KONGSI

Hepatitis B

Tiada ubat untuk jangkitan hepatitis B, jadi doktor bergantung pada vaksinasi untuk membantu mencegahnya. Hepatitis B menyerang hati dan boleh mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa tanpa rawatan. Jangkitan Hepatitis B adalah keadaan yang berpotensi serius. Menurut dasar American Academy of Pediatrics (AAP) yang baru, bayi baru lahir kini harus mendapatkan vaksin hepatitis B pada hari pertama mereka dilahirkan. Walaupun kebanyakan orang menganggap vaksin itu penting untuk keselamatan kanak-kanak, yang lain menentangnya. Dalam banyak kes, pembangkang ini disebabkan oleh mendapat maklumat yang salah atau kebimbangan terhadap kanak-kanak itu.

Kenapa disyorkan?

suntikan hepatitis b dan bayi baru lahir Vaksin hepatitis B sangat selamat.
AAP mengesyorkan bahawa bayi yang baru lahir menerima dos pertama vaksin hepatitis B dalam tempoh 24 jam pertama mereka. Salah satu sebab untuk ini adalah mungkin bagi ibu kelahiran untuk melewati jangkitan pada bayi, yang dikenali sebagai jangkitan perinatal. Sekiranya kontrak baru lahir hepatitis B, terdapat kemungkinan besar bahawa jangkitan ini akan menjadi kronik, yang bermaksud bahawa ia akan berterusan untuk masa yang lama. Tanpa rawatan, bayi mungkin mati akibat komplikasi jangkitan.

Faedah vaksin hepatitis B

Faedah utama vaksin adalah keberkesanannya. Nota AAP bahawa jika doktor memberi dosis pertama vaksin hepatitis B dalam tempoh 24 jam dari penghantaran bayi, ia adalah 75 hingga 95 peratus berkesan untuk mencegah laluan hepatitis B dari ibu kelahiran kepada bayi. Sekiranya bayi yang baru lahir menerima ubat hepatitis B imun globulin (HBIG) pada masa yang betul dan satu siri vaksin susulan, AAP menganggarkan bahawa kadar jangkitan turun kepada 0.7 dan 1.1 peratus. Untuk perlindungan yang terbaik, bayi perlu melengkapkan siri penuh vaksin.

Adakah ia selamat?

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa vaksin sangat selamat. Suntikan vaksin penuh menyediakan tahap perlindungan tertinggi dari jangkitan. Sesetengah orang masih meluahkan kebimbangan mengenai keselamatan vaksinasi. Sebab-sebab kebimbangan ini mungkin berbeza-beza. Sebahagian daripada ketakutan mungkin disebabkan penyelidikan yang lebih lama. Sebagai contoh, satu kajian pada tahun 2009 menunjukkan persatuan antara vaksin Engerix B, jenis vaksin hepatitis B yang spesifik, dan peningkatan risiko kerosakan kepada sistem saraf pusat (CNS) di kemudian hari. Walau bagaimanapun, penyelidik mendapati bahawa ini adalah pengecualian, bukan peraturan. Mereka juga menyerlahkan keperluan untuk lebih banyak kajian untuk mengesahkan penemuan ini. Pada keseluruhannya, penyelidikan mereka menunjukkan bahawa vaksinasi hepatitis B secara amnya tidak meningkatkan risiko kerosakan kepada CNS. Vaksin tertakluk kepada pemantauan keselamatan berterusan semasa pengeluaran dan apabila doktor mula mentadbirkannya kepada orang ramai. Sebarang tanda-tanda respon yang berpotensi berbahaya kepada vaksin akan mengakibatkan penarikan balik segera. Majoriti penyelidikan menunjukkan bahawa vaksin hepatitis B adalah cara yang selamat dan berkesan untuk mencegah jangkitan.

