KONGSI

Hidup sihat tekanan darah tinggi

Hidup sihat: Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah sistolik secara konsisten 140 mmHg atau lebih besar dan / atau tekanan darah diastolik secara konsisten 90 mmHg atau lebih tinggi. Beberapa garis panduan menunjukkan bahawa hipertensi dapat didiagnosis apabila pesakit secara konsisten mempunyai tekanan darah sistolik 130 mmHg atau lebih tinggi dan / atau tekanan darah diastolik 80 mmHg atau lebih tinggi.

Jenis hipertensi

Sebilangan besar kes hipertensi adalah penting, atau utama, hipertensi. Ini berlaku apabila tekanan darah tinggi tidak mempunyai sebab yang dapat dikenal pasti. Ini mungkin disebabkan oleh kombinasi faktor genetik dan persekitaran, seperti diet tidak sihat, aktiviti fizikal yang tidak mencukupi, dan pengambilan alkohol.

Hipertensi sekunder berlaku pada sekitar lima hingga sepuluh peratus kes. Orang dengan hipertensi sekunder akan mengalami tekanan darah tinggi yang disebabkan oleh keadaan lain, seperti penyakit buah pinggang kronik, kehamilan, atau aldosteronisme primer.

Komplikasi hipertensi yang tidak terkawal

Hipertensi adalah faktor risiko utama untuk pelbagai penyakit, termasuk penyakit kardiovaskular dan penyakit buah pinggang kronik. Untuk hipertensi sekunder, kemungkinan tekanan darah tinggi akan memburukkan lagi keadaan yang mendasari jika tidak terkawal.

Mengawal tekanan darah tinggi melalui rawatan perubatan dan / atau perubahan gaya hidup dapat membantu mengurangkan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan hipertensi. Kaedah untuk mengawal tekanan darah termasuk berbagai modifikasi gaya hidup untuk mempromosikan gaya hidup sihat dan ubat tekanan darah.

hidup sihat tekanan darah tinggi

Campur tangan gaya hidup

Semasa membincangkan rancangan pengurusan hipertensi, doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin memberi nasihat mengenai perubahan gaya hidup tertentu yang dapat membantu menurunkan tekanan darah anda. Pendidikan mengenai komitmen sepanjang hayat untuk setiap perubahan gaya hidup yang disarankan oleh doktor adalah penting untuk berjaya mengurangkan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan hipertensi yang tidak terkawal.

Intervensi bukan farmakologi ini didapati dapat membantu mengawal tekanan darah.

Diet sihat

Diet yang tidak sihat adalah faktor risiko penting untuk menghidap hipertensi. Sebagai contoh, diet tinggi natrium diketahui menyumbang kepada perkembangan hipertensi.

Salah satu rancangan diet yang telah dikembangkan untuk menurunkan tekanan darah adalah Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi (DASH). Ini mempromosikan diet yang kaya dengan protein nabati, biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, produk tenusu rendah lemak, dan daging tanpa lemak. Terutama, DASH mengesyorkan mengurangkan makanan yang tinggi gula halus, lemak jenuh, dan kolesterol. Makanan ini dapat membantu menurunkan pengambilan natrium dan meningkatkan pengambilan kalium – kedua perubahan diketahui dapat menurunkan tekanan darah.

Aktiviti Fizikal Berkala

Orang yang menderita hipertensi kemungkinan akan mendapat manfaat daripada aktiviti fizikal biasa, yang didapati dapat mengawal tekanan darah. Latihan aerobik dianggap lebih berkesan untuk menurunkan tekanan darah daripada latihan ketahanan (penguatan otot), walaupun jenis senaman apa pun akan bermanfaat.

