KONGSI

Humira

Penyakit autoimun adalah keadaan di mana sistem imun tidak dapat membezakan antara sel tubuh sendiri dan sel asing. Ini mengakibatkan sistem imun menyerang organ dan tisu yang sihat di dalam badan. Penyakit autoimun boleh mempengaruhi organ tertentu atau menjadi sistemik – mensasarkan banyak organ dalam badan. Rawatan seperti Humira berfungsi dengan mensasarkan molekul isyarat tertentu di dalam badan yang berkaitan dengan tindak balas imun ini.

Faktor nekrosis tumor (TNF) adalah sitokin, protein isyarat sel yang melawan jangkitan dan dikaitkan dengan sejumlah penyakit autoimun. Ia dihasilkan terutamanya oleh makrofag tetapi juga dirembeskan oleh jenis sel imun lain dalam jumlah yang lebih kecil. Faktor nekrosis tumor bertanggungjawab terutamanya untuk mengatur sel-sel imun di dalam badan. Ia mendorong keradangan sebagai tindak balas terhadap trauma, jangkitan, barah atau alergen di dalam badan. Ia juga boleh menyebabkan demam serta menghambat replikasi virus dan tumor.

bagaimana humira berfungsi

Sistem imun membantu mengekalkan tahap normal TNF pada orang yang sihat. Ini dilakukan dengan membuang lebihan TNF dari badan dan mencegah keradangan daripada berlaku ketika tidak diperlukan. Pada orang dengan penyakit autoimun, kadar TNF sangat tinggi, memicu keradangan yang dapat merosakkan kawasan tubuh yang sihat.

Pada masa ini, terdapat beberapa rawatan yang tersedia untuk menguruskan keadaan atau gangguan yang mempengaruhi sistem imun.

Humira diluluskan oleh FDA untuk mengobati beberapa penyakit autoimun, termasuk rheumatoid arthritis, penyakit Crohn, kolitis ulseratif, arthritis psoriatik, dan arthritis idiopatik remaja. Ubat ini mengandungi ubat aktif Adalimumab, seorang biologi – sejenis ubat yang dihasilkan dari sel-sel organisma hidup.

Bagaimana Humira berfungsi?

Humira mengikat TNF dan menghalang aktivitinya. Ini membantu mengurangkan keradangan dan membatasi kerosakan pada organ atau tisu yang terkena. Umumnya diresepkan secara bersendirian atau dengan ubat lain untuk mengurangkan gejala.

Humira untuk Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid arthritis adalah penyakit keradangan kronik, yang dicirikan oleh keradangan dan kesakitan pada sendi di seluruh badan yang menyebabkan kerosakan sendi yang tidak dapat dipulihkan dari masa ke masa.

Humira diluluskan untuk merawat arthritis rheumatoid sederhana hingga teruk pada orang dewasa. Ubat ini mengurangkan simptom untuk membatasi kerosakan sendi dan meningkatkan mobiliti.

Menurut beberapa kajian, ada bukti yang menunjukkan Humira, yang dikombinasikan dengan metotreksat, lebih efektif dalam merawat arthritis rheumatoid sederhana hingga berat daripada ubat-ubatan sahaja.

Humira untuk arthritis idiopatik Remaja

Artritis idiopatik remaja, adalah sejenis penyakit reumatik kronik, yang paling sering menyerang kanak-kanak. Keadaan ini pertama kali didiagnosis pada pesakit sebelum berumur 16 tahun. Selanjutnya dibahagikan kepada tujuh subkumpulan. Subkumpulan biasanya ditentukan pada awal penyakit dan dinilai berdasarkan simptom dan jumlah sendi yang terjejas. Gejala penyakit ini merangkumi keradangan dan sakit pada sendi serta demam dan ruam.

Humira digunakan sendiri atau dengan ubat lain untuk merawat gejala arthritis idiopatik remaja sederhana hingga teruk pada kanak-kanak pada usia 2 tahun dan lebih tua.

Humira untuk Psoriatik Arthritis

Psoriatik Arthritis adalah gangguan, yang berkaitan dengan psoriasis, penyakit kulit kronik. Pesakit dengan keadaan ini menunjukkan simptom seperti sakit dan bengkak pada sendi serta tompok merah dengan sisik keperakan pada kulit.

Humira membantu mengurangkan gejala yang mempengaruhi sendi dan kulit. Menurut kajian klinikal, adalimumab dilaporkan dapat memperbaiki gejala sendi dan kulit pada pesakit dengan psoriatik arthritis.

Humira untuk Penyakit Crohn dan Kolitis Ulseratif

Penyakit Crohn dan kolitis ulseratif adalah bentuk penyakit radang usus (IBD). Penyakit Crohn dikaitkan dengan keradangan saluran pencernaan, yang paling sering menyerang usus kecil dan usus besar. Kolitis ulseratif terutamanya berlaku di usus besar. Gejala umum kedua-dua gangguan termasuk sakit perut dan cirit-birit.

