Gua sha adalah teknik yang digunakan dalam perubatan tradisional Asia Timur. Ia sering digunakan untuk merawat kesakitan dan ketegangan otot, tetapi terdapat penyelidikan yang terhad untuk memastikan ia berfungsi. Kami mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada gua sha berkesan, dan jika ia mempunyai sebarang kesan sampingan. Gua sha bertujuan untuk menggerakkan tenaga, yang dikenali sebagai qi atau chi, di sekeliling badan. Rawatan itu melibatkan penggunaan alat untuk menggosok kulit dalam sebatan panjang, menggunakan tekanan yang mencukupi untuk membuat lebam kecil.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Gua sha dapat membantu memecahkan tisu parut dan tisu penghubung, meningkatkan pergerakan sendi. Rawatan tidak mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius tetapi tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Apa itu gua sha?

Gua sha boleh digunakan untuk merawat kesakitan otot dan boleh memecahkan tisu parut.

Gua sha adalah amalan menggunakan alat untuk mengenakan tekanan dan mengikis kulit untuk melegakan kesakitan dan ketegangan. Tindakan ini menyebabkan lebam ringan, yang sering muncul sebagai bintik ungu atau merah yang dikenali sebagai petechiae atau sha.

Nama gua sha – disebut gwahshah – berasal dari perkataan Cina untuk mengikis. Ia juga boleh dipanggil mengikis kulit, menyentuh, atau membentuk.

Mengikut perubatan Cina tradisional, qi atau chi adalah tenaga yang mengalir melalui badan. Ramai orang percaya bahawa qi seseorang mesti seimbang dan mengalir dengan bebas untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan mereka.

Orang juga percaya bahawa qi boleh disekat, menyebabkan sakit atau ketegangan pada otot dan sendi. Gua sha bertujuan untuk menggerakkan tenaga yang disekat ini untuk melegakan rasa sakit atau kekakuan.

Ubat tradisional Asia Timur juga melihat jenis darah atau genangan sebagai penyebab sakit dan penyakit. Satu lagi tujuan gua sha adalah untuk menggerakkan darah yang terkumpul atau curang untuk melegakan gejala.

Sesetengah pakar fisioterapi menggunakan versi teknik yang dikenali sebagai instrumen penggerak tisu lunak (IASTM) yang dibantu. Menggunakan alat bukannya tangan semasa mengurut membolehkan ahli fisioterapi menggunakan lebih banyak tekanan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Kegunaan

Gua sha paling kerap digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan sendi. Keadaan otot dan tulang dikenali sebagai gangguan muskuloskeletal. Beberapa contoh termasuk sakit belakang, ketegangan tendon, dan sindrom carpal tunnel.

Para pengamal mendakwa bahawa gua sha juga boleh memberi manfaat kepada sistem imun dan mengurangkan keradangan . Kadangkala, gua sha digunakan untuk merawat demam , atau masalah dengan paru-paru.

Cedera kecil kepada badan, seperti lebam yang disebabkan oleh gua sha, kadang-kadang dikenali sebagai microtrauma. Ini mencipta tindak balas dalam badan yang boleh membantu memecahkan tisu parut.

Microtrauma juga boleh membantu dengan fibrosis, yang merupakan pembentukan tisu penghubung yang terlalu banyak apabila tubuh menyembuhkan.

Ahli fisioterapi di hospital boleh menggunakan IASTM pada tisu penghubung yang tidak berfungsi untuk memindahkan sendi sebagaimana mestinya. Masalah ini mungkin disebabkan oleh kecederaan terikan berulang atau keadaan lain. Gua sha digunakan bersama dengan rawatan lain, seperti latihan peregangan dan penguatan.

Faedah


Kajian menunjukkan gua sha boleh membantu orang yang menggunakan komputer dan mengalami kesakitan leher dan bahu.

Penyelidik telah menjalankan kajian-kajian kecil mengenai kumpulan-kumpulan berikut untuk melihat apakah gua sha berfungsi:

  • wanita yang menghampiri menopaus
  • orang yang sakit leher dan bahu dari penggunaan komputer
  • lelaki angkat berat, untuk membantu pemulihan selepas latihan
  • orang dewasa yang lebih tua dengan sakit belakang

Wanita mendapati gejala perimenopause, seperti berpeluh, insomnia, dan sakit kepala , dikurangkan selepas gua sha.

Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa gua sha meningkatkan pergerakan dan mengurangkan kesakitan pada orang yang menggunakan komputer dengan kerap dibandingkan dengan kumpulan kawalan yang tidak mempunyai rawatan.

Dalam satu kajian pada tahun 2017 , atlet sukan angkat berat yang mempunyai gua sha merasakan bahawa berat mengangkat hanya mengambil sedikit usaha selepas rawatan. Ini dapat menunjukkan bahawa rawatan mempercepat pemulihan otot.

Orang dewasa yang lebih tua dengan sakit belakang telah dirawat dengan sama ada gua sha atau pek panas. Kedua-dua rawatan melegakan gejala yang sama dengan baik, tetapi kesan gua sha bertahan lebih lama.

Selepas seminggu, mereka yang telah menerima rawatan gua sha melaporkan lebih banyak fleksibiliti dan kurang sakit belakang berbanding kumpulan lain.

 Kesan dan risiko sampingan

Gua sha menyebabkan saluran darah kecil berhampiran permukaan kulit yang disebut kapilari untuk pecah. Ini mewujudkan lebam merah atau ungu yang tersendiri, yang dikenali sebagai sha.

Lebam biasanya mengambil masa beberapa hari atau seminggu untuk menyembuhkan dan boleh menjadi lembut semasa penyembuhan. Orang boleh mengambil ubat penahan sakit di atas meja, seperti ibuprofen, untuk membantu sakit dan mengurangkan bengkak.

Seseorang harus melindungi kawasan lebam dan berhati-hati untuk tidak membongkoknya. Memohon pek ais boleh membantu mengurangkan keradangan dan meringankan kesakitan.

Pengamal Gua sha tidak boleh memecahkan kulit semasa rawatan, tetapi ada risiko yang boleh berlaku. Kulit yang rosak meningkatkan kemungkinan jangkitan, jadi pengamal gua sha harus sentiasa mensterilkan alat mereka di antara rawatan.

Gua sha tidak sesuai untuk semua orang. Orang yang tidak boleh mempunyai gua sha termasuk:

  • yang mempunyai keadaan perubatan yang memberi kesan kepada kulit atau urat
  • yang berdarah dengan mudah
  • yang mengambil ubat untuk menipiskan darah mereka
  • yang mempunyai trombosis urat mendalam
  • yang mempunyai jangkitan, tumor, atau luka yang tidak sembuh sepenuhnya
  • yang mempunyai implan, seperti alat pacu jantung atau defibrilator dalaman

Adakah gua sha menyakitkan?

Rawatan tidak sepatutnya menyakitkan, tetapi gua sha sengaja menyebabkan lebam, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi sesetengah orang. Lebam ini harus sembuh dalam masa beberapa hari.

Alat dan teknik Gua sha

Alat tangan yang dipegang dengan tepi bulat digunakan dalam gua sha.

Secara tradisinya, sudu atau duit syiling akan digunakan untuk mengikis kulit, tetapi dalam amalan moden, ahli terapi menggunakan alat tangan yang kecil dengan tepi bulat.

Alat Gua sha sering ditimbang untuk membantu pengamal yang melakukan prosedur untuk menggunakan tekanan.

Pengamal perubatan tradisional Asia Timur melihat beberapa bahan sebagai tenaga yang akan menyokong penyembuhan – bahan-bahan ini termasuk batu bian, batu giok, dan kuarsa meningkat. Keluli tahan karat gred perubatan sering digunakan untuk IASTM atau ketika gua sha dilakukan di klinik.

Pengamal akan menggunakan minyak ke kawasan tubuh yang sedang dirawat, yang membolehkan ahli terapi menggerakkan alat merentasi kulit dengan lebih lancar.

Pengamal gua sha akan menekan alat ke dalam badan dengan lancar, tegas pukulan dalam satu arah. Jika gua sha sedang dijalankan di belakang, atau belakang kaki, seseorang mungkin perlu berbaring di atas meja urut.

 Kesimpulan

Gua sha digunakan untuk merawat pelbagai penyakit dan gangguan, tetapi penyelidikan hanya dijalankan pada sebilangan kecil keadaan perubatan tertentu. Lebih banyak bukti diperlukan untuk mengesahkan sama ada gua sha adalah rawatan yang berkesan.

Gua sha tidak mungkin mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius, tetapi ia boleh menyakitkan bagi sesetengah orang. Seseorang yang merancang untuk mempunyai gua sha harus memastikan bahawa mereka pergi ke pengamal yang berpengalaman.