KONGSI

Jari terseliuh

Satu jari terseliuh berlaku apabila ligamen yang menyambung dan menyokong tulang dan sendi jari rosak. Jari berdenyut sangat biasa dan boleh menjadi sangat menyakitkan, membengkak, dan sukar untuk bergerak. Bagi kebanyakan orang, berehat, mengental, memampatkan, dan mengangkat (RICE) jari yang cedera akan mengurangkan keradangan dan gejala yang berkaitan.

Bergantung pada tahap kerosakan, jari yang terseliuh biasanya bertambah baik dalam beberapa hari dengan penjagaan asas, dan sembuh sepenuhnya selepas beberapa minggu rehat dan pemulihan.

Fakta ringkas pada jari yang terseliuh:

 • Kebanyakan gejala yang disebabkan oleh jari terseliuh berkaitan dengan keradangan.
 • Seseorang yang terkena sakit otot yang teruk perlu berjumpa doktor di hospital.
 • Hemisphere ringan biasanya mengambil masa 1 hingga 2 minggu untuk sembuh sepenuhnya.

Apakah tanda-tanda jari terseliuh?

Gejala jari terseliuh termasuk kemerahan, sakit, lebam, dan pembengkakan.

Keradangan adalah gejala utama jari terikat. Keradangan berlaku kerana ia adalah pertahanan pertama pertahanan tubuh selepas kecederaan.

Sprain juga boleh menyebabkan pergerakan jari-jari yang cedera.

Gejala-gejala lain yang sering dikaitkan dengan jari terseliuh termasuk:

 • kesakitan
 • kemerahan
 • bengkak
 • Meningkatkan kesakitan apabila cuba bergerak atau menggunakan jari
 • ketidakupayaan untuk meluruskan, memanjangkan, atau membengkokkan jari
 • berdenyut, terutamanya apabila membenarkan jari itu berehat atau ketika tergantung di sisi seseorang
 • lebam

Lenguh atau patah?

Tidak seperti jari terseliuh, jari yang patah melibatkan kecederaan pada tulang atau sendi jari dan memerlukan rawatan perubatan.

Jari patah juga cenderung menyakitkan, melumpuhkan, atau mencemaskan bahawa kebanyakan orang mendapatkan rawatan perubatan sebaik sahaja ia berlaku.

Jari yang rosak sering menyebabkan gejala yang sama dengan jari terseliuh, walaupun ia cenderung lebih parah atau dibesar-besarkan. Jari yang patah juga mungkin kelihatan cacat, tidak diselaraskan, atau bengkok yang luar biasa.

Dan jari-jari yang paling patah hampir tidak mungkin untuk meluruskan, meregang, atau menggunakan tanpa kesakitan yang melampau.

Rawatan dirumah

Ubatan ubat-ubatan, seperti ibuprofen, boleh membantu menguruskan gejala-gejala.

Kebanyakan kelenjar ringan, di mana ligamen terbentang terlalu jauh tetapi tidak koyak, tidak memerlukan perhatian perubatan.

Orang biasanya boleh merawat jari sedikit lepuh di rumah menggunakan RICE untuk mengurangkan aliran darah dan dengan lanjutan, keradangan.

Ubat-ubat kesakitan dan anti-radang juga boleh membantu mengurangkan dan menguruskan gejala selama beberapa hari pertama.

Petua untuk merawat jari-jari lurus di rumah termasuk:

Berehat

Salah satu cara yang paling mudah untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak yang dikaitkan dengan jari lepasan adalah untuk mengehadkan penggunaan jari selama beberapa hari selepas kecederaan awal. Bergantung pada betapa teruknya luka, ia sering membantu untuk berehat jari yang cedera selama beberapa jam setiap hari semasa ia menyembuhkan.

Ais

Sapukan pek ais atau kompres yang dibalut dengan kain ke jari yang cedera. Jangan dedahkan kulit secara langsung ke ais dan jangan simpan ais di jari selama lebih daripada 15 minit pada satu masa. Jika jari menjadi lebih menyakitkan, bengkak, atau berwarna gelap, seseorang harus berhenti menggunakan ais dengan serta-merta.

Cedera Icing terlalu lama boleh meningkatkan keradangan dan berpotensi membeku dan merosakkan tisu. Ambil istirahat selama 20 minit antara sesi pelekap dan ulangi setiap jam atau beberapa kali setiap hari.

Mampatan

Bungkus jari dengan perlahan dengan pembalut elastis kecil, pembalut jari, atau pita sukan. Balut pembalut cukup ketat untuk memohon tekanan ringan ke jari. Jangan bungkus terlalu rapat, kerana pembalut boleh bertindak sebagai tourniquet dan menghadkan peredaran. Keluarkan pembalut selepas 24 hingga 48 jam pertama, atau apabila keradangan telah mula berkurang dengan ketara. Apabila pembalut mampatan telah dikeluarkan, jari harus direkam oleh buddy.

Ketinggian

Pastikan jari itu dinaikkan, atau dinaikkan pada tahap di atas hati. Gunakan sling untuk menjaga jari yang dibangkitkan semasa berdiri atau berjalan. Semasa duduk atau tidur, gunakan bantal untuk menaikkan jari yang cedera.