Kesan sampingan yang mungkin

Seperti mana-mana ubat, vaksin hepatitis B membawa risiko kesan sampingan. Kesan sampingan ini biasanya sangat ringan. Orang itu mungkin mempunyai sedikit demam atau mengalami kesakitan di kawasan suntikan selama beberapa hari. Menurut CDC , vaksin hepatitis B tidak dapat menyebabkan hepatitis B. Walaupun pengeluar menggunakan bahagian virus hepatitis B untuk membuat vaksin, ini tidak aktif. Mereka hanya berkhidmat untuk melatih badan untuk melawan sel khusus virus.

Kesan sampingan dan persatuan yang jarang berlaku

Walaupun ramai yang tidak faham atau salah menafikan bahaya beberapa aspek vaksinasi, masih terdapat keadaan yang teruk yang mungkin mempunyai persatuan dengan imunisasi untuk hepatitis B. Kajian dalam Journal of Medicine and Hygiene Preventive membincangkan komplikasi yang jarang berlaku ini. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa hasil ini tidak bermakna bahawa vaksinasi menyebabkan syarat-syarat ini tetapi mungkin terdapat hubungan antara mereka. Komplikasi yang mungkin termasuk:
  • pemberhentian pernafasan yang tidak normal, dipanggil apnea, pada bayi pramatang
  • vasculitis, atau keradangan pada saluran darah
  • episod hipotonik-epidemik, yang menyebabkan masalah otot dan kulit pucat
  • purpura trombositopenik imun, yang menyebabkan bintik merah pada kulit
Dalam kes yang jarang berlaku, bayi juga mungkin mempunyai reaksi alergi yang melampau terhadap vaksin. Mana-mana tanda anafilaksis, seperti bayi yang kelihatan mengalami masalah bernafas, pecah ruam, atau mengubah nada kulit, menunjukkan keperluan untuk rawatan perubatan segera.

Apakah risiko tidak mendapat vaksin?

Bayi baru lahir Risiko jangka panjang tidak mendapat vaksin termasuk sirosis hati dan kanser hati.
Risiko utama bayi yang tidak mendapat vaksin ialah mereka boleh mengubati virus hepatitis B. Hepatitis B terutamanya menyerang hati, menyebabkan keradangan yang boleh merosakkan organ ini dari masa ke masa. Jangkitan akut berlangsung selama kurang daripada 6 bulan, dan ia mungkin tidak menyebabkan gejala di sesetengah orang. Orang lain mengalami gejala pengalaman, yang mungkin termasuk:
  • hilang selera makan
  • sakit pada otot
  • sakit di sendi
  • keletihan umum
Banyak jangkitan akut menyelesaikan tanpa rawatan. Jika jangkitan berterusan selama 6 bulan atau lebih, doktor akan merujuknya sebagai kronik. Jangkitan kronik meningkatkan risiko seseorang merosakkan hati dari masa ke masa. Kerana kerosakan ini membina, ia boleh membekas hati, yang dikenali sebagai sirosis. Kerosakan jangka panjang ini boleh mengakibatkan komplikasi lain, termasuk kanser hati. Menurut Gabungan Tindakan Imunisasi , kira-kira 3,000 warga Amerika meninggal setiap tahun dari kegagalan hati atau kanser hati akibat daripada hepatitis B.

Kesimpulan

Pakar menganggap vaksin hepatitis B selamat dan berkesan. Orang ramai patut memilih vaksin itu pada usia muda untuk melindunginya daripada berkontraksi hepatitis B. AAP mengesyorkan membuangkan vaksin baru pada hari lahir mereka. Walaupun kebanyakan wanita hamil menerima ujian untuk hepatitis B sebagai sebahagian daripada rawatan pranatal mereka, ujian itu kadang-kadang dapat memberikan hasil negatif palsu. Tidak ada ubat untuk hepatitis B. Walaupun orang yang sembuh dari jangkitan mungkin mempunyai komplikasi kesihatan yang lebih tinggi di kemudian hari. CDC menyimpulkan bahawa vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah hepatitis B.
KONGSI
Artikel sebelum iniMakanan apa yang membantu membakar lemak?
Artikel seterusnya3 ubat biasa boleh mengurangkan gejala-gejala kesihatan mental yang teruk
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.