Garis panduan menunjukkan bahawa orang mendapat aktiviti aerobik intensiti sederhana selama 150 minit setiap minggu dan melakukan senaman pengukuhan otot sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Sekiranya anda baru mula aktif secara fizikal, lakukan secara beransur-ansur mengikut tahap intensiti dan jumlah latihan mingguan yang disyorkan. Juga, Persatuan Jantung Amerika mencadangkan agar anda berbincang dengan doktor atau penyedia penjagaan kesihatan anda mengenai jenis, intensiti, dan jangka masa aktiviti fizikal yang mereka cadangkan untuk anda.

Hidup sihat: Pengurangan berat badan

Menurunkan berat badan ke tahap yang sihat sering disarankan pada orang yang menderita hipertensi dan obesiti. Menurunkan berat badan berlebihan telah terbukti menurunkan tekanan darah. Langkah-langkah lain, seperti mengamalkan diet yang sihat dan meningkatkan aktiviti fizikal, dapat membantu menurunkan berat badan.

Hadkan Penggunaan Alkohol

Mengurangkan pengambilan alkohol dikaitkan dengan penurunan tekanan darah. Garis panduan mencadangkan maksimum dua minuman beralkohol standard setiap hari untuk lelaki dan satu minuman beralkohol standard setiap hari untuk wanita.

Hidup sihat: Berhenti merokok

Berhenti merokok boleh mengurangkan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan hipertensi dari masa ke masa.

Rawatan farmakologi

Ubat antihipertensi dapat membantu menurunkan tekanan darah. Biasanya, ia digunakan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Juga, orang yang dianggap berisiko tinggi – penderita diabetes, penyakit ginjal kronik, atau berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular – mungkin diberi ubat antihipertensi. Selalunya, pesakit ini pada mulanya akan diberi satu atau lebih ubat antihipertensi lini pertama.

Bergantung pada keberkesanan atau kesan sampingannya, doktor anda mungkin menyesuaikan preskripsi awal. Bagi banyak orang, lebih daripada satu ubat antihipertensi diperlukan untuk mengawal tekanan darah mereka, terutama bagi orang yang mengalami hipertensi yang teruk.

Kesan sampingan ubat antihipertensi biasanya ringan. Mereka lebih kerap berlaku ketika pesakit memulakan rawatan mereka terlebih dahulu. Sekiranya kesan sampingan berlaku, doktor anda mungkin mengubah dos atau menghentikan ubat yang ditetapkan untuk jangka masa yang singkat. Untuk kesan sampingan yang lebih teruk, doktor anda mungkin meminta pemberhentian ubat yang ditetapkan. Gejala ringan mungkin termasuk hipotensi atau ketidakseimbangan elektrolit. Gejala yang teruk mungkin termasuk hiperkalemia simptomatik atau hiponatremia, atau kecederaan buah pinggang akut.

Rawatan hipertensi sekunder

Rawatan untuk hipertensi sekunder merangkumi merawat keadaan yang mendasari. Ada kemungkinan bahawa ini akan menurunkan tekanan darah dengan ketara, berpotensi kembali ke keadaan normal.

Rawatan untuk hipertensi jenis ini juga termasuk ubat antihipertensi untuk membantu menurunkan tekanan darah.

Melekat dengan rawatan

Orang sering tidak membuat atau mengikuti perubahan gaya hidup yang disarankan kepada mereka oleh penyedia perkhidmatan kesihatan. Demikian juga, terus mengambil ubat antihipertensi seperti yang diresepkan tidak biasa pada orang yang menderita hipertensi.

Beberapa halangan untuk tetap menggunakan rawatan perubatan yang ditetapkan termasuklah mengambil banyak pil sehari, kesan sampingan rawatan, dan akses terhad ke rawatan.

Mengatasi halangan ini mungkin memerlukan pendidikan yang lebih baik bagi pesakit mengenai keadaan dan akibatnya jika tidak terkawal. Juga, menetapkan antihipertensi dos rendah atau tunggal harian dan menjaga komunikasi antara penyedia penjagaan kesihatan dan pesakit adalah semua strategi yang dapat meningkatkan pengambilan ubat secara konsisten.

