KONGSI

Hypervolemia adalah keadaan di mana terdapat terlalu banyak cecair dalam darah. Ia juga dikenali sebagai beban cecair. Walaupun tubuh memerlukan banyak cecair untuk kekal sihat, terlalu banyak boleh menyebabkan ketidakseimbangan yang membawa berbahaya. Hypervolemia biasanya disebabkan oleh masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, hypervolemia ringan boleh berlaku selepas makan makanan dengan terlalu banyak natrium atau semasa perubahan hormon.

Hypervolemia boleh dirawat jika dikesan lebih awal, tetapi penyebab utama hypervolemia perlu ditangani untuk mencegahnya daripada berulang.

Punca lebihan cecair

Hypervolaremia ringan boleh disebabkan oleh makan terlalu banyak garam atau perubahan hormon.

Hypervolemia biasanya disebabkan oleh terlalu banyak natrium (garam) di dalam badan.

Apabila terdapat terlalu banyak garam, tubuh mengekalkan air untuk menyeimbangkannya.

Biasanya hypervolemia berlaku kerana badan mempunyai masalah mengawal natrium dan air, tetapi sebab-sebab lain termasuk ubat-ubatan tertentu atau prosedur perubatan.

Kegagalan jantung kongestif

Kegagalan jantung kongestif adalah suatu keadaan di mana jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup untuk memenuhi keperluan tubuh. Apabila keupayaan mengepam darah dari jantung menurun, buah pinggang tidak boleh berfungsi sebagaimana mestinya, yang menyebabkan lebih banyak cecair di dalam badan.

Satu artikel dalam Kajian Kegagalan Gigi mendapati bahawa hypervolemia adalah biasa pada mereka yang mengalami kegagalan jantung kronik, dan bagi sesetengah orang, hypervolemia tidak pernah hilang sepenuhnya, walaupun dengan rawatan.

Kegagalan buah pinggang

Buah pinggang membantu mengawal jumlah natrium dan cecair dalam tubuh, jadi pesakit yang mengalami masalah buah pinggang berisiko mengalami hypervolemia.

Satu kajian menyatakan bahawa hypervolemia adalah agak meluas pada pesakit yang mengalami masalah buah pinggang yang teruk dan berada dalam unit penjagaan kritikal di hospital. Penulis kajian menunjukkan bahawa profesional penjagaan kesihatan memantau paras cecair pesakit ini dengan berhati-hati kerana hypervolemia boleh menyebabkan kegagalan jantung kongestif, masalah penyembuhan luka, dan masalah usus.

Artikel lain menunjukkan bahawa hypervolemia yang disebabkan oleh kegagalan jantung atau penyakit buah pinggang peringkat akhir boleh mengakibatkan apnea tidur.

Cirrhosis hati

Hypervolemia mungkin berlaku apabila hati tidak dapat menyimpan dan mengolah nutrien dan menapis toksin dengan betul. Masalah hati cenderung menyebabkan pengekalan cecair di bahagian abdomen dan bahagian kaki.

Mengikut artikel dalam jurnal Hepatology, pengumpulan cecair di dalam perut adalah komplikasi yang paling biasa dari sirosis hati. Pembentukan spesifik ini di kawasan abdomen dikenali sebagai asites.

Cecair IV

Cecair intravena (IV) menyelamatkan nyawa apabila seseorang mengalami dehidrasi atau tidak boleh minum cecair yang mencukupi, seperti selepas pembedahan. Cecair IV biasanya mengandungi natrium (garam) dan air untuk menambah cecair badan dan mengimbangi paras natrium.

Walau bagaimanapun, terlalu banyak cecair IV boleh mengakibatkan hypervolemia, terutama jika keadaan kesihatan yang lain hadir.

Satu kajian mendapati bahawa terlalu banyak cecair IV semasa dan selepas pembedahan dikaitkan dengan hypervolemia dan risiko kematian yang lebih tinggi selepas pembedahan. Kajian itu melihat orang yang menjalani pembedahan untuk kanser esofagus.

Hormon

Sindrom Prahaid (PMS) dan kehamilan boleh menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak natrium dan air.

Ini sering menyebabkan bengkak ringan, kembung, dan ketidakselesaan. Wanita hamil yang memerhatikan bengkak yang berlebihan atau kembung perlu mendapatkan rawatan perubatan, kerana ini mungkin tanda tekanan darah tinggi.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang menyebabkan perubahan hormon juga boleh menyebabkan hypervolemia. Pil kawalan kelahiran, terapi penggantian hormon , dan ubat-ubatan hormonal yang sama boleh menyebabkan tubuh mengekalkan garam dan cecair yang terlalu banyak.

Juga, beberapa anti kemurungan, ubat tekanan darah, dan ubat anti-radang nonsteroid ( NSAIDs ) boleh menyebabkan hypervolemia ringan.

