KONGSI

Hyperglycemia

Hyperglycemia merujuk kepada tahap gula atau glukosa yang tinggi, dalam darah. Ia berlaku apabila badan tidak menghasilkan atau menggunakan insulin yang cukup, iaitu hormon yang menyerap glukosa ke dalam sel untuk digunakan sebagai tenaga.

Aras gula dalam darah tinggi adalah petunjuk utama diabetes. Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes tidak menguruskan paras gula dalam darah mereka, mereka boleh mengalami komplikasi teruk yang dikenali sebagai ketoacidosis diabetik (DKA).

Sekiranya seseorang tidak mendapat rawatan untuk ketoasidosis, mereka boleh jatuh ke dalam koma diabetik, yang komplikasi diabetes merbahaya.

Dalam artikel ini, kita melihat bagaimana mengenali hiperglikemia, cara untuk merawatnya, dan punca dan komplikasi yang mungkin menyebabkannya.

Punca

ujian hpyerglycemia di farmasi
Diabetes adalah punca utama hiperglikemia.

Kebanyakan orang akan mengalami peningkatan paras gula darah selepas makan makanan glukosa tinggi yang luar biasa, tetapi orang yang mengalami hiperglikemia yang konsisten mungkin mempunyai masalah dengan menghasilkan atau menggunakan insulin.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan dalam pankreas yang membolehkan sel-sel menggunakan glukosa untuk menjana tenaga dan berfungsi dengan normal. Apabila insulin rendah atau tidak cekap, diabetes boleh berkembang.

Terdapat dua jenis kencing manis:

 • Diabetes jenis I berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin.
 • Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Akibatnya, glukosa kekal dalam darah dan mengedarkan badan.

Berlebihan dan tidak melakukan senaman yang mencukupi boleh membawa kepada jumlah gula yang berterusan dalam darah. Ini dapat mengurangkan kecekapan insulin dengan memberikan lebih banyak glukosa daripada prosesnya.

Tekanan dalam kerja, kehidupan, dan hubungan juga boleh melepaskan hormon yang memelihara glukosa pada tahap tinggi dalam darah. Satu kajian statistik berkaitan tekanan dengan gula darah tinggi.

Sakit, seperti selesema, mungkin juga menyebabkan tekanan yang menyebabkan lonjakan gula dalam darah.

Fenomena awal pagi

Penyebab hyperglycemia pada orang yang menghidap diabetes adalah fenomena fajar.

Keadaan ini berlaku pada awal pagi apabila hormon tertentu, seperti epinefrin, glukagon, dan kortisol, menyebabkan hati melepaskan glukosa ke dalam darah.

Fenomena ini biasanya berlaku sekitar 8 hingga 10 jam selepas seseorang yang mengidap penyakit kencing manis tidur.

Namun, tidak semua paras gula dalam darah tinggi pada waktu pagi adalah hasil dari fenomena fajar. Mereka juga boleh berlaku akibat makan makanan ringan atau berkarut tinggi karbohidrat sebelum tidur, mengambil ubat dos yang salah, atau tidak mengambil insulin yang mencukupi.

Bangun pada waktu malam dan menguji gula dalam darah boleh menjadi cara yang berkesan untuk menentukan sama ada puncak ini adalah hasil fenomena fajar atau turun ke sebab lain.

Gejala

Hyperglycemia menyebabkan gejala bahawa seseorang akan mengesan semasa pemantauan sendiri atau notis dengan cara lain, termasuk:

 • paras glukosa darah lebih tinggi daripada 130 miligram setiap desiliter (mg / dl) sebelum makan atau melebihi 180 mg / dl 2 jam selepas makan
 • sering membuang air kencing
 • rasa haus lebih kerap
 • lebih tinggi daripada jumlah purata glukosa dalam air kencing

Walaupun gejala hiperglikemia yang ketara tidak sering berlaku pada tahap di bawah 250 mg / dl, orang yang menghidap diabetes harus memantau diri secara berkala untuk menangkap tahap glukosa sebelum mencapai tahap di mana ia menyebabkan gejala.

