Spray yang terdapat dari farmasi dapat membantu meringankan keradangan atau kesesakan akibat alahan dan jangkitan. Ia selamat untuk kegunaan sebagai ubat selesema jangka pendek dan boleh menawarkan bantuan cepat. Walau bagaimanapun, beberapa semburan hidung decongestant menggunakan bahan yang boleh menyebabkan toleransi dengan cara ia berfungsi. Ini boleh menyebabkan kesesakan rebound jika seseorang menggunakannya untuk masa yang lama dan kemudian cuba berhenti.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Seseorang harus membaca dan mengikuti arahan mengenai pembungkusan, termasuk jumlah maksimum hari berturut-turut yang boleh mereka gunakan untuknya. Seseorang tidak boleh mengambil lebih daripada dos efektif yang paling berkesan.

Spray steroid membantu melegakan keradangan, yang dapat membantu mengurangkan kesesakan dan kerengsaan di bahagian hidung. Ia boleh didapati di farmasi dan dengan preskripsi doktor dari hospital.

Jangan gunakan semburan hidung steroid pada kanak-kanak kecuali jika doktor mengesyorkannya.

Menggunakan ubat selesema dan sejuk dengan bahan decongestan dan lain-lain boleh menjadikannya lebih mudah untuk bernafas. Ia juga boleh membantu dengan gejala lain, seperti otot achy dan sakit kepala.

Orang ramai harus berhati-hati untuk mengelakkan produk “siang hari” yang tidak mengantuk sebelum tidur, kerana ini boleh menjadikan tidur lebih sukar. Sebaliknya, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan produk “malam” apabila seseorang perlu terjaga, kerana ini mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk.

Elakkan menggabungkan pelbagai ubat-ubatan, dan jangan berikan anak-anak atau anak-anak decongestants kecuali seorang doktor mengesyorkannya.

Selesema biasa sering menyebabkan hidung tersumbat. Antibiotik dan ubat-ubatan lain tidak akan menyembuhkan virus sejuk, jadi ada sedikit doktor yang boleh lakukan.

Adalah lebih baik untuk minum banyak cecair dan tidur atau berehat sebanyak mungkin untuk memberi tubuh masa untuk pulih.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Gejala selesema biasa boleh berlangsung antara 2 hari dan 2 minggu. Orang yang selesema biasanya sembuh dalam masa seminggu , tetapi beberapa gejala boleh bertahan selama 2 minggu atau lebih lama.

Berjumpa doktor jika:

  • Seseorang yang mempunyai sistem kekebalan yang lemah, seperti orang dewasa atau bayi, mengembangkan gejala selesema. Rawatan selesema awal boleh mengurangkan jangkitan menjadi lebih teruk.
  • Bayi mempunyai tanda-tanda kesesakan. Bayi di bawah umur 2 bulan hanya bernafas melalui hidung mereka, jadi kesesakan dengan cepat boleh menyebabkan masalah pernafasan yang serius.
  • Seseorang mendapati mustahil untuk bernafas atau menunjukkan tanda-tanda masalah bernafas, seperti kadar denyutan jantung cepat, bibir biru, pernafasan pesat, pening, atau perubahan yang teruk dalam disposition atau keperibadian.
  • Seseorang mempunyai kesesakan selama lebih daripada 2 minggu atau mendapati bahawa ia semakin bertambah buruk selama beberapa hari.
  • Seseorang mempunyai a demam tinggi 103.1 ° F (39.5 ° C) atau demam yang berlangsung lebih lama daripada beberapa hari.
  • Seseorang mempunyai hidung tersumbat bersama-sama dengan tanda-tanda serangan asma , seperti kesukaran bernafas, atau termengah-mengah.

Mempunyai hidung tersumbat boleh membuat tidur menjadi satu cabaran, tetapi banyak rawatan di rumah yang mudah boleh menawarkan bantuan. Seseorang juga harus minum banyak air dan berehat secukupnya untuk memastikan bahawa penyakit itu berlalu dengan cepat.

Berehat di rumah dan mengelakkan dari pergi ke tempat kerja atau sekolah boleh mencegah penyebaran jangkitan.

Seseorang perlu berjumpa dengan doktor jika gejala-gejala yang sangat parah timbul atau tidak hilang.