KONGSI

Hidung berair

Sesuatu yang menjengkelkan atau memburukkan tisu hidung adalah penyebabnya menjadi berair. Untuk menghentikan hidung berair atau selsema, seseorang akan sama ada perlu menghentikan apa yang menjengkelkan atau memburukkan hidung mereka atau mengambil ubat-ubatan yang akan membantu mengurangkan keradangan dan pengeluaran lendir. Hidung yang berair adalah cara tubuh untuk menyingkirkan sebarang kuman yang mungkin menjengkelkan atau memburukkannya. Hidung menghasilkan lendir jernih, yang boleh bertukar menjadi kuning atau hijau selepas beberapa hari. Ia juga menjadi punca utama kepada hidung tersumbat. Dalam kesusasteraan perubatan, para profesional memanggil rhinorrhea adalah sebagai hidung berair. Seseorang mungkin mempunyai hidung yang berair kerana mereka alah kepada sesuatu, disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, atau sebagai akibat daripada faktor persekitaran seperti suhu. Di bawah ini, kita lihat beberapa sebab umum hidung berair.

Alahan

Anjing dan kucing di bawah selimut untuk alahan haiwan Anjing adalah haiwan pnyebab alergen biasa yang boleh menyebabkan hidung berair.
Menurut Asma dan Alergi Yayasan Amerika (AAFA) , alahan berlaku kerana sistem imun seseorang bertindak balas terhadap bahan tertentu, atau alergen. Sesetengah alergen yang biasa merangkumi debunga, bulu haiwan , dan habuk. Reaksi ini boleh menyebabkan beberapa gejala berkembang, termasuk hidung berair, bersin, mata gatal, tekak yang gatal, atau batuk. Menurut Institut Kesihatan Nasional (NIH) , pilihan rawatan biasa untuk alahan termasuk menggunakan:
  • antihistamin
  • decongestants
  • steroid hidung
Antihistamin berfungsi dengan menghalang reseptor dalam tubuh seseorang yang menyebabkan keradangan. Menurut artikel dalam jurnal Kemajuan dalam Dermatologi dan Alergi , seseorang boleh mengambil antihistamin generasi kedua hingga empat kali di atas dos yang disyorkan jika dos yang disyorkan tidak membantu selepas tempoh masa. Menurut AAFA , decongestan berfungsi dengan mengurangkan bengkak di hidung yang menyebabkan kesesakan. Steroid hidung juga mengurangkan bengkak pada hidung seseorang, tetapi mereka menggunakan mekanisme yang berbeza.

Selesema biasa

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , banyak virus boleh menyebabkan selesema biasa, walaupun yang paling biasa adalah rhinovirus. Selesema boleh menyebabkan seseorang mengalami hidung berair. Simptom-simptom lain yang sejuk boleh termasuk: Selesema biasanya lebih teruk pada hari kedua atau ketiga dan boleh berlangsung selama 2 minggu dalam beberapa kes. Selesema tidak memerlukan apa-apa rawatan. Menurut CDC, selesema akan menjadi lebih baik dengan sendirinya. Untuk membantu diri mereka berasa lebih baik, bagaimanapun, seseorang harus ” berehat dan minum banyak cecair .”

Sinusitis

Lelaki dengan sinusitis meniup hidung dengan tisu di atas bas Sinusitis berkongsi beberapa gejala dengan selesema biasa.
Sinusitis adalah jangkitan sinus. Sinusitis berlaku apabila cecair tidak boleh meninggalkan sinus seseorang, yang membolehkan kuman berkembang. Penyebabnya biasanya virus, tetapi kadang kala, ia boleh menjadi jangkitan bakteria. Menurut sesetengah pakar , kebanyakan orang yang mempunyai selsema juga akan mengalami sinus yang dijangkiti. Serta hidung berair, sinusitis mempunyai gejala lain yang serupa dengan selesema. Seorang profesional perubatan boleh menentukan sama ada sinusitis seseorang adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Jika ia disebabkan oleh jangkitan bakteria, mereka mungkin menetapkan antibiotik. Sekiranya sinusitis seseorang berlaku kerana virus, berehat di rumah perlu cukup untuk merawat jangkitan.

Rhinitis nonallergic

Menurut artikel dalam jurnal Alergi, Asma & Imunologi Penyelidikan , rinitis nonallergik menyebabkan simptom rhinitis tanpa penyebab alergi. Simptom-simptom semacam ini termasuk hidung tersumbat atau berair dan bersin. Pencetus untuk rhinitis termasuk perubahan cuaca, pendedahan kepada bau busuk atau asap rokok, dan perubahan tekanan atmosfera. Sebagai contoh, kajian yang lebih tua dalam American Journal of Rhinology mencatatkan bahawa orang yang terdedah kepada udara sejuk, seperti mereka yang berski, boleh mengalami rinitis akibat angin sejuk. Kajian mendapati bahawa semburan hidung ipratropium bromida mungkin berkesan untuk mengurangkan rhinitis yang disebabkan udara sejuk. Walau bagaimanapun, secara amnya, gejala-gejala rhinitis yang disebabkan udara sejuk akan mereda apabila orang itu bergerak ke kawasan dengan udara yang lebih panas.

Pencegahan

Hidung berair boleh dicegah dengan sama ada menyelesaikan masalah asas atau mengambil ubat untuk mengurangkan gejala. Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai hidung berair kerana mereka alah kepada kucing, mengelakkan kucing, mengambil antihistamin, atau kedua-duanya harus menghalang hidung berlarut daripada berkembang di masa depan. Selain itu, jika hidung yang berair berlaku kerana selesema, berehat sehingga sistem ketahanan badan mereka telah melawan jangkitan harus menyingkirkan gejala.

Kesimpulan

Beristirahat dan tinggal terhidrat boleh membantu mengubati hidung berair. Beristirahat dan tinggal terhidrat boleh membantu mengubati hidung yang berair.
Tinjauan untuk hidung berair bergantung pada sebab yang mendasari dan menjadi puncanya. Walau bagaimanapun, apabila seseorang telah menentukan sebabnya, biasanya ada langkah mudah yang boleh diambil, termasuk berehat, kekal terhidrasi, atau mengambil antihistamin, supaya hidung berhenti berjalan. Jika langkah-langkah ini tidak berfungsi, mungkin diperlukan untuk bercakap dengan seorang profesional perubatan.

Bila perlu berjumpa doktor

Sekiranya seseorang telah menyingkirkan penyebab hidung berair tetapi hidungnya masih juga berair, mereka harus berjumpa dengan doktor.

Ringkasan

Adalah biasa untuk mengalami selsema. Gejala ini berkembang kerana sesuatu yang menjengkelkan atau meremehkan tisu hidung seseorang. Sebaik sahaja mereka mengetahui sebabnya, ia biasanya mudah untuk dirawat dengan penjagaan diri dan dengan mengambil ubat dari farmasi seperti panadol actifast.
KONGSI
Artikel sebelum iniCara terbaik untuk menghilangkan bintik hitam pada kulit
Artikel seterusnyaApa yang menyebabkan kehilangan rasa?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.