Pengurusan hipertensi yang dibantu oleh teknologi

Kemajuan teknologi baru-baru ini membolehkan alat baru untuk perawatan hipertensi dikembangkan. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk memantau tekanan darah di rumah dengan pendekatan teknologi baru, seperti pemantauan diri dan pemantauan tele.

Terdapat pelbagai kaedah bantuan teknologi untuk membantu menguruskan tekanan darah. Penyelidikan masa depan diperlukan untuk mengumpulkan bukti keberkesanan, keselamatan, dan kelayakan teknologi ini sebelum dapat direkomendasikan untuk digunakan pada populasi umum.

Pemantauan Kendiri

Pemantauan sendiri merujuk kepada melakukan pembacaan tekanan darah di luar pejabat doktor anda. Terdapat banyak aplikasi pemantauan tekanan darah yang tersedia yang dapat mengumpulkan data dari monitor tekanan darah untuk menyimpan pengukuran tekanan darah Anda. Dengan cara ini, orang dapat melihat bacaan tekanan darah masa lalu atau semasa mereka dan menyampaikan perubahan ketara kepada doktor mereka. Beberapa aplikasi bahkan memberi peringatan untuk mengambil ubat dan pendidikan mengenai keadaannya.

Tele-Pemantauan

Pemantauan tele adalah proses yang serupa dengan pemantauan diri, kecuali bacaan tekanan darah yang tersimpan pada alat secara automatik dipindahkan ke pejabat doktor atau tempat penjagaan kesihatan yang lain. Dengan cara ini, doktor akan dapat memantau tekanan darah pesakit mereka dari jauh.

Klinik Maya

Klinik maya membolehkan pesakit dan doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan berjumpa dari jarak jauh, yang berpotensi mempermudah pemeriksaan tekanan darah dan penyesuaian rancangan rawatan. Pemeriksaan maya boleh memberi sokongan tambahan kepada pesakit daripada yang diterima daripada rawatan hipertensi biasa untuk hidup sihat.

Rujukan:

  1. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (2020). Simptom dan Punca Tekanan Darah Tinggi. Diperolehi dari https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
  2. Hedge, S., & Aeddula, NR (2020). Hipertensi Sekunder. Diperoleh daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544305/#_NBK544305_pubdet_
  3. Carey, RM, Muntner, P., Bosworth, HB, & Whelton, PK (2018). Pencegahan dan Pengendalian Hipertensi: Siri Promosi Kesihatan JACC. Jurnal American College of Cardiology , 72 (11), 1278–1293. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.07.008
  4. Oparil, S., Acelajado, MC, Bakris, GL, Berlowitz, DR, Cífková, R., Dominiczak, AF, Grassi, G., Jordan, J., Poulter, NR, Rodgers, A., & Whelton, PK ( 2018). Hipertensi. Ulasan semula jadi. Primer penyakit , 4 , 18014. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14
  5. Iqbal, AM, & Syed, FJ (2020). Hipertensi Penting. Diperoleh daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/
  6. Persatuan Jantung Amerika. (2018). Persatuan jantung Amerika: Cadangan untuk aktiviti fizikal pada orang dewasa dan kanak-kanak. Diperolehi dari https://www.heart.org/en/health-living/fitness/fitness-basics/aha-recs-for-physical-activity-in-adults
  7. Kitt, J., Fox, R., Tucker, KL, & McManus, RJ (2019). Pendekatan Baru dalam Pengurusan Hipertensi: Tinjauan Teknologi Semasa dan Berkembang dan Kesannya yang berpotensi terhadap Penjagaan Hipertensi. Laporan hipertensi semasa , 21 (6), 44. https://doi.org/10.1007/s11906-019-0949-4
KONGSI
Artikel sebelum iniManfaat kesihatan zat besi kepada manusia
Artikel seterusnyaApakah nisbah HDL kolesterol yang baik?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.