Humira diresepkan kepada pesakit yang sudah menunjukkan gejala. Ia secara amnya dianggap sebagai pilihan bagi individu apabila rawatan lain tidak berjaya. Menurut beberapa kajian, Humira didapati berkesan dalam mengurangkan gejala penyakit Crohn dan kolitis ulseratif.

Mengambil Humira

Humira diambil melalui suntikan di bawah kulit. Ia disuntik, menggunakan pen atau jarum suntik, sudah diisi dengan satu dos ubat.

Suntikan ubat boleh diberikan sama ada oleh profesional perubatan atau di rumah oleh pesakit atau pengasuh. Walau bagaimanapun, pemberian suntikan di rumah hanya boleh disyorkan setelah mendapat nasihat doktor di hospital. Pesakit atau penjaga mereka dilatih oleh profesional perubatan untuk menggunakan suntikan Humira di rumah.

Berapa lama Humira menunjukkan kesan?

Pesakit, yang menggunakan Humira, mula merasakan kesan ubat tersebut antara dua minggu hingga tiga bulan. Ini boleh berbeza-beza, bergantung pada penyakit di mana mereka dirawat.

Pada pesakit dengan rheumatoid arthritis dan psoriatic arthritis, gejala biasanya memerlukan masa antara dua minggu hingga tiga bulan untuk mereda.

Pesakit, yang menderita penyakit Crohn, biasanya dapat mula merasa lega dari gejala pada sekitar empat minggu. Bagi mereka yang menderita kolitis ulseratif, biasanya memerlukan masa sekitar lapan minggu untuk gejala reda.

Kesan sampingan Humira

Kesan sampingan Humira yang biasa termasuk sakit kepala serta kemerahan, ruam kulit, bengkak dan gatal di kawasan tempat suntikan. Humira berpotensi memburukkan atau menyebabkan kegagalan jantung kongestif.

Menurut beberapa kajian, Humira dikaitkan dengan peningkatan risiko jangkitan dan tidak diresepkan kepada individu yang mengalami jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Pesakit diperiksa untuk mendapat jangkitan seperti tuberkulosis (TB), hepatitis C dan jangkitan kulat dalam sebelum mereka boleh diberi ubat.

Humira boleh menyebabkan penurunan berat badan kerana kehilangan selera makan atau pengurangan lemak badan dan otot daripada mendapat jangkitan seperti tuberkulosis (TB).

Dalam beberapa kes, pesakit mungkin mengalami reaksi alergi daripada mengambil Humira. Ini mungkin kerana penutup jarum pada picagari terbuat dari getah kering. Sebaiknya pesakit melaporkan ada alergi terhadap getah atau susu getah kepada doktor mereka sebelum memutuskan untuk mengambil ubat tersebut.

Rujukan:

Rosenblum MD, Gratz IK, Paw JS, Abbas AK. Merawat autoimun manusia: amalan semasa dan prospek masa depan. Sci Transl Med . 2012; 4 (125): 125sr1. doi: 10.1126 / scitranslmed.3003504

Schultz C. (2018). Faktor Nekrosis Tumor. Perubatan Dalaman Am dan Inovasi Klinikal . doi: 10.15761 / GIMCI.1000168

Diperolehi dari https://www.humira.com/

Diperolehi dari https://www.medicalnewstoday.com/articles/humira#about

Mease PJ. Adalimumab dalam rawatan artritis. Terdapat Pengurusan Risiko Klinik . 2007; 3 (1): 133-148. doi: 10.2147 / tcrm.2007.3.1.133

Heiberg MS, Rødevand E, Mikkelsen K, et al. Adalimumab dan methotrexate lebih berkesan daripada adalimumab sahaja pada pesakit dengan rheumatoid arthritis: hasil daripada kajian 6 bulan membujur, pemerhatian, multisenter. Ann Rheum Dis . 2006; 65 (10): 1379-1383. doi: 10.1136 / ard.2006.051540

Barut K, Adrovic A, Şahin S, Kasapçopur Ö. Artritis Idiopatik Juvana. Med Balkan J. 2017; 34 (2): 90-101. doi: 10.4274 / balkanmedj.2017.0111

Cassinotti A, Ardizzone S, Porro GB. Adalimumab untuk rawatan penyakit Crohn. Biologi . 2008; 2 (4): 763-777. doi: 10.2147 / btt.s3292

Adalimumab dalam Rawatan Kolitis Ulseratif Sederhana hingga Parah: Hasil Percubaan ULTRA 2. Gastroenterol Hepatol (NY). 2013; 9 (5): 317-320.

Diperolehi dari https://www.rxabbvie.com/pdf/humira.pdf

Humira (Maklumat Preskripsi Penuh). Diperolehi dari https://www.rxabbvie.com/pdf/humira.pdf

KONGSI
Artikel sebelum iniHalia sebagai suplemen dari herba tumbuhan
Artikel seterusnyaFolat – Maklumat penting tentang Vitamin B9
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.