Makan terlalu banyak garam

Persatuan Jantung Amerika mengatakan bahawa purata penduduk Amerika menggunakan 3,400 miligram (mg) natrium per hari – jauh melebihi had yang direkomendasikan 2,300 mg.

Mengambil terlalu banyak natrium menyebabkan badan mengekalkan air. Ini boleh mengakibatkan hypervolemia ringan dan mengalir.

Satu hidangan asin tidak mungkin menyebabkan masalah untuk orang yang kurang sihat. Walau bagaimanapun, pengambilan garam yang melampau boleh mengancam nyawa, terutama untuk kanak-kanak kecil, orang yang berusia, dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

Ramai orang yang mengalami kegagalan jantung kongestif, penyakit buah pinggang, atau masalah hati boleh dinasihatkan mengikuti diet rendah garam untuk mengelakkan atau mengurangkan hypervolemia.

 Gejala

Satu gejala hypervolemia tidak dapat dijelaskan dan peningkatan berat badan yang cepat.

Gejala hypervolemia mungkin berbeza-beza bergantung kepada di mana bendalir berkumpul dan apa masalah kesihatan yang lain.

Simptom yang paling umum termasuk:

  • kenaikan berat badan yang tidak dapat dijelaskan dan cepat
  • bengkak di lengan dan kaki
  • bengkak perut, yang biasa berlaku dengan masalah hati
  • sesak nafas yang disebabkan oleh cecair di dalam paru-paru

Diagnosis

Doktor boleh mendiagnosis hypervolemia dengan menjalankan pemeriksaan fizikal untuk memeriksa pembengkakan. Seorang doktor juga boleh mendengar paru-paru seseorang untuk tanda-tanda bendalir.

Doktor juga boleh mengesyorkan ujian untuk memeriksa natrium dalam darah dan air kencing. Kerana hypervolemia sering disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, seorang doktor juga boleh melakukan pemeriksaan komprehensif untuk mencari keadaan asas, seperti kegagalan jantung, masalah buah pinggang, dan penyakit hati.

 Rawatan

Diuretik sering digunakan untuk merawat hypervolemia.

Terdapat beberapa pendekatan rawatan untuk hypervolemia. Salah satu rawatan yang paling biasa untuk hypervolemia adalah diuretik. Diuretik adalah ubat yang meningkatkan jumlah air kencing yang dihasilkan oleh badan.

Walau bagaimanapun, sebarang keadaan kesihatan yang lain juga perlu ditangani. Contohnya, seseorang yang mengalami kegagalan jantung mungkin perlu mengambil langkah untuk menguruskan keadaan mereka selain mengambil diuretik.

Walau bagaimanapun, penyelidikan menyatakan bahawa diuretik mungkin tidak berfungsi untuk orang yang mengalami masalah buah pinggang yang teruk. Sesetengah orang memerlukan terapi penggantian buah pinggang, seperti dialisis atau hemofiltrasi.

Orang yang mempunyai masalah jantung, buah pinggang, atau hati juga perlu mengikut diet berkurangan garam. Ini membantu mengekalkan tahap natrium dalam had biasa, yang membantu mengelakkan hypervolemia.

Pesakit yang mengalami kegagalan jantung kongestif mungkin perlu menghadkan jumlah cecair yang mereka minum setiap hari. Doktor boleh mencadangkan jumlah pengambilan cecair dan garam yang betul berdasarkan sejarah kesihatan individu.

Bila hendak berjumpa doktor

Sesetengah kembung yang ringan selepas makan makanan masin atau semasa fasa pramenjal kitaran wanita adalah normal.

Kaki juga mungkin mengalami pembengkakan kecil selepas berdiri lama sepanjang hari atau berjalan dan pada penerbangan jauh. Ini tidak selalunya menjadi masalah kepada mereka yang mempunyai tahap  kesihatan yang baik dan menyelesaikan dalam masa beberapa jam.

Sesiapa yang mengalami bengkak yang berlebihan, penambahan berat badan, atau pengekalan air tanpa sebab yang jelas perlu melihat profesional penjagaan kesihatan, terutama jika orang itu mempunyai sejarah keluarga masalah jantung, buah pinggang, atau hati.

 Ringkasan

Penyebab hypervolemia biasanya menentukan pandangan jangka panjang seseorang. Pengekalan air ringan yang kadang kala tidak serius bagi mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Hypervolemia yang berkaitan dengan jantung, buah pinggang, atau penyakit hati memerlukan perhatian perubatan dan pengurusan yang berhati-hati.

Berikutan nasihat doktor mengenai pemakanan, ubat-ubatan, atau rawatan lain boleh membantu seseorang mengurangkan simptom yang tidak selesa dan menjalani kehidupan yang lebih sihat.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang anda perlu tahu tentang vitamin larut lemak
Artikel seterusnyaMengapa kurang tidur memberi kesan berbeza kepada kita
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.