak lebih dari 1 jam di hadapan skrin pada mana-mana hari.

Kajian terkini menganggap tiga bidang: keupayaan untuk perhatian dan tumpuan; proses ingatan; dan kognisi sosial.

Dengan mengkaji pelbagai penemuan dari kajian terdahulu, pasukan penyelidik antarabangsa dapat menganalisa sama ada internet terbukti bermanfaat atau merugikan dalam setiap contoh ini.

Penyelidik dari Universiti Harvard di Boston, MA, Universiti Sydney Barat Australia, dan King’s College London, Universiti Oxford, dan Universiti Manchester semuanya mengambil bahagian. Kesimpulan mereka muncul dalam jurnal, Psikiatri Dunia.

Perubahan berbilang tugas dan memori berubah

Penyelidik mula-mula melihat multitasking digital. Bukti menunjukkan bahawa melakukan pelbagai perkara dalam talian tidak meningkatkan keupayaan orang ramai untuk melakukan sesuatu di tempat lain. Malah, ia boleh membuat seseorang lebih cenderung untuk memberi perhatian kepada gangguan baru.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


“[T] dia mengarahkan nota dan notifikasi dari internet menjanjikan kita ke arah terus memegang perhatian yang terpecah-yang kemudiannya dapat mengurangkan kapasiti kita untuk mengekalkan tumpuan pada satu tugas,” jelas Joseph Firth, rakan penyelidikan kanan di Institut Penyelidikan Kesihatan NICM di Western Sydney.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui kesan serta-merta tentang kelakuan seperti ini pada orang muda.

Seterusnya, pasukan itu mengkaji tentang ingatan. Walaupun generasi sebelumnya terpaksa menyimpan fakta secara mental, manusia moden kini boleh meninggalkan kandungan fakta ke dalam internet atau dunia maya. Ini sebenarnya boleh memberi manfaat kepada otak, membolehkan ia memberi tumpuan kepada tugas-tugas yang lain, lebih banyak terhadap cita-cita tinggi, para penyelidik berteori.

Memandangkan kita kini mempunyai kebanyakan maklumat fakta dunia secara literal di hujung jari kita, ini kelihatan berpotensi untuk mengubah cara menyimpan, bahkan nilai, fakta dan pengetahuan dalam masyarakat, dan di dalam otak.”

Joseph Firth

Tetapi, sekali lagi, penyelidikan lanjut mengenai kesan-kesan kognitif jangka panjang bergantung kepada internet untuk fakta diperlukan. Terdapat juga keperluan untuk menyelidiki lebih mendalam kesan pada memori ruang kami, terutamanya sekarang bahawa kebanyakan orang menggunakan internet atau dunia dalam talian untuk bantuan navigasi.

Peningkatan sosial – atau masalah?

Interaksi sosial adalah unsur penyiasatan terakhir. Pasukan itu mendapati bahawa otak seolah-olah memproses interaksi dalam talian dengan cara yang menghairankan dengan cara yang sama.

Ini mungkin bermanfaat bagi orang lebih berusia yang bergelut dengan perasaan pengasingan. Tetapi golongan muda, sebaliknya, kelihatan lebih mudah terdedah kepada akibat sosial yang timbul daripada interaksi dalam talian, seperti tekanan rakan dan perasaan penolakan.

Tinjauan gagal untuk mencari pautan kausal antara penggunaan internet dan kesihatan mental yang tidak baik. Walau bagaimanapun, para penyelidik mendapati bahawa kemajuan seperti media sosial boleh berfungsi sebagai satu bentuk terapi untuk golongan muda yang mempunyai masalah kesihatan mental.

Secara keseluruhan, kajian masa depan perlu memberi tumpuan kepada golongan muda, kerana agak jelas bahawa orang dewasa yang lebih berusia mungkin dirangsang secara positif oleh ciri-ciri tawaran internet. Namun, kita belum dapat membuat kesimpulan yang sama untuk orang muda.

Lebih banyak lagi untuk belajar mengenai manfaat dan risiko

“Penemuan dari kajian ini menunjukkan betapa lebih banyak kita perlu belajar tentang kesan dunia digital kita terhadap kesihatan mental dan kesihatan otak,” kata Dr John Torous, rakan klinikal di Harvard Medical School dan pengarang bersama kajian . “Pastinya terdapat faedah yang baru dan berpotensi untuk beberapa aspek kesihatan, tetapi kita perlu mengimbangi mereka terhadap potensi risiko.”

Profesor Jerome Sarris, timbalan pengarah Institut Penyelidikan Kesihatan NICM, menyatakan lebih banyak perhatian. “Pengeboman rangsangan melalui internet, dan hasilnya berpengaruh yang biasa dialami, menyajikan pelbagai kebimbangan,” katanya.

Saya percaya bahawa ini, bersama-sama dengan meningkatnya #Instagramification masyarakat, mempunyai keupayaan untuk mengubah struktur dan fungsi otak, sementara berpotensi juga mengubah fabrik sosial kita.”

Prof. Jerome Sarris

Kesimpulan dunia dalam talian

Oleh kerana penggunaan capaian dalam talian mungkin mempunyai banyak pihak yang tidak baik, penyelidik telah mencadangkan beberapa cara untuk mengehadkan penggunaan internet.

Prof. Sarris menasihati amalan pematuhan, mengurangkan jumlah multitasking dalam talian, dan “melibatkan diri dalam interaksi lebih dalam.”

Bagi kanak-kanak, Dr. Firth menyoroti ketersediaan pelbagai aplikasi dan program perisian yang boleh digunakan ibu bapa untuk menyekat penggunaan internet di telefon pintar dan komputer.

Dia juga menambah bahawa “berbicara dengan kanak-kanak sering tentang bagaimana kehidupan dalam talian mereka memberi kesan kepada mereka juga penting – dengan harapan dapat mengenal pasti kanak-kanak berisiko cyberbullying, tingkah laku ketagihan, atau bahkan eksploitasi-dan seterusnya membolehkan campur tangan yang tepat pada masanya untuk mengelakkan kesan sampingan.”