KONGSI

Kafein

Ramai orang minum secawan kopi pada waktu pagi untuk membantu mereka bangun. Kafein, ubat semulajadi yang terkandung dalam kopi, merangsang sistem saraf pusat. Tetapi apakah kesan kafein pada tubuh jika seseorang itu alergi terhadapnya? Kafein terdapat dalam pelbagai tumbuhan termasuk biji kopi, daun teh, dan kakao. Ia dimakan di seluruh dunia dalam kopi, teh dan coklat. Kira-kira 90 peratus orang di Amerika Utara mengambil kafein setiap hari.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Walaupun kafein selamat untuk kebanyakan orang, sesetengah orang mempunyai intoleransi atau alergi kafein. Artikel ini menerangkan gejala alergi kafein, apa yang menyebabkannya, dan bagaimana ia boleh dirawat.

Kafein dan kesannya

biji kopi hitam mengandungi kafein
Kafein adalah perangsang yang membuatkan seseorang merasa lebih terjaga dan lebih fokus. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan beberapa gejala, termasuk reaksi alahan pada sesetengah orang.

Minum kopi dan minuman berkafein lain adalah norma budaya di Amerika Syarikat dan banyak negara lain. Malaysia juga tidak terkecuali.

Kafein adalah perangsang semulajadi yang memberi kesan kepada otak dan sistem saraf pusat, menjadikan orang merasa lebih berwaspada dan fokus. Ramai minum kopi semasa hari bekerja, kerana mereka percaya ia menjadikan mereka lebih produktif.

Kebanyakan orang boleh meminum sehingga 400 miligram (mg) kafein sehari, bersamaan dengan sekitar empat cawan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang sensitif terhadap kafein dan mengalami perkara berikut apabila mereka mengambilnya:

Orang yang mengalami gejala ini mungkin mempunyai intoleransi makanan bukan alergi terhadap kafein.

Intoleransi berbeza daripada mempunyai alergi kafein. Alahan kafein jarang berlaku, dan gejala-gejala alergi kafein lebih serius daripada yang tidak bertoleransi.

Gejala alahan kafein

Gejala alergi kafein termasuk:

 • gatal-gatal, ruam gatal yang terdiri daripada banyak benjolan merah
 • bengkak bibir dan lidah
 • mulut gatal, bibir, dan lidah

Jika seseorang mempunyai alergi kafein, gejala-gejala ini boleh berlaku dalam masa satu jam selepas meminum kopi atau minuman penambah tenaga.

Sesetengah orang mungkin mengalami reaksi alergi yang teruk sebagai tindak balas terhadap kafein yang dikenali sebagai kejutan anaphylactic, seperti laporan kajian tahun 2015 ini. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ini sangat jarang berlaku.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Gejala kejutan anaphylactic mungkin termasuk:

 • Bengkak pada wajah yang teruk, termasuk mata, bibir, muka, dan lidah
 • masalah pernafasan akibat pembengkakan muka
 • masalah bercakap
 • berdeham
 • batuk
 • loya, sakit perut, atau muntah
 • degupan jantung yang cepat
 • pening

Punca alergi kafein dan intoleransi

kopi
Walaupun sesetengah orang yang mengalami gejala ketika minum kopi alah kepadanya, yang lain tidak mempunyai alahan.

Kafein memberi kesan kepada orang yang berbeza dengan cara yang berbeza. Kesan kafein pada tubuh seseorang yang alergi terhadapnya tidak sama dengan seseorang yang tidak bertoleransi kafein.

Apabila seseorang mengambil kafein, ia diserap ke dalam aliran darah dari usus mereka. Ia kemudian boleh menjejaskan bagaimana organ-organ yang berbeza berfungsi.

Di otak, ia menghalangi kesan-kesan pengirim kimia yang biasanya membuat orang mengantuk. Ia juga boleh meningkatkan tahap adrenalin dalam darah, yang menjadikan otak dan badan lebih terjaga dan bersedia.

