Gua sha adalah teknik yang digunakan dalam perubatan tradisional Asia Timur. Ia kerap digunakan untuk merawat kesakitan dan ketegangan otot, walaupun kajian terhad sedang dijalankan untuk mengesahkan kesan dan keberkesanannya. Kami akan mengkaji dengan lebih mendalam sama ada gua sha mempunyai kesan yang berkesan dan adakah terdapat sebarang kesan sampingan yang berkaitan dengannya.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Tujuan utama gua sha adalah untuk mengalirkan tenaga yang dikenali sebagai qi atau chi di sekitar badan. Rawatan ini melibatkan penggunaan alat untuk menggosok kulit dalam sebatan panjang dengan tekanan yang mencukupi untuk mencetuskan lebam kecil.

Gua sha mungkin berpotensi membantu dalam memecahkan tisu parut dan tisu penghubung, serta meningkatkan pergerakan sendi. Walaupun rawatan ini tidak dikaitkan dengan kesan sampingan yang serius, ia mungkin tidak sesuai untuk individu dengan keadaan perubatan tertentu.

Apa itu gua sha?

Gua sha boleh digunakan untuk merawat kesakitan otot dan boleh memecahkan tisu parut.

Gua sha adalah amalan yang melibatkan penggunaan alat untuk mengenakan tekanan dan mengikis kulit dengan tujuan meredakan kesakitan dan ketegangan. Tindakan ini biasanya menghasilkan lebam-lebam ringan, yang sering muncul sebagai bintik merah atau ungu kecil yang dikenali sebagai petechiae atau sha.

Asal-usul perkataan “gua sha” berasal dari bahasa Cina yang bermaksud mengikis. Ia juga dikenali sebagai “mengikis kulit,” “menyentuh,” atau “membentuk.”

Menurut perubatan Cina tradisional, qi atau chi adalah aliran tenaga vital yang mengalir melalui tubuh. Keseimbangan dan aliran bebas qi diyakini penting untuk kesihatan dan kesejahteraan seseorang.

Orang juga percaya bahawa penyekatan dalam aliran qi boleh menyebabkan kesakitan atau ketegangan dalam otot dan sendi. Oleh itu, gua sha bertujuan untuk membantu menggerakkan tenaga yang tersumbat ini untuk meredakan rasa sakit atau kekakuan.

Dalam perubatan tradisional Asia Timur, jenis darah atau genangan tertentu juga dikaitkan dengan penyakit dan kesakitan. Gua sha juga dijalankan untuk membantu menggerakkan darah yang tergenang atau terkumpul dalam tubuh untuk meredakan gejala.

Beberapa pakar fisioterapi menggunakan teknik yang serupa yang dikenali sebagai “instrumen penggerak tisu lunak” (IASTM), di mana alat bantu digunakan untuk melaksanakan prosedur ini. Penggunaan alat ini, berbanding penggunaan tangan semasa urutan, membolehkan ahli fisioterapi untuk mengaplikasikan tekanan yang lebih besar.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Kegunaan

Gua sha biasanya digunakan untuk meredakan kesakitan dalam sistem muskuloskeletal, yang merangkumi keadaan otot dan tulang. Ini termasuk masalah seperti sakit belakang, ketegangan tendon, dan sindrom terowong karpal.

Pengamal gua sha berpendapat bahawa kaedah ini juga dapat memberi manfaat kepada sistem imun dan mengurangkan keradangan. Terkadang, gua sha digunakan untuk merawat demam atau masalah yang berkaitan dengan paru-paru.

Cedera kecil pada tubuh, seperti lebam yang dihasilkan oleh gua sha, kadang-kadang dikenali sebagai “mikrotrauma.” Ini boleh merangsang respon dalam tubuh yang membantu memecahkan tisu parut.

Mikrotrauma juga boleh membantu dalam kes fibrosis, di mana terlalu banyak tisu penghubung terbentuk semasa proses penyembuhan tubuh.

Ahli fisioterapi di hospital boleh menggunakan teknik yang dikenali sebagai “IASTM” pada tisu penghubung yang tidak berfungsi dengan baik untuk memulihkan pergerakan sendi ke keadaan normal. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh kecederaan berulang atau masalah lain. Gua sha kadang-kadang digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan yang lebih luas, termasuk latihan peregangan dan penguatan.

Faedah


Kajian menunjukkan gua sha boleh membantu orang yang menggunakan komputer dan mengalami kesakitan leher dan bahu.

Penyelidik telah menjalankan kajian-kajian kecil pada kumpulan-kumpulan berikut untuk melihat apakah gua sha berfungsi:

  • wanita yang menghampiri menopaus
  • orang yang sakit leher dan bahu dari penggunaan komputer
  • lelaki angkat berat, untuk membantu pemulihan selepas latihan
  • orang dewasa yang lebih tua dengan sakit belakang

Wanita mendapati gejala perimenopause, seperti berpeluh, insomnia, dan sakit kepala , dikurangkan selepas gua sha.

Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa gua sha meningkatkan pergerakan dan mengurangkan kesakitan pada orang yang menggunakan komputer dengan kerap dibandingkan dengan kumpulan kawalan yang tidak mempunyai rawatan.

Dalam satu kajian pada tahun 2017, atlet sukan angkat berat yang menjalani gua sha mengalami peningkatan yang signifikan dalam prestasi angkat berat. Ini menunjukkan bahawa rawatan gua sha mungkin membantu mempercepat pemulihan otot dan meningkatkan prestasi atlet.

Kajian lain melibatkan orang dewasa yang lebih tua yang mengalami sakit belakang. Mereka dirawat dengan gua sha atau menggunakan pek panas. Kedua-dua rawatan memberikan kelegaan dari sakit belakang, tetapi keberkesanan gua sha berlangsung lebih lama.

Selepas seminggu, peserta yang menerima rawatan gua sha melaporkan peningkatan fleksibiliti dan pengurangan sakit belakang yang lebih ketara berbanding dengan kumpulan yang menerima rawatan pek panas.

 Kesan dan risiko sampingan

Gua sha mengakibatkan pendarahan di kapilari kecil yang berhampiran permukaan kulit pecah. Ini menghasilkan lebam merah atau ungu yang dikenali sebagai sha.

Lebam ini biasanya mengambil beberapa hari atau minggu untuk sembuh, dan ia boleh menjadi lembut semasa proses penyembuhan. Individu boleh menggunakan ubat penahan sakit yang boleh didapati di farmasi, seperti ibuprofen, untuk meredakan sakit dan mengurangkan bengkak.

Penting untuk menjaga kawasan lebam dengan berhati-hati dan menghindari menekan atau menggarunya. Penggunaan kompres sejuk juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan mengurangkan kesakitan.

Walaupun pengamal gua sha tidak sepatutnya merosakkan kulit semasa rawatan, terdapat risiko kecederaan yang boleh berlaku. Kulit yang tercalar boleh meningkatkan risiko jangkitan, oleh itu, pengamal gua sha perlu menjaga kebersihan alat mereka dan memastikan ia sentiasa steril antara sesi rawatan.

Gua sha tidak sesuai untuk semua orang. Orang yang tidak boleh menjalani gua sha termasuk:

  • yang mempunyai keadaan perubatan yang memberi kesan kepada kulit atau urat
  • yang berdarah dengan mudah
  • yang mengambil ubat untuk menipiskan darah mereka
  • yang mempunyai trombosis urat mendalam
  • yang mempunyai jangkitan, tumor, atau luka yang tidak sembuh sepenuhnya
  • yang mempunyai implan, seperti alat pacu jantung atau defibrilator dalaman

Adakah gua sha menyakitkan?

Rawatan tidak sepatutnya menyakitkan, tetapi gua sha sengaja menyebabkan lebam, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi sesetengah orang. Lebam ini harus sembuh dalam masa beberapa hari.

Alat dan teknik Gua sha

Alat tangan yang dipegang dengan tepi bulat digunakan dalam gua sha.

Secara tradisinya, sudu atau duit syiling akan digunakan untuk mengikis kulit, tetapi dalam amalan moden, ahli terapi menggunakan alat tangan yang kecil dengan tepi bulat.

Alat Gua sha sering ditimbang untuk membantu pengamal yang melakukan prosedur untuk menggunakan tekanan.

Pengamal perubatan tradisional Asia Timur melihat beberapa bahan sebagai tenaga yang akan menyokong penyembuhan – bahan-bahan ini termasuk batu bian, batu giok, dan kuarsa meningkat. Keluli tahan karat gred perubatan sering digunakan untuk IASTM atau ketika gua sha dilakukan di klinik.

Pengamal akan menggunakan minyak ke kawasan tubuh yang sedang dirawat, yang membolehkan ahli terapi menggerakkan alat merentasi kulit dengan lebih lancar.

Pengamal gua sha akan menekan alat ke dalam badan dengan lancar, tegas pukulan dalam satu arah. Jika gua sha sedang dijalankan di belakang, atau belakang kaki, seseorang mungkin perlu berbaring di atas meja urut.

 Kesimpulan

Gua sha digunakan untuk merawat pelbagai penyakit dan gangguan, walaupun penyelidikan hanya telah dijalankan dalam beberapa keadaan perubatan khusus. Diperlukan lebih banyak bukti untuk mengesahkan keberkesanan gua sha sebagai rawatan.

Gua sha tidak dijangka membawa kesan sampingan yang serius, tetapi ia boleh menjadi sakit bagi beberapa individu. Oleh itu, sesiapa yang merancang untuk menjalani gua sha harus memastikan bahawa mereka berjumpa dengan pengamal yang berpengalaman dan berkelayakan.