KONGSI

Kaki gatal

 1. Punca
 2. Diagnosis
 3. Pemulihan
 4. Berjumpa doktor
 5. Ringkasan

Kulit gatal, atau pruritus, adalah keadaan biasa yang boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan. Banyak faktor boleh menyebabkan kaki gatal, termasuk keadaan kulit, diabetes, atau reaksi alahan. Biasanya, kegatalan pada kaki tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, pemahaman lebih jelas yang menyebabkan gatal-gatal dapat membantu seseorang mencari bantuan, dan jika perlu, menerima rawatan perubatan.

Artikel ini melihat penyebab umum kaki gatal dan bagaimana untuk melegakan kegatalan.

Kemungkinan penyebabnya

seorang wanita dengan kaki gatal
Punca kaki gatal termasuk kulit kering, gigitan pepijat, dan keadaan kulit kronik.

Penyebab umum pruritus pada badan atau kaki termasuk:

 • kulit kering
 • Kerengsaan dari gigitan pepijat atau alahan kepada tumbuh-tumbuhan, seperti racun ivy
 • keadaan kulit kronik, seperti ekzema dan psoriasis
 • dermatitis hubungan alahan, yang merupakan tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan topikal
 • kerengsaan akibat pencukuran atau kepekaan terhadap kosmetik dan bahan kimia
 • tekanan
 • penyakit seperti kencing manis, beberapa kanser , penyakit buah pinggang, dan penyakit hati

Kami membincangkan beberapa sebab ini dengan lebih terperinci di bawah.

Kulit kering, atau xerosis

Kulit kering adalah penyebab utama gatal-gatal. Istilah perubatan untuk kulit kering adalah xerosis. Ia boleh berlaku untuk pelbagai sebab, seperti umur, iklim, dan keadaan kulit. Aktiviti, seperti berenang di dalam air berklorin boleh menyebabkan kulit kering.

Kulit kering boleh menyebabkan gejala berikut:

 • kulit kasar, bersisik, atau mengelupas
 • gatal-gatal
 • retak pada kulit, yang mungkin berdarah jika teruk
 • kelabu, kulit ashy pada warna kulit gelap

Kulit kering mungkin merupakan tanda awal dermatitis, atau keradangan kulit, yang boleh menyebabkan ruam gatal atau tompok-tompok kulit yang kering, teriritasi. Tanpa rawatan, dermatitis sering menjadi lebih teruk, jadi seseorang yang mengesyaki mereka mempunyai dermatitis harus berjumpa doktor.

Digigit kutu, hama atau tumbuh-tumbuhan

Jika seseorang telah meluangkan masa di luar rumah baru-baru ini, mereka mungkin mengalami serangga menggigit atau tumbuh-tumbuhan yang mengganggu kulit, seperti jelatang atau racun ivy. Serangga menggigit termasuk nyamuk, labah-labah, dan parasit.

Bahan kimia dalam beberapa gigitan dan tumbuhan serangga boleh menyebabkan kulit terdedah menjadi gatal. Ia juga boleh menyebabkan bengkak, kemerahan kulit, dan lebam.

Orang ramai tidak selalu menyedari apabila mereka terkena dan mungkin hanya mengalami gejala kemudian. Sengatan pada kaki sering berlaku apabila seseorang memakai seluar pendek atau skirt di luar rumah.

Ekzema

Ekzema, atau dermatitis atopik, adalah keadaan kronik yang menjejaskan lebih daripada 30 juta orang Amerika, menurut Persatuan Ekzema Kebangsaan . Ia boleh menyebabkan kulit merah, gatal, dan jengkel hampir di mana saja di dalam badan, termasuk kaki.

Pada bayi, eksim adalah yang paling biasa di pipi dan lengan dan kaki luar. Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih berusia, ia kelihatan paling sering di bahagian belakang lutut, bahagian dalam siku, dan bahagian belakang leher.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit berkaitan dengan imun yang menyebabkan plak meradang pada banyak bahagian di badan. Sesetengah orang mengalami kegatalan yang ketara dari plak, yang cenderung berkembang pada lutut, siku, dan kulit kepala.

Tidak ada penawar untuk psoriasis, tetapi kebanyakan orang dengan keadaan ini mendapat bantuan melalui pilihan rawatan yang mudah dan dengan belajar untuk mengelakkan pencetus yang boleh menyebabkan kegatalan.

Keadaan kulit yang lain

Keadaan kulit lain yang boleh menyebabkan kaki gatal termasuk kayap, kurap, dan panau.

Mencukur kaki

Cukur adalah satu lagi sebab yang boleh menyebabkan kaki gatal. Bilah pisau cukur mengikis dan merengsakan kulit dan boleh menyebabkan rambut membengkak, yang boleh menyebabkan kulit sensitif dan gatal.

Reaksi alahan

Hubungan dengan alahan boleh menyebabkan ruam gatal merah melintasi tubuh ketika seseorang bersentuhan dengan alergen tertentu. Alergen yang biasa termasuk nikel, bahan getah, dan antibiotik topikal, seperti Neosporin.

