KONGSI

Insurans kesihatan

Insurans kesihatan adalah jenis perlindungan insurans yang meliputi kos perbelanjaan perubatan dan pembedahan individu yang diinsuranskan. Penanggung insurans menggunakan istilah “penyedia” untuk menerangkan klinik, hospital, doktor, makmal, pengamal penjagaan kesihatan atau farmasi yang merawat individu. “Diinsuranskan” adalah pemilik polisi¬†insurans kesihatan¬†atau orang yang mempunyai perlindungan insurans kesihatan.

Bergantung kepada jenis liputan insurans kesihatan, sama ada yang diinsuranskan membayar kos daripada saku dan menerima bayaran balik, atau syarikat insurans membuat pembayaran terus kepada pembekal.

Di negara-negara tanpa liputan penjagaan kesihatan sejagat, seperti Amerika Syarikat, insurans kesihatan biasanya termasuk dalam pakej manfaat majikan.

Di Amerika Syarikat, jumlah orang yang mengalami insuran menurun dari 44 juta pada 2013 kepada kurang daripada 28 juta pada 2016, menurut Yayasan Kaiser Family. Para penyelidik meletakkan ini untuk perubahan terkini dalam undang-undang.

Laporan Commonwealth Fund 2011 memaklumkan bahawa satu perempat daripada semua rakyat Amerika berumur kerja mengalami jurang dalam perlindungan insurans kesihatan. Ramai orang dalam kaji selidik itu kehilangan insurans kesihatan apabila mereka sama ada menganggur atau menukar pekerjaan.

Tahap rawatan di jabatan kecemasan berbeza-beza bergantung kepada jenis insurans kesihatan seseorang.

Jenis

teka-teki insurans kesihatan
Insurans boleh kelihatan membingungkan, tetapi memilih produk yang betul boleh menjadi penting untuk kesihatan keluarga anda di Amerika Syarikat.

Terdapat dua jenis insurans kesihatan utama:

Insurans kesihatan persendirian: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan bahawa sistem penjagaan kesihatan AS sangat bergantung kepada insurans kesihatan swasta. Dalam Tinjauan Wawancara Kesihatan Nasional, penyelidik mendapati bahawa 65.4 peratus orang di bawah umur 65 tahun di Amerika Syarikat mempunyai jenis perlindungan insurans kesihatan swasta.

Insurans kesihatan awam atau kerajaan: Dalam jenis insurans ini, kerajaan memberi subsidi penjagaan kesihatan sebagai ganti premium. Medicare, Medicaid, Pentadbiran Kesihatan Veteran, dan Perkhidmatan Kesihatan India adalah contoh-contoh insurans kesihatan awam di Amerika Syarikat

Jenis lain

Orang juga menentukan penanggung insurans dengan cara mereka mentadbir rancangan mereka dan berhubung dengan penyedia penjagaan kesihatan.

Pelan penjagaan yang terurus: Dalam pelan jenis ini, penanggung insurans akan mempunyai kontrak dengan rangkaian penyedia penjagaan kesihatan untuk memberi penjagaan perubatan kos rendah kepada pemegang polisi mereka. Akan dikenakan penalti dan kos tambahan yang ditambah ke hospital dan klinik di luar rangkaian, tetapi mereka akan menyediakan beberapa rawatan.

Semakin mahal polisi itu, semakin fleksibel ia mungkin dengan rangkaian hospital.

Pelan indemniti atau pelan bayaran untuk perkhidmatan: Pelan bayaran untuk perkhidmatan merangkumi rawatan sama rata di kalangan semua penyedia penjagaan kesihatan, membenarkan pihak yang diinsuranskan memilih tempat rawatan mereka pilihan. Penanggung insurans biasanya akan membayar sekurang-kurangnya 80 peratus kos pada pelan indemniti, sementara pesakit membayar baki kos sebagai insurans bersama.

Organisasi penyelenggaraan kesihatan (HMOs): Ini adalah organisasi yang menyediakan rawatan perubatan secara langsung kepada pihak yang diinsuranskan. Dasar ini biasanya akan mempunyai doktor penjagaan primer yang berdedikasi yang akan menyelaraskan semua penjagaan yang diperlukan.

HMO biasanya akan membiayai rawatan yang dirujuk oleh GP ini dan akan menawar yuran bagi setiap perkhidmatan perubatan untuk meminimumkan kos. Ini biasanya jenis pelan termurah.

Organisasi penyedia yang disukai (PPOs): PPO adalah serupa dengan pelan indemniti, kerana mereka membenarkan insured untuk melawat mana-mana doktor yang mereka suka.