Komplikasi

Sekiranya seseorang yang menghidap kencing manis tidak mengambil langkah untuk mengawal kadar gula darah mereka, keton dapat membina badan, menyebabkan komplikasi.

Keton adalah produk sisa pecahan lemak. Apabila terdapat insulin yang tidak mencukupi dalam badan dan glukosa tidak dapat mencapai sel-sel, tubuh menggunakan lemak untuk tenaga.

Tubuh tidak dapat mengendalikan keton yang tinggi, dan sementara ia dapat menyingkirkan beberapa di dalam darah, keton akhirnya dapat membina, menyebabkan komplikasi, seperti DKA.

Sesiapa yang menghidapi diabetes yang mengalami gejala berikut perlu mendapatkan rawatan kecemasan segera:

 • sesak nafas
 • muntah dan berasa sakit
 • mulut kering

Rawatan

Walaupun menguruskan diabetes adalah keperluan berterusan dan sering seumur hidup, seseorang yang menghidap diabetes boleh mengambil langkah untuk mengurangkan pancang glukosa darah tinggi.

ID Perubatan
Seseorang yang menghidap diabetes perlu memakai gelang ID perubatan, yang membolehkan pasukan penjagaan kesihatan mengambil pertimbangan tambahan dalam keadaan semasa kecemasan.

Ini termasuk:

 • Latihan: Aktiviti fizikal boleh menggunakan glukosa berlebihan dalam darah. Walau bagaimanapun, jika seseorang yang mengalami hiperglikemia yang teruk mendapati keton dalam air kencing mereka, mereka harus mengelakkan senaman, kerana ini merosakkan lebih banyak lemak dan mungkin mempercepat ketoasidosis.
 • Memoderkan diet: Kurang makan semasa makan dan mengemas kurang, serta memberi tumpuan kepada makanan gula rendah, membantu mengekalkan jumlah glukosa pada tahap yang dapat dikendalikan oleh tubuh. Seorang pakar diet boleh membantu seseorang menyesuaikan diet mereka secara beransur-ansur dan sihat.
 • Mengubah ubat-ubatan: Doktor mungkin mengesyorkan mengubah waktu atau jenis ubat dan insulin yang diambil seseorang jika mereka tidak mengurangkan gula darah sebagaimana mestinya.

Seorang doktor akan sering melihat hasil pemantauan sendiri seseorang, mengenal pasti isu-isu, dan membantu individu mencari cara untuk mengelakkan pancang teruk yang berlaku.

ID Perubatan

Seseorang yang mempunyai hyperglycemia harus mempertimbangkan memakai kalung atau gelang yang memberikan maklumat tentang keadaan mereka, kerana ia mungkin memberi kesan kepada pentadbiran rawatan lain.

ID perubatan mengandungi maklumat penting, sama ada individu itu menghidap penyakit kencing manis, sebarang alergi, atau memerlukan insulin.

Maklumat yang terkandung dalam ID perubatan boleh menyelamatkan nyawa dalam situasi di mana seseorang tidak boleh bercakap sendiri, contohnya selepas kemalangan kenderaan atau jika mereka mempunyai berat badan yang teruk.

Kesimpulan

Hyperglycemia adalah glukosa tinggi dalam darah yang boleh berlaku akibat insulin yang tidak mencukupi atau tidak berkesan dan gaya hidup yang tidak aktif.

Pucuk hormon disebabkan oleh tekanan dan fenomena fajar juga boleh menyebabkan tempoh hiperglikemia.

Gejala termasuk kencing yang kerap, rasa dahaga yang melampau, dan bacaan gula darah tinggi semasa pemantauan diri. Sekiranya seseorang tidak mengalamatkan glukosa darah tinggi, mereka mungkin akan mengalami ketoacidosis, pembentukan produk sisa berbahaya yang boleh menyebabkan koma diabetik.

Rawatan merangkumi penyesuaian ubat diabetes, melakukan senaman fizikal, dan makan kurang semasa makan. Memakai ID perubatan adalah penting bagi mereka yang mempunyai hiperglikemia kerana ini boleh memberi kesan kepada rawatan lain.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah tanda-tanda ketosis?
Artikel seterusnyaMerancang Minggu Kecergasan Sempurna
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.