KONGSI
Jerawat pada dagu biasanya disebabkan oleh perubahan hormon yang boleh berlaku semasa akil baligh atau kitaran haid. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mendapatkan jerawat di dagu mereka pada usia apa pun.Bagi kes-kes yang ringan, seseorang boleh merawat jerawat di rumah dengan menggunakan produk penjagaan diri. Untuk kes-kes yang lebih teruk, seseorang mungkin ingin berunding dengan pakar dermatologi untuk produk preskripsi atau kaedah rawatan lain. Minyak semulajadi di kulit boleh memerangkap kotoran, serpihan, dan bakteria di liang muka, leher, dan belakang seseorang. Apabila ini berlaku, liang-liang menjadi merah dan meradang, yang menyebabkan jerawat membentuk. Teruskan membaca untuk maklumat lanjut mengenai jerawat di dagu dan bagaimana untuk menghilangkannya.

Punca

seorang wanita dengan jerawat di dagu Ia adalah perkara biasa bagi jerawat untuk muncul di dagu, terutamanya di kalangan wanita dan remaja.
Jerawat di dagu tidak berbeza dengan jerawat di bahagian lain muka, leher, dada, dan belakang. Perangkap minyak mati kulit atau puing-puing dan bakteria lain dalam satu atau lebih liang pada kulit. Ini menyebabkan jerawat untuk membentuk. Jerawat pada dagu sangat biasa. Ia biasanya hasil daripada turun naik dalam hormon. Ini terutamanya berlaku untuk perempuan dan remaja, kerana kedua-duanya cenderung mengalami turun naik hormon melampau. Androgen adalah hormon yang bertanggungjawab untuk merangsang penciptaan sebum. Sebum adalah minyak yang bertanggungjawab untuk menyumbat liang dan menghasilkan jerawat. Oleh kerana hormon boleh turun naik sepanjang masa dewasa, jerawat pada dagu boleh datang dan pergi pada bila-bila masa. Jerawat boleh menjadi gangguan yang ringan, tetapi ia tidak biasanya berbahaya. Walau bagaimanapun, sebagai satu kajian dalam Jurnal Klinikal dan Estetik Dermatologi – yang memeriksa wanita dewasa dengan jerawat – nota, jerawat boleh menyebabkan simptom ringan atau sederhana kepada kemurungan atau kecemasan . Akibatnya, ia boleh memberi kesan kepada keupayaan seseorang untuk menumpukan perhatian kepada kerja atau pelajaran.

Syarat yang menyebabkannya

Dalam sesetengah kes, seseorang mungkin tidak mempunyai jerawat di dagu mereka. Sebaliknya, mereka mungkin mempunyai satu daripada dua keadaan lain yang menyerupai jerawat: rambut yang tumbuh atau rosacea. Rambut yang tumbuh boleh berlaku kerana bercukur. Akibatnya, lelaki biasanya lebih mudah terdedah kepada rambut yang diikat pada dagu daripada wanita. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mengembangkan rambut di bahagian dagu mereka atau bahagian lain muka atau badan mereka. Rambut berbulu adalah rambut yang tumbuh semula ke dalam kulit dan bukannya daripada rambut. Sekiranya ini berlaku, rambut yang dibuang dapat menyerupai jerawat dan boleh membengkak atau menjadi merah dan menyakitkan. Ketahui lebih lanjut tentang rambut yang tumbuh, termasuk cara merawat dan mencegahnya, di sini. Rosacea adalah keadaan kulit biasa. Ia menyebabkan saluran darah seseorang menjadi kelihatan, yang menghasilkan kemerahan yang ketara. Dalam sesetengah kes, rosacea boleh menyebabkan kulit seseorang membentuk benjolan yang penuh dengan nanah, dan ini mungkin menyerupai jerawat.