PPO juga mempunyai rangkaian penyedia yang diluluskan yang mana mereka telah merundingkan kos.

Penanggung insurans akan membayar kurang untuk rawatan dengan penyedia di luar rangkaian. Walau bagaimanapun, orang yang menggunakan pelan PPO boleh merujuk kepada pakar tanpa perlu melawat doktor penjagaan primer.

Pelan Point-of-Service (POS): Pelan POS berfungsi sebagai campuran HMO dan PPO. Diinsuranskan boleh memilih antara menyelaraskan semua rawatan melalui doktor penjagaan primer, menerima rawatan dalam rangkaian penyedia insurans, atau menggunakan pembekal bukan rangkaian. Jenis pelan akan menentukan kemajuan rawatan.

Kenapa jenis pelan insurans penting?

Jenis pelan menentukan bagaimana individu akan mendekati mendapatkan rawatan yang mereka perlukan dan berapa banyak wang yang mereka perlu bayar pada hari itu.

Pada tahun 2003, Kongres AS memperkenalkan pilihan baru, Akaun Simpanan Kesihatan (HSA). Ia adalah kombinasi dari HMO, PPO, pelan indemniti, dan akaun simpanan dengan faedah cukai. Walau bagaimanapun, pemegang polisi mesti memasangkan jenis ini dengan pelan kesihatan yang sedia ada yang boleh ditolak lebih daripada $ 1,100 untuk individu dan $ 2,200 untuk keluarga.

HSA boleh meningkatkan liputan, melanjutkan rancangan sedia ada untuk merangkumi pelbagai rawatan yang lebih luas. Sekiranya HSA dibayar oleh majikan bagi pihak pekerja mereka, bayaran tersebut adalah bebas cukai. Individu boleh membina dana di HSA semasa mereka sihat dan selamat untuk keadaan kesihatan yang buruk di kemudian hari.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai keadaan kronik, seperti diabetes, mungkin tidak dapat menjimatkan sejumlah besar dalam HSA kerana mereka kerap perlu membayar kos perubatan yang tinggi untuk pengurusan kesihatan mereka.

Pelan-pelan ini sering membawa deductible yang sangat tinggi, bermakna bahawa walaupun premium boleh menjadi lebih rendah, orang sering akan membayar perbelanjaan penuh dari apa-apa rawatan perubatan yang diperlukan.

Terdapat lebih banyak pertindihan apabila jenis pelan berkembang. Perbezaan antara jenis dasar menjadi semakin kabur.

Majoriti pelan indemniti menggunakan teknik penjagaan terurus untuk mengawal kos dan memastikan terdapat sumber yang cukup untuk membayar penjagaan yang sesuai. Begitu juga, banyak pelan penjagaan yang diuruskan telah mengadopsi beberapa ciri-ciri pelan bayaran untuk perkhidmatan.

Perundangan

aplikasi insurans kesihatan
Pastikan anda menyelidik undang-undang insurans di negara anda.

Di Amerika Syarikat, yang mempunyai beberapa tahap insurans kini diperlukan secara sah sebagai sebahagian daripada Akta Penjagaan Terjangkau (ACA) 2010. Seseorang tanpa insurans kesihatan perlu membayar denda.

Walau bagaimanapun, Mandat Individu di BPR telah dikeluarkan dari undang-undang, yang bermaksud bahawa insurans tidak akan lagi menjadi keperluan undang-undang di AS pada 2019.

Sekiranya polisi itu juga melindungi kanak-kanak dalam keluarga, seseorang dibenarkan berada pada insurans ibu bapa mereka sehingga usia 26 tahun, walaupun mereka adalah:

  • berkahwin
  • tinggal jauh dari rumah
  • tidak bergantung kepada ibu bapa mereka secara kewangan
  • layak untuk dimasukkan ke dalam perlindungan majikan mereka

Insurans dikawal selia di peringkat negeri, yang bermaksud membeli sesuatu dasar di satu negeri adalah berbeza daripada yang dilakukan di tempat lain.

Walaupun undang-undang negeri boleh menjejaskan harga polisi, keputusan penting mengenai perlindungan dan pembayaran balik seseorang itu adalah dengan penanggung insurans. Seseorang harus pasti mempunyai wakil perkhidmatan pelanggan membincangkan kesan undang-undang yang berubah mengenai dasar tertentu kepada mereka.

KONGSI
Artikel sebelum iniLabyrinthitis – sakit apakah ia sebenarnya
Artikel seterusnyaEosinofil dan apakah yang perlu diketahui mengenainya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.