Bagi orang yang mempunyai intoleransi kafein bukan alergi, kepantasan adrenalin daripada kafein boleh menyebabkan mereka mengalami gejala.

Sebaliknya, seseorang yang mempunyai alergi kafein mempunyai gejala yang disebabkan oleh reaksi alergi.

Apa yang menyebabkan gejala tindak balas alergi terhadap kafein?

Tubuh seseorang yang alah kepada kafein merawatnya seolah-olah ia adalah penceroboh. Apabila mereka mengambilnya, badan mereka menghasilkan antibodi yang dipanggil immunoglobin E.

Antibodi menggesa sel-sel mereka untuk melepaskan histamine, untuk cuba menyingkirkan molekul-molekul yang mereka telah keliru sebagai berbahaya. Molekul ini dipanggil alergen. Ini menyebabkan keradangan, yang boleh menyebabkan sarang, gatal-gatal, dan bengkak.

Kenapa tindak balas alergi terhadap kafein berlaku?

Seperti yang dicadangkan dalam kajian 2014 , tindak balas yang berbeza terhadap kafein difikirkan berkaitan dengan genetik. Walau bagaimanapun, apa yang membuatkan sesetengah tubuh manusia merawat kafein sebagai alergen tidak difahami sepenuhnya.

Satu kajian mencadangkan bahawa ia mungkin debu yang berasal dari kacang sebelum mereka dipanggang yang bertindak sebagai alergen.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Satu kajian lanjut pada tahun 2017 menyarankan bahawa sejenis acuan pada biji kopi mungkin penyebab alergi.

Diagnosis

Seperti alahan lain, seorang doktor di hospital boleh melakukan ujian kulit untuk mendiagnosis alergi kafein.

Doktor akan meletakkan sedikit alergen pada lengan seseorang dan memantau kulit untuk reaksi. Jika ruam muncul, ini mungkin menandakan alahan.

Rawatan untuk alergi kafein

Sekiranya seseorang mengalami reaksi alergik selepas meminum kafein, maka antihistamin berlebihan boleh membantu mengurangkan sebarang kegatalan, bengkak, atau sarang.

Dalam kes yang jarang berlaku, alergi kafein boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Ini boleh dirawat dengan suntikan epinefrin. Orang yang mengalami alergi yang teruk sering membawa pen khas untuk menguruskannya.

Jika seseorang menunjukkan tanda-tanda kejutan anaphylactic, hubungi segera perkhidmatan kecemasan.

Pencegahan

Mengurangkan coklat dan kopi akan membantu mencegah gejala alergi kafein.

Apabila seseorang mempunyai alergi kafein atau alahan, cara terbaik untuk mencegahnya adalah untuk menghindari mengambil apa-apa yang mengandungi kafein. Ini mungkin melibatkan pemotongan:

 • kopi
 • teh
 • coklat
 • minuman tenaga

Jika seseorang tidak pasti sama ada sesuatu mengandungi kafein, ia adalah idea yang baik untuk mereka membaca pada label.

Ramai orang bergantung kepada kafein supaya tetap fokus dan berjaga-jaga pada hari bekerja mereka. Kafein adalah ubat, jadi ia boleh menyebabkan gejala penarikan diri. Ini termasuk:

Selepas seminggu dari pengambilan kafein, gejala penarikan biasanya berlaku.

Sekiranya seseorang cuba memotong kafein, mereka mungkin perlu mencari cara lain untuk lebih fokus. Berikut ini boleh membantu:

 • mengambil rehat skrin biasa
 • keluar berjalan-jalan pada waktu makan tengah hari
 • minum banyak air
 • tidur cukup
 • makan makanan yang sihat

Kesimpulan

Tinjauan kaunseling kafein dan alergi kafein adalah positif.

Selagi seseorang yang alergi atau alah terhadap kafein mengelak daripada mengambilnya, mereka tidak sepatutnya mengalami gejala lanjut.

KONGSI
Artikel sebelum iniMigrain basilar dan apa yang perlu diketahui?
Artikel seterusnyaSpondylolisthesis: Punca, gejala, dan rawatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.