KONGSI

Gatal-gatal dan ubat

natural remedies for hives

Hives (Urtikaria) adalah salah satu keadaan kulit yang paling biasa, dicirikan oleh ruam kulit yang merah, bengkak dan gatal yang boleh muncul di mana sahaja di badan. Rawatan untuk gatal-gatal boleh merangkumi ubat preskripsi atau ubat bebas; dalam beberapa kes, ubat semula jadi untuk gatal-gatal dapat memberikan beberapa manfaat.

Gatal-gatal biasanya disebabkan oleh reaksi alergi terhadap makanan, ubat-ubatan, bahan kimia, atau gigitan serangga tertentu serta faktor lain seperti jangkitan atau tekanan. Individu secara amnya dapat pulih dari keadaan ini dalam masa 24 jam, walaupun dalam beberapa kes, pemulihan boleh memakan waktu hingga 48 jam.

Hives boleh dikelaskan sebagai gatal-gatal akut atau gatal-gatal kronik. Gatal-gatal akut mempunyai jangka masa pendek, berlangsung kurang dari enam minggu. Gatal-gatal kronik berlangsung lebih lama dari enam minggu dan selanjutnya dikelaskan sebagai spontan, fizikal, dan episodik. Gatal-gatal kronik yang spontan dan episodik dapat berulang sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Gatal-gatal fizikal secara amnya berkaitan dengan rangsangan mekanikal seperti strok kulit, sejuk, panas, tekanan, getaran, atau terdedah kepada cahaya matahari.

Angioedema juga boleh berlaku dengan gatal-gatal. Angioedema adalah keadaan di mana pembengkakan berlaku di bawah kulit. Gejala angioedema umumnya melibatkan pembengkakan kelopak mata atau bibir serta rasa sakit dan sensasi terbakar. Angioedema boleh membawa maut jika pembengkakan berlaku di saluran pernafasan dan perlu dirawat sebagai keadaan kecemasan. Pemulihan dari angioedema biasanya memakan masa sekitar 72 jam.

Gatal-gatal berlaku kerana sel mast (sel imun yang terdapat di saluran darah kecil) melepaskan beberapa orang tengah seperti histamin. Ini membawa kepada pelebaran saluran darah di kawasan yang terjejas dan peningkatan tahap aliran darah yang menyebabkan kemerahan dan pembengkakan.

Bagaimana gatal-gatal dirawat?

Terdapat beberapa ubat untuk merawat gatal-gatal. Ubat atau ubat semula jadi mungkin berguna untuk merawat gatal-gatal. Ubat boleh didapati di kaunter atau diresepkan oleh doktor.

Pesakit dengan gatal-gatal akibat reaksi alergi, disarankan untuk menghindari ‘pemicu’ (makanan atau ubat tertentu).

Gatal-gatal kronik boleh dikaitkan dengan penyakit atau jangkitan yang mendasari. Dalam kes ini, pesakit biasanya dirawat kerana keadaan perubatan yang mendasari.

Ubat untuk merawat gatal-gatal

Gatal-gatal biasanya boleh dirawat dengan antihistamin. Jenis ubat ini membantu melegakan gejala gatal-gatal dengan mencegah histamin daripada mengikat reseptor histamin (H1), yang terletak di sel imun, sel otot licin saluran pernafasan, dan saluran darah dan sel endotel vaskular.

Antihistamin oral yang biasa digunakan seperti Loratadine (Claritin), Cetirizine (Reactine atau Zyrtec) atau diphenhydramine (Benadryl) boleh didapati di kaunter atau diresepkan.

Menurut beberapa kajian klinikal, antihistamin generasi kedua (Claritin) lebih disukai daripada antihistamin generasi pertama (Benadryl) untuk merawat gatal-gatal. Ini kerana Claritin mempunyai kesan sampingan yang kurang berkaitan, seperti gangguan kognitif dan ubat pelali berbanding dengan antihistamin generasi pertama yang lain.

Ubat-ubatan topikal anti-gatal seperti calamine lotion boleh digunakan untuk menghilangkan rasa gatal. Losyen ini boleh disapu di bahagian kulit yang terkena, menghasilkan kesan menenangkan atau menyejukkan.

Menurut beberapa kajian, tidak digalakkan bagi pesakit dengan gatal-gatal kronik untuk mengambil ubat anti-radang nonsteroid seperti aspirin. Ini kerana ubat anti-radang dapat memperburuk gejala.

Ubat semula jadi untuk gatal-gatal

Terdapat ubat-ubatan rumah yang biasa digunakan untuk menghilangkan gejala (gatal, kulit kering) yang berkaitan dengan pelbagai keadaan kulit.

Pakai Pakaian Longgar

Kain tertentu seperti bulu, atau pakaian yang ketat boleh memberi tekanan pada kulit, memicu gejala gatal-gatal seperti gatal. Sebaiknya individu memakai pakaian longgar yang diperbuat daripada kain kapas atau sutera untuk mengelakkan atau melegakan simptom.

Oatmeal koloid dan Baking Soda

Oatmeal koloid boleh digunakan untuk menguruskan gejala yang berkaitan dengan keadaan kulit. Ubat semula jadi ini biasanya dibuat daripada mengisar gandum atau biji gandum menjadi serbuk. Rawatan biasanya melibatkan mandi sejuk di mana air dicampurkan dengan oatmeal. Ia juga boleh dilakukan dengan menggunakan pasta atau losyen di kawasan yang terkena.

Oatmeal koloid membantu melembapkan kulit. Menurut kajian, sifat anti-inflamasi dan anti-oksidatif dari oatmeal koloid melindungi dan menenangkan kulit dengan melegakan gatal, kekeringan, kerengsaan, dan keradangan.