Jenis reaksi kulit tertentu ini dikenali sebagai dermatitis hubungan alahan.

Kenapa kulit saya gatal?

Kenapa kulit kaki saya gatal?

Urtikaria yang disebabkan oleh senaman

Walaupun jarang berlaku, sesetengah orang boleh mendapatnya dari senaman. Urtikaria yang disebabkan oleh senaman boleh menyebabkan kaki gatal, antara lain.

Selain gatal-gatal, gejala biasanya termasuk lebam, pembilasan kulit, kekejangan, kesulitan bernafas, sakit kepala , dan mungkin bengkak di sekeliling muka.

Urtikaria yang disebabkan oleh senaman boleh menjadi keadaan perubatan yang berbahaya. Sesiapa yang mengalami gejala ini semasa bersenam perlu berhenti bersenam dan berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Pesakit juga boleh mendapatkan urticaria cholinergic , satu keadaan yang menyebabkan lebam apabila kulit menjadi panas dan berpeluh.

Tekanan

Penyelidik juga telah mengenal pasti tekanan sebagai punca gatal yang berpotensi. Penyelidik tidak tahu dengan jelas mengapa ini terjadi, tetapi mereka berfikir bahawa aktiviti otak rumit yang melibatkan struktur otak hippocampus dan subkortikal boleh memainkan peranan.

Kegatalan berkaitan tekanan adalah perkara biasa.

Diabetes

Ramai orang yang menghidap kencing manis mengalami masalah kulit dan mereka boleh menjadi sangat teruk, jadi seseorang harus mengambilnya dengan serius.

Kaki gatal boleh menjadi tanda peredaran yang lemah atau kulit kering. Gatal juga boleh menjadi tanda kerosakan saraf, atau neuropati diabetik.

Sekiranya seseorang yang menghidap penyakit kencing manis gatal, mereka harus meminta penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk memeriksa keadaan ini. Pelembab secara berkala boleh membantu pesakit kencing manis melindungi kulit mereka.

Syarat perubatan lain

Kulit gatal-gatal kadang-kadang boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, seperti Hodgkin limfoma, HIV, masalah buah pinggang, atau kelenjar tiroid yang terlalu aktif.

Petua untuk medical diagnosis

Untuk mengurangkan apa yang mungkin menyebabkan kaki gatal, pertimbangkan yang berikut:

Berapa lama kaki telah gatal?

Sebagai contoh, gigitan serangga menjadi lebih baik dalam masa beberapa hari, jadi ketidakselesaan yang berlangsung lebih lama daripada ini atau tidak hilang mungkin mempunyai sebab lain.

Adakah terdapat ruam?

Sesetengah punca gatal-gatal melibatkan ruam manakala yang lain tidak. Jenis ruam tertentu akan membantu seseorang mempersempit apa yang menyebabkannya.

Secara umumnya, keadaan kulit, kerengsaan kulit, atau gigitan bug menyebabkan gatal-gatal yang berkaitan dengan ruam. Gatal tanpa ruam biasanya disebabkan oleh masalah seluruh sistem.

Adakah terdapat sebarang keadaan perubatan sebelum ini?

Penjagaan kulit adalah masalah penting untuk pesakit diabetes. Sesiapa yang menyedari bahawa mereka mempunyai kaki gatal harus mengatasinya dengan pasukan penjagaan kesihatan mereka.

Adakah seseorang itu mengalami sebarang pemicu?

Pemicu termasuk:

 • menghabiskan masa di luar
 • menukar detergen pakaian
 • mencukur kaki

Pendedahan kepada kemungkinan alergen, seperti krim topikal baru, boleh menjadi punca. Gatal yang berkembang sejurus selepas bercukur bermakna ini mungkin menjadi punca.

Bagaimana untuk melegakan gatal

kaki gatal dan bengkak
Seseorang boleh cuba memohon krim hydrocortisone untuk merawat kaki gatal.

Terdapat pelbagai jenis cara pesakit dengan kaki gatal boleh mencuba di rumah untuk melegakan gejala. Mengelakkan menggaru bahawa gatal adalah permulaan yang hebat – ini akan menghalang kerengsaan menjadi semakin teruk.

Kajian menunjukkan bahawa memohon losyen berasaskan oatmeet mengurangkan keanjalan gatal-gatal, kekeringan kulit, dan kekasaran. Mandi oat juga boleh membantu, terutamanya untuk kanak-kanak dan bayi dengan kulit gatal.

Rawatan penjagaan diri yang lain termasuklah:

 • menggunakan kompres sejuk
 • melembapkan dengan kerap dengan krim khusus untuk mencegah kulit kering
 • memilih mandi air flow panas atau mandi dan mengelakkan atmosphere panas, yang menjengkelkan kulit
 • mengambil antihistamin berlebihan
 • memohon krim hydrocortisone untuk menenangkan kulit yang teriritasi
 • menggunakan produk dobi hypoallergenic
 • memakai pakaian yang diperbuat daripada kain lembut yang membiarkan kulit bernafas

 

Bila perlu berjumpa doktor