Panduan Lengkap untuk Mengatasi Jerawat dan Menjaga Kecantikan Kulit

Jerawat boleh dicegah dengan mengamalkan kebersihan yang baik, mengelakkan kosmetik yang mengandungi minyak, dan, dalam beberapa kes, mengambil ubat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Jerawat adalah keadaan kulit biasa yang dicirikan oleh jerawat, bintik putih, bintik hitam, pustula, dan sista yang meradang. Jerawat boleh dicegah dengan pelbagai cara.

Artikel ini membincangkan 15 cara untuk mencegah jerawat dan cara menangani jerawat apabila ia berlaku.

Penyebab jerawat

Jerawat timbul apabila minyak, kulit mati, dan bahan lain menyumbat pori-pori kulit. Bakteria Propionibacterium acnes (P. acnes) boleh menjangkiti dan mengobarkan liang roma yang tersumbat ini.

Jerawat berlaku apabila kulit menghasilkan terlalu banyak minyak, mengakibatkan liang roma tersumbat. Jerawat boleh, bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai faktor lain, termasuk:

 • genetik
 • cahaya matahari yang berlebihan
 • ubat-ubatan tertentu
 • kosmetik berminyak
 • pakaian yang ketat
 • gangguan endokrin atau hormon

Doktor atau pakar dermatologi boleh membantu dalam menentukan faktor atau faktor yang menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, tanpa mengira punca, banyak kaedah rawatan dan pencegahan adalah serupa. Cadangan berikut boleh membantu untuk mencegah jerawat dan mengurangkan bilangan jerawat.

jerawat

15 kaedah untuk mencegah jerawat dan jeragat

1. Cuci muka dua kali sehari

Bertentangan dengan kepercayaan popular, jerawat jarang disebabkan oleh muka yang kotor. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membuang lebihan kotoran dan minyak dari kulit secara berkala dan selepas berpeluh.

Ramai orang lebih suka membersihkan dengan pembersih lembut dan air suam. Selepas mencuci, gunakan pelembap bebas minyak untuk mengelakkan kulit anda menjadi terlalu kering. Mencuci muka secara berlebihan boleh menyebabkan kulit kering, yang boleh memburukkan lagi jerawat.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Mencuci muka secara berlebihan, sebaliknya, boleh mengeringkan kulit dan menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan. Ini boleh menyebabkan lebih banyak jerawat.

2. Elakkan menggosok secara kasar

Sesetengah orang menggunakan pad kain kasar atau kain lap untuk menggosok kulit mereka. Ini boleh merengsakan kulit dan menyebabkan keradangan, memburukkan lagi jerawat.

Sapukan pembersih lembut pada muka dengan tangan yang bersih atau berus lembut boleh membantu mencegah jerawat.

3. Pastikan rambut anda bersih

Minyak berlebihan pada rambut boleh menyumbat pori-pori dan memburukkan jerawat. Mencuci rambut yang kerap boleh membantu mencegah jerawat, terutamanya berhampiran garis rambut.

Produk penjagaan rambut yang mengandungi minyak juga boleh menyebabkan jerawat pada kulit kepala dan garis rambut. Dengan mengelakkan produk ini, anda boleh mengurangkan peluang anda mendapat jerawat.

4. Elakkan memecah atau memicit jerawat

Walaupun ia mungkin menggoda untuk memicit jerawat, berbuat demikian boleh mengakibatkan keradangan dan parut.

Sebaliknya, gunakan rawatan topikal untuk mengurangkan penampilan cela. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk memberi kesan, tetapi ia juga boleh menghalang pembentukan jerawat baru.

5. Gunakan rawatan topikal

Jerawat boleh dikurangkan dengan ubat-ubatan yang dijual bebas seperti losyen atau serum, terutamanya apabila ia hanya berlaku di tempat tertentu.

Isu sering berlaku di tempat tersebut:

 • dagu
 • hidung
 • dahi

Benzoyl peroksida atau asid salisilik sering digunakan dalam rawatan. Walaupun ia tidak berkesan seperti terapi kekuatan preskripsi, item ini boleh membantu mencegah dan merawat jerawat kecil.

6. Pertimbangkan retinoid topikal

Pakar dermatologi mengesyorkan retinoid topikal, iaitu ubat yang diperbuat daripada vitamin A, untuk merawat dan mencegah jerawat. Prosedur ini menggalakkan perolehan sel yang lebih cepat dan pengeluaran kulit baru, yang mengurangkan kesesakan pada liang.

Majoriti retinoid topikal, seperti tretinoin (Retin-A, Renova) dan tazarotene, hanya boleh didapati dengan preskripsi (Tazorac). Adapalene (Differin), sebagai contoh, ialah retinoid topikal yang dijual di farmasi.

ubat jerawat

7. Bincangkan antibiotik dengan pakar dermatologi

Antibiotik yang digunakan secara topikal pada kulit boleh mengawal pertumbuhan bakteria P. acne yang berlebihan. Contoh antibiotik yang ditetapkan untuk merawat jerawat radang ini ialah erythromycin dan clindamycin.

Antibiotik ini dengan sendirinya mempunyai potensi untuk menjadikan mikroorganisma tahan terhadap terapi. Untuk mengurangkan kemungkinan kuman menjadi kebal, doktor mungkin sering memberi benzoyl peroksida sebagai tambahan kepada rawatan antibiotik.