Natrium bikarbonat, yang biasanya dikenal sebagai baking soda, adalah ubat semula jadi lain yang berpotensi melegakan gejala keadaan kulit. Rawatan pada amnya melibatkan penambahan soda penaik dalam air sejuk untuk mandi.

Mandi sejuk dengan baking soda atau colloidal oatmeal dapat membantu melegakan gatal dan melembapkan kulit.

Lidah Buaya

Aloe Vera, yang dianggap sebagai ubat herba yang banyak digunakan, juga dapat digunakan untuk merawat gejala yang berkaitan dengan pelbagai penyakit kulit. Ini adalah tanaman seperti kaktus yang paling sering dijumpai di kawasan yang mempunyai iklim panas dan kering. Produk yang dibuat dari lidah buaya umumnya merangkumi gel atau salap dan biasanya digunakan dalam aplikasi klinikal.

Menurut kajian, lidah buaya mempunyai sifat anti-radang, anti-gatal, penyembuhan luka dan menghilangkan rasa sakit. Kajian menunjukkan lidah buaya dapat menenangkan dan melembapkan kulit.

Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan keberkesanan lidah buaya dan ubat semula jadi lain untuk merawat gatal-gatal dan keadaan kulit yang lain. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat mengenai pelbagai pilihan rawatan yang ada untuk menguruskan keadaan anda.

Rujukan

Kayiran MA, Akdeniz N. Diagnosis dan rawatan urtikaria dalam penjagaan primer. Klinik Istanb Utara . 2019; 6 (1): 93-99. Diterbitkan 2019 14 Februari doi: 10.14744 / nci.2018.75010

Kanani A, Betschel SD, Warrington R. Urticaria dan angioedema. Alahan Asma Klinik Immunol . 2018; 14 (Suppl 2): 59. Diterbitkan 2018 Sep 12. doi: 10.1186 / s13223-018-0288-z

Janeway CA Jr, Travers P, Walport M, et al. Imunobiologi: Sistem Imun dalam Kesihatan dan Penyakit. Edisi ke-5. New York: Garland Science; 2001. Komponen sistem imun. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27092/

Sachdeva S, Gupta V, Amin SS, Tahseen M. Urtikaria kronik. Indian J Dermatol . 2011; 56 (6): 622-628. doi: 10.4103 / 0019-5154.91817

LiverTox: Maklumat Klinikal dan Penyelidikan mengenai Cedera Hati yang Diperolehi Dadah [Internet]. Bethesda (MD): Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal; 2012-. Antihistamin. [Dikemas kini 2017 16 Jan]. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547896/

Deacock SJ. Pendekatan kepada pesakit dengan urtikaria. Clin Exp Immunol . 2008; 153 (2): 151-161. doi: 10.1111 / j.1365-2249.2008.03693.x

Goddard AL, Lio PA. Rawatan Alternatif, Pelengkap, dan Lupa untuk Dermatitis Atopik. Pelengkap Medan Evid Alternat Med . 2015; 2015: 676897. doi: 10.1155 / 2015/676897

Reynertson, KA, Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K.,… Southall, MD (2015, Januari). Kegiatan anti-radang oatmeal koloid (Avena sativa) menyumbang kepada keberkesanan oat dalam rawatan gatal yang berkaitan dengan kulit kering dan jengkel. Jurnal Dadah dalam Dermatologi , 14 (1), 43–48

Sobhan M, Hojati M, Vafaie SY, Ahmadimoghaddam D, Mohammadi Y, Mehrpooya M. Keberkesanan Krim Oatmeal Koloid 1% sebagai Terapi Tambahan dalam Pengurusan Ekzema Tangan Iritan Kronik: Kajian Double-Blind. Clin Cosmet Investig Dermatol . 2020; 13: 241-251. Diterbitkan pada 2020 Mac 25. doi: 10.2147 / CCID.S246021

PD Shenefelt. Rawatan Herba untuk Gangguan Dermatologi. Dalam: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, penyunting. Perubatan Herba: Aspek Biomolekul dan Klinikal. Edisi ke-2. Boca Raton (FL): CRC Press / Taylor & Francis; 2011. Bab 18. Terdapat dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/

Mazzarello V, Piu G, Ferrari M, Piga G. Keberkesanan Formulasi Topikal Natrium Bikarbonat dalam Psoriasis Plak Stabil Ringan hingga Sederhana: Kajian Rawak, Buta, Intrapatient, Kajian Terkawal Dermatol Ther (Heidelb). 2019; 9 (3): 497-503. doi: 10.1007 / s13555-019-0302-5

M. Catherine Mack Correa, Judith Nebus, “Pengurusan Pesakit dengan Dermatitis Atopik: Peranan Terapi Emolien”, Penyelidikan dan Praktik Dermatologi, vol. 2012, ID Artikel 836931, 15 halaman, 2012. https://doi.org/10.1155/2012/836931

Foster M, Hunter D, Samman S. Penilaian Kesan Pemakanan dan Metabolik Aloe vera. Dalam: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editor. Perubatan Herba: Aspek Biomolekul dan Klinikal. Edisi ke-2. Boca Raton (FL): CRC Press / Taylor & Francis; 2011. Bab 3. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. Peranan Pelembap dalam Menangani Pelbagai Jenis Dermatitis: Satu Tinjauan. Clin Med Res. 2017; 15 (3-4): 75-87. doi: 10.3121 / cmr.2017.1363

Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: tinjauan sistematik terhadap keberkesanan klinikalnya. Amalan Br J Gen. 1999; 49 (447): 823-828.

KONGSI
Artikel sebelum iniGlobus: Punca benjolan di tekak dan kerongkong
Artikel seterusnyaBagaimana pembersih tangan berfungsi?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.