Rawatan

Seseorang boleh mula merawat jerawat di rumah. Seseorang harus menggunakan produk yang mengandungi asid salisilat atau benzoyl peroksida. Kedua-duanya boleh membantu jerawat seseorang kering dalam beberapa hari, walaupun ia biasanya mungkin mengambil masa beberapa minggu. Untuk merawat jerawat bertempat di dagu, seseorang harus mengikut langkah-langkah umum ini:
 • Basuh kawasan tersebut dengan pencuci muka ringan atau yang mengandungi asid salisilik.
 • Sapukan pek ais ke kawasan itu selama kira-kira 5 minit, untuk membantu mengurangkan kemerahan.
 • Sapukan krim atau salap dengan benzoyl peroksida.
 • Elakkan daripadamenyentuh di tempat jerawat.
Jika jerawat tidak hilang atau keadaan menjadi bertambah teruk, seseorang mungkin ingin berunding dengan pakar dermatologi. Rawatan tambahan yang mereka cadangkan termasuk:
 • antibiotik oral, untuk membunuh bakteria yang terperangkap
 • isotretinoin, yang merupakan ubat yang ditetapkan oleh doktor apabila rawatan lain tidak berkesan
 • krim kekuatan preskripsi, salep, atau gel
 • terapi laser beam
 • pengekstrakan, yang melibatkan penyiran dan kemudian mengeluarkan sista besar
 • kulit kimia
 • pil kawalan kelahiran, untuk membantu mengawal hormon yang menghasilkan sebum

Pencegahan

mencuci muka di dalam sinki bilik mandi sebelum menyapu serum vitamin c Seseorang boleh membantu mencegah jerawat berkembang dengan mencuci muka mereka beberapa kali sehari.
Ia tidak selalu mungkin untuk menghalang sepenuhnya perkembangan jerawat di dagu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk membantu mencegahnya, termasuk:
 • basuh dagu dan semua muka dengan sabun ringan dua kali atau lebih setiap hari
 • mengelakkan makanan berminyak dan makanan dengan gula berlebihan
 • meminimumkan tekanan atau pemicu hormon lain
 • mengelakkan berlebihan menyentuh muka dengan tangan dan jari
 • menggunakan pelindung matahari percuma secara kerap
 • menyimpan lembaran dan tempat tidur lain yang bersih dan dibasuh dengan kerap
 • mengelakkan produk kulit yang mengandungi minyak yang boleh menyumbat liang-liang
 • menjaga rambut dari dagu dan membersihkannya dengan kerap
Untuk mengelakkan rambut yang tumbuh, orang yang mencukur harus:
 • gunakan krim pencukur pelembap
 • gunakan pisau cukur tajam
 • pertimbangkan untuk mencuba proses penyingkiran rambut yang kurang menjengkelkan
Seseorang juga harus mengelakkan kelakuan tertentu untuk membantu merawat dan mencegah jerawat daripada membentuk pada dagu. Sebagai contoh, seseorang harus cuba untuk tidak:
 • jerawat pop
 • tidur dengan solek pada
 • biarkan kulit kering
 • menukar rawatan dengan kerap
 • gunakan agen pembersihan kasar dan scrub

Ringkasan

jerawat di sering meresahkan kaum wanita Jerawat adalah kejadian umum yang boleh berlaku sepanjang dewasa, terutama pada wanita. Hormon biasanya bertanggungjawab untuk merangsang pengeluaran minyak tambahan di dagu, yang boleh menjerat sel kulit atau kotoran dan bakteria, yang menyebabkan jerawat membentuk. Seseorang sering boleh menghalang perkembangan jerawat dengan mengamalkan kebersihan kulit yang baik dan penjagaan diri. Jika jerawat terbentuk, rawatan biasanya bermula dengan krim dan salap topikal. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang teruk, mereka mungkin memerlukan rawatan yang lebih agresif dari pakar dermatologi.
KONGSI
Artikel sebelum iniKenapa golongan berusia memerlukan pemeriksaan risiko metabolik biasa
Artikel seterusnyaSegala-galanya yang perlu anda ketahui tentang selsema musim panas
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.