Jerawat yang meradang boleh dikenali dengan rupanya yang meradang dan berubah warna. Ia mungkin juga menyakitkan.

8. Rujuk doktor tentang suplemen hormon

Tablet kawalan kelahiran boleh membantu mengelakkan jerawat dalam situasi jerawat hormon wanita dengan mengawal hormon yang mungkin memburukkan jerawat.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mempunyai bahaya, jadi adalah penting untuk menimbang kelebihan dan kekurangan sebelum membuat pilihan.

Spironolactone, ubat yang digunakan untuk menurunkan tekanan darah, mungkin juga bermanfaat dalam situasi dengan jerawat hormon wanita yang teruk. Spironolactone mempunyai pelbagai potensi kesan sampingan, oleh itu adalah penting untuk berunding dengan doktor untuk mengkaji semua alternatif anda.

Kedua-dua ubat ini tidak dinasihatkan untuk kegunaan golongan lelaki oleh doktor.

9. Hadkan makanan yang boleh menyebabkan jerawat

Hubungan antara diet tertentu dan jerawat tidak jelas kepada doktor. Walau bagaimanapun, semakin banyak bukti menunjukkan bahawa diet tertentu boleh menyebabkan jerawat pada sesetengah pesakit.

Makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi boleh meningkatkan peluang mendapat jerawat atau memburukkan jerawat, menurut American Academy of Dermatology.

Makanan yang berpotensi berbahaya ini termasuk banyak gula dan karbohidrat. Beberapa contoh termasuk:

 • biskut
 • kek
 • pai

Peluang seseorang untuk mengembangkan jerawat juga boleh ditingkatkan oleh produk tenusu, terutamanya susu skim. Untuk menguji sama ada kulit mereka bertambah baik, seseorang mungkin memilih untuk mengurangkan pengambilan kumpulan makanan tertentu.

10. Gunakan pelindung matahari sebelum keluar

Kulit boleh mengalami pelbagai kesan negatif daripada terlalu banyak matahari. Selain itu, selaran matahari mungkin mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan yang memburukkan jerawat. Tetapi seseorang harus memastikan pelindung matahari (sunscreen) mereka adalah noncomedogenic dan sesuai untuk digunakan pada muka.

11. Pertimbangkan tentang terapi laser atau cahaya

Terapi fotodinamik mungkin dicadangkan oleh pakar dermatologi untuk merawat jerawat dan jeragat.

Pakar perubatan menggunakan rawatan topikal yang dikenali sebagai terapi fotodinamik untuk menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya. Selepas itu, mereka akan menggunakan sumber cahaya pekat untuk memberi tumpuan kepada kawasan yang terjejas oleh jerawat. Ini boleh menghapuskan kuman dan sel kulit mati.

Banyak terapi cahaya dan laser lain berfungsi dengan cara yang sama untuk mengurangkan rupa jerawat dan jeragat.

12. Jauhi produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak

Penyelesaian penjagaan kulit berasaskan minyak mempunyai potensi untuk menyekat liang-liang. Ini boleh memburukkan lagi gejala jerawat dan membuat jerawat lebih berkemungkinan.

Menggunakan produk topikal pembersih muka untuk kulit berjerawat yang tidak mengandungi minyak, seperti pelembap dan pelindung matahari, boleh membantu mengurangkan kemungkinan liang tersumbat.

Produk tanpa minyak dirujuk sebagai noncomedogenic.

13. Elakkan pengelupasan kulit secara berlebihan

Pengelupasan adalah prosedur yang digunakan untuk membuang sel kulit mati.

Walaupun sedikit pengelupasan mungkin membantu mengurangkan jerawat, pengelupasan yang berlebihan boleh memburukkan lagi jerawat. Apabila minyak semulajadi kulit dikeluarkan secara berlebihan, ini berlaku. Untuk mengimbanginya, kulit boleh menghasilkan minyak tambahan, yang menyumbat liang-liang dan menyebabkan jerawat tambahan.

Pengelupasan yang berlebihan boleh menyebabkan kerengsaan dan membuatkan kulit terasa tegang selepas mencuci.

14. Kurangkan ketegangan dan tekanan

Keradangan sering disebabkan oleh tekanan, yang boleh memburukkan lagi jerawat.

Berikut adalah beberapa kaedah untuk mengurangkan tekanan yang boleh membantu dalam mencegah jerawat:

 • bermeditasi
 • bersenam
 • melakukan yoga
 • berehat sebelum tidur dengan membaca atau mandi
 • meluangkan masa kepada alam semula jadi
 • melibatkan diri dengan hobi berfaedah

15. Menjaga kebersihan barangan penjagaan muka

Anda harus secara rutin membersihkan alat solek, span muka dan berus dengan sabun dan air untuk memastikan kulit bebas kuman yang mungkin terdapat pada alat tersebut. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan jerawat.

Sebelum menggunakannya, pastikan berus benar-benar kering.

Kesimpulan

Jerawat boleh dikurangkan dengan pembersihan yang kerap, lembut, pemilihan produk yang berhati-hati, dan mengelakkan sentuhan dengan minyak.

Jika tiada rawatan ini menghasilkan peningkatan selepas 6 hingga 8 minggu, rujuk pakar dermatologi untuk mendapatkan nasihat tambahan.