KONGSI

Eosinofil

Kiraan eosinofil ialah bilangan eosinofil dalam tubuh. Eosinophils, sejenis sel darah putih, membantu melawan jangkitan bakteria dan virus. Seseorang mungkin memerlukan ujian darah mengira eosinophil jika mereka menunjukkan tanda-tanda jangkitan tertentu atau tindak balas alahan. Bagi orang dewasa, kiraan eosinofil normal adalah sehingga 500 kubik milimeter (mm3) dalam darah.

Doktor juga boleh mengukur eosinofil dalam sel setiap mikroliter (sel / mcL). Nombor akan sama di kedua-dua sel / mm3 dan sel / mcL.

Seorang doktor boleh mencadangkan ujian eosinophil jika seseorang mempunyai keputusan yang tidak normal dari ujian darah yang lain.

Seseorang mungkin mempunyai keputusan ujian darah eosinophil yang tidak normal jika mereka menunjukkan gejala:

 • Sindrom Cushing, yang merupakan gangguan hormon
 • sindrom hypereosinophil akut, yang menyebabkan kerosakan organ

Dalam artikel ini, kita meliputi apa yang orang boleh jangkakan dari ujian kiraan eosinofil mereka, dan juga apa hasil ujian mungkin.

Prosedur

Wanita yang mempunyai sampel darah diambil dari lengan untuk ujian
Ujian darah mengukur eosinofil memerlukan persediaan minimum dan agak cepat.

Ujian darah kiraan eosinofil adalah serupa dengan ujian darah lain.

Seorang profesional penjagaan kesihatan akan mempersiapkan kulit dengan mengunyahnya dengan antiseptik, dan mereka boleh meletakkan tali elastik di sekitar lengan untuk membuat vena lebih menonjol.

Mereka akan memasukkan jarum ke dalam urat. Profesional penjagaan kesihatan biasanya akan menarik darah dari vena di bahagian depan kawasan siku. Sesetengah orang berasa sedikit secubit apabila jarum memecahkan kulit.

Sebaik sahaja mereka telah mengumpul darah yang mencukupi, mereka akan mengeluarkan jarum dan elastik sebelum menggunakan kapas atau pembalut untuk menghentikan sebarang pendarahan.

Seluruh prosesnya cepat, hanya mengambil beberapa minit. Sesetengah orang mungkin berasa pening atau mual pada pandangan darah, atau mereka mungkin mengalami lebam ringan di sekitar tapak cabutan selama beberapa hari selepas ujian.

Juruteknik makmal akan mencemarkan sampel untuk menyerlahkan eosinofil dan sel darah lain, dan kemudiannya akan mengira jumlah yang ada di bawah mikroskop untuk memberikan hasil.

Bagaimana untuk menyediakan

Ujian itu sendiri tidak biasanya memerlukan persiapan. Walau bagaimanapun, orang harus memberitahu doktor mereka jika mereka mengambil apa-apa ubat, kerana ia mungkin memberi kesan kepada keputusan.

Orang yang mempunyai ujian darah yang lain pada masa yang sama mungkin perlu mengelakkan makan untuk tempoh masa sebelum ujian. Doktor boleh memberikan nasihat khusus mengenai perkara ini.

Keputusan

Juruteknik makmal akan menghantar keputusan kepada doktor, atau secara langsung kepada orang itu, biasanya dalam masa beberapa hari hingga 1 minggu. Keputusan biasa biasanya menunjukkan bilangan eosinophil kurang daripada 500 / mm3.

Walau bagaimanapun, makmal yang berbeza mungkin mempunyai julat rujukan yang berbeza. Seseorang perlu meminta doktor untuk menerangkan keputusan jika ada kekeliruan.

Komplikasi

Hasil yang tidak normal menunjukkan bahawa kiraan eosinofil terlalu tinggi atau terlalu rendah. Di bawah ini, kita akan memecah apa yang mungkin bermakna hasil ini.

Kira eosinophil tinggi

Kiraan eosinofil yang tinggi mungkin menunjukkan penyakit autoimun.
Kiraan eosinofil yang tinggi mungkin menunjukkan penyakit autoimun.

Mempunyai kiraan eosinofil yang lebih tinggi daripada biasa dalam aliran darah dipanggil eosinophilia.

Keadaan ini mungkin:

 • ringan (500-1,500 sel / mm3)
 • sederhana (1,500-5,000 sel / mm3)
 • teruk (lebih daripada 5,000 sel / mm3)

Eosinofilia ringan tidak selalunya menyebabkan gejala, tetapi kes-kes yang sederhana atau teruk boleh mengakibatkan kerosakan pada organ di dalam badan.

Orang mungkin mempunyai kiraan eosinofil yang tinggi jika mereka mempunyai:

 • kanser tertentu, seperti leukemia
 • jangkitan parasit
 • asma
 • alahan
 • ekzema
 • sindrom hypereosinophilic, gangguan yang dicirikan oleh tahap eosinophil yang tinggi tanpa parasit, alergi, atau sebab lain dari eosinophilia
 • penyakit autoimun

Kira eosinofil yang rendah

Bilangan eosinofil yang lebih rendah dalam darah boleh mencadangkan:

 • Penyalahgunaan alkohol : Penyalahgunaan alkohol boleh menyebabkan tahap eosinofil dan sel darah putih yang lain jatuh, yang dapat mengurangkan respon sistem kekebalan tubuh terhadap jangkitan dan keadaan penyakit lain.
 • Penambahan jumlah kortisol : Kelebihan kortisol, yang merupakan hormon glucocorticosteroid, mungkin mempunyai kaitan dengan kiraan eosinophil yang lebih rendah dan fungsi imun yang lebih rendah. Orang yang mempunyai sindrom Cushing melebihi kortisol.

Sekiranya seseorang mempunyai kiraan eosinophil yang lebih rendah daripada biasa tetapi tiada masalah pengeluaran kortisol atau pendedahan alkohol yang berlebihan, doktor mungkin melihat jumlah sel darah putih yang lain.

Ia tidak biasanya menjadi punca kebimbangan jika ini adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika bilangan sel darah putih yang lain tidak normal, ujian selanjutnya mungkin diperlukan untuk menentukan sebab yang mendasarinya.

Ringkasan

Apa yang akan datang untuk orang yang mengira jumlah eosinophil tinggi atau rendah bergantung kepada sebab yang mendasarinya. Doktor mungkin perlu menjalani ujian lanjut untuk menentukan sebab akibat yang tidak normal.

Orang yang mempunyai jangkitan atau alergi yang menyebabkan eosinofilia boleh mengambil ubat-ubatan untuk membantu menyelesaikan masalah ini dan membolehkan pemulihan tahap eosinophil normal.

Orang yang mempunyai penyakit autoimun atau keadaan perubatan lain mungkin memerlukan rawatan yang lebih menyeluruh, yang mungkin termasuk ubat-ubatan imunosupresif dan perubahan gaya hidup.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah insurans kesihatan dan perkara yang perlu diketahui?
Artikel seterusnyaAdakah anda menggunakan terapi muzik sebagai bantuan tidur?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.