Ubat yang berlebihan

Terutama dalam beberapa hari pertama selepas berlakunya sprain, ubat-ubatan kesakitan dan anti-keradangan seperti ibuprofen, acetaminophen, aspirin , dan naproxen dapat membantu membuat gejala lebih mudah diurus.

Ambil semua ubat seperti yang ditetapkan. Sekiranya seseorang mahu mengambil ubat untuk tempoh yang panjang, mereka mesti bercakap dengan doktor terlebih dahulu.

Pita Buddy

Strain ringan hingga sederhana bertindak balas dengan rakaman rakan – menggunakan pita pertolongan pertama untuk mengikat jari yang cedera kepada jari yang sihat di sebelahnya. Buddy merakam jari yang cedera melindunginya daripada kecederaan selanjutnya dan menggalakkannya meluruskan ketika ia menyembuhkan.

Untuk kekejangan sederhana dan sederhana, tunggu kira-kira 48 jam selepas kecederaan berlaku atau untuk pembengkakan awal untuk mula menyusut sebelum merapat jari.

Petua untuk merakam jari jari tertutup termasuk:

 • Potong sekeping pad kapas kecil ke segi empat tepat kecil kira-kira setengah panjang dan lebar jari yang cedera.
 • Potong dua helaian pertolongan cemas atau pita perubatan yang cukup lama untuk membungkus jari.
 • Memohon dua keping pita ke jari terikat – satu di atas sendi yang cedera dan satu di bawah kecederaan.
 • Poskan potongan pad kapas di mana jari-jari atau tulang kedua-dua jari antara rakaman boleh menekan antara satu sama lain.
 • Pita jari yang cedera ke jari di sebelahnya, menggunakan kepingan pita yang sedia ada sebagai anchor.
 • Jangan bungkus jari-jari terlalu erat. Sekiranya pita menyebabkan jari membengkok atau memutar, ia terlalu ketat
 • Keluarkan pita buddy setelah jari telah sembuh sepenuhnya, biasanya selepas 2-4 minggu

Splint

Sepenguhnya sederhana sering mendapat manfaat dari penggunaan serpihan untuk menyekat ligamen dan tetap lurus saat menyembuhkan.

Pendakap jari

jari terseliuh

Penjepit jari mungkin disyorkan untuk membantu merawat jari lurus.

Pendakap jari boleh dibeli di dadah atau kedai runcit dan digunakan seperti yang diarahkan.

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa sejenis serpihan yang disebut gelembung besbol adalah pilihan terbaik untuk jari terikat.

Jari yang cedera hendaklah dibelah pada sedikit melengkung, atau melengkung ke bawah, kedudukan dan dibiarkan selama 5 hingga 7 hari. Sebaik sahaja seseorang telah membuang serpihan, mereka boleh memilih pita buddy jari sehingga ia menyembuhkan sepenuhnya.

Senaman

Sebaik sahaja kesakitan dan bengkak menurun, penting untuk mula menggerakkan jari seberapa selesa.

Ketika jari itu menyembuhkan, melakukan jari telunjuk setiap hari menggunakan bola latihan tangan atau rintangan tangan dapat membantu menggalakkan aliran darah yang sehat ke jari dan mencegah kehilangan otot.

Berhenti, atau mengurangkan, senaman atau peregangan yang meningkatkan kesakitan atau berasa sangat tidak selesa.

Pembedahan

Sekiranya ligamen rosak sepenuhnya, pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki tisu dan membiarkannya sembuh dengan betul. Jika tidak, sendi tidak stabil adalah kemungkinan.

Selepas pembedahan, seorang doktor akan memakai serpihan atau dilemparkan ke jari, yang mana seseorang itu perlu menyimpan selama beberapa minggu.

Rakaman pidato digunakan sebaik-baiknya pada minggu-minggu akhir penyembuhan setelah pelakon atau serpihan telah dikeluarkan.

Masa pemulihan

Dengan rehat dan penjagaan asas, jari-jari yang paling terasa sempit mula berasa lebih baik dalam masa 48 jam. Terkejut lebih sederhana sering mengambil masa 3 hingga 6 minggu untuk sembuh sepenuhnya.

Walaupun masa pemulihan sebahagian besarnya bergantung kepada tahap kecederaan, ligamen jari yang teruk atau koyak biasanya mengambil masa dua hingga tiga kali lebih lama untuk menyembuhkan daripada keseleo jari sederhana atau sederhana.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang perlu mendapatkan rawatan perubatan pada bila-bila masa jari terseliuh adalah menyakitkan, atau jika gejala tidak bertambah baik dalam tempoh 24 hingga 48 jam pertama.

Jari-jari yang kelihatan rosak, bengkok, atau berwarna gelap juga memerlukan perhatian perubatan. Dan adalah penting untuk berjumpa doktor secepat mungkin jika seseorang merasakan tulang atau sendi telah rosak semasa kecederaan.

KONGSI
Artikel sebelum iniBotox, Xeomin, atau Dysport – formulasi mana yang terbaik?
Artikel seterusnyaApa yang menyebabkan telinga panas dan merah?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.