Kajian obesiti

Kajian baru dan analisis kajian baru-baru ini berpendapat bahawa pengambilan minuman berkrim gula secara berterusan menyebabkan obesiti dan berat badan berlebihan di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Para penulis memanggil dasar negara yang lebih ketat di seluruh dunia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Minuman manis adalah faktor risiko untuk penambahan berat badan pada kanak-kanak dan orang dewasa, kajian sistematik yang baru mengesahkan.

Menurut data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), 36.5 peratus daripada semua orang dewasa dan sekitar 17 peratus daripada semua kanak-kanak dan remaja di Amerika Syarikat mempunyai obesiti.

Diet yang sihat dan senaman yang teratur adalah kedua-dua teras pencegahan dan rawatan obesiti.

Tetapi selalunya, kedai-kedai akan menggoda kita dengan makanan dan minuman yang dibuat untuk rasa yang baik, banyak yang dibungkus dengan bahan-bahan yang dapat menaikkan lagi berat badan.

Minuman manis sering disebut sebagai sejenis produk yang mudah dan tidak berbahaya dengan potensi yang berbahaya untuk memelihara kesihatan kita. Satu kajian yang diterbitkan tahun lepas, contohnya, menunjukkan bahawa penggunaan minuman manis (SSBs) dikaitkan dengan permulaan penyakit metabolik.

Dan sekarang, para penyelidik dari pelbagai institusi di seluruh dunia – termasuk Institut Khas untuk Kardiologi dan Pemakanan Pencegahan di Salzburg, Austria, Hospital Universiti Geneva di Switzerland, dan Universiti Navarra di Sepanyol – telah menganalisis kajian baru-baru ini yang mensasarkan potensi pautan antara minuman beralkohol dan obesiti.

“Bukti bukti yang menghubungkan SSB dengan obesiti dan berat badan berlebihan pada kanak-kanak dan orang dewasa telah berkembang dengan pesat dalam 3 tahun yang lalu,” kata penulis penulis kajian Dr. Nathalie Farpour-Lambert. “Kami dapat memasukkan 30 kajian baru yang tidak ditaja oleh industri dalam kajian ini, purata 10 setahun.”

Bukti eksentrik menunjukkan bahawa penggunaan SSB secara positif dikaitkan dengan obesitas pada kanak-kanak. Dengan menggabungkan bukti yang telah diterbitkan dengan penyelidikan baru ini, kami menyimpulkan [bahawa] kebijakan kesihatan awam bertujuan untuk mengurangkan penggunaan SSB dan menggalakkan alternatif yang sihat seperti seperti air. ”

Dr. Nathalie Farpour-Lambert

Tinjauan itu diterbitkan minggu lalu dalam jurnal Obesity Facts , Persatuan Eropah untuk Kajian Obesiti .

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

 Hubungan antara minuman beralkohol dan obesiti

Para penyelidik melihat 20 kajian yang membahas hubungan antara SSB dan obesiti pada kanak-kanak (17 calon dan tiga percubaan terkawal rawak) serta 10 kajian menyiasat pautan ini dalam kes orang dewasa (sembilan calon dan satu percubaan terkawal rawak).

Dari semua kajian, 93 peratus menyimpulkan bahawa terdapat “persatuan positif” antara permulaan berat badan berlebihan atau obesiti dan penggunaan minuman manis dalam kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Hanya satu kajian kohort yang prospektif tidak menemui hubungan antara SSB dan berat badan berlebihan dalam kes kanak-kanak.

Kajian itu juga mengkaji keberkesanan tingkah laku intervensi – menggantikan SSB dengan air dan menyediakan kaunseling pendidikan kepada pengguna – dalam membalikkan kesan penggunaan minuman manis.

Antara orang dewasa dalam kajian kohort prospektif, didapati campur tangan ini agak berkesan tetapi tidak signifikan secara statistik. Percubaan kawalan rambang, sebaliknya, tidak mendedahkan apa-apa kesan.

 Mencapai piawaian antarabangsa

Kajian-kajian yang termasuk dalam kajian semula melibatkan 244,651 peserta dan ditangani penduduk dari Eropah (33 peratus kajian), AS (23 peratus), Amerika Tengah dan Selatan (17 peratus), Australia (7 peratus), dan Afrika Selatan, Iran, Thailand dan Jepun (10 peratus).

Ulasan penulis Dr. Maira Bes-Rastrollo menyatakan kebimbangannya pada kenyataan bahawa minuman bergula nampaknya merupakan minuman kegemaran di seluruh negara dan benua, menempatkan populasi global dengan peningkatan risiko obesiti dan masalah berkaitan berat badan yang lain.

“Banyak negara di seluruh dunia mempunyai tahap penggunaan SSB yang tinggi, malah mereka yang mempunyai pengambilan rendah sedang memerhatikan kenaikan mendadak,” katanya.

“Oleh itu,” Dr Bes-Rastrollo meneruskan, “bukti gabungan yang diterbitkan sebelum dan selepas 2013 mengesahkan bahawa SSB mempunyai kesan buruk ke atas berat badan atau obesiti pada kanak-kanak dan orang dewasa memberikan alasan untuk tindakan dasar segera.”

Dr Bes-Rastrollo dan rakan-rakan mencadangkan bahawa pelaksanaan cukai yang lebih tinggi pada minuman manis boleh membendung popularitinya di kalangan pengguna, serta membantu mengurangkan risiko kenaikan berat badan yang berlebihan.

Setakat ini strategi ini seolah-olah telah berjaya di Mexico, di mana jumlah jualan minuman manis telah jatuh sebanyak 12 peratus. Sesetengah negara lain juga bertujuan memperkenalkan cukai yang lebih tinggi untuk SSB untuk mengelakkan penggunaannya, berikutan garis panduan Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) yang baru-baru ini.

“Keseimbangan antara tanggungjawab individu, penyokong kesihatan, dan kerajaan dan masyarakat perlu dijelaskan,” kata Dr Farpour-Lambert.

“Ia adalah penting,” katanya, “untuk memobilisasi pelbagai pemegang kepentingan dan untuk membangunkan sinergi operasi di pelbagai sektor. Rangkaian profesional dan industri makanan dan minuman harus digalakkan untuk mempromosikan diet yang sihat mengikut piawaian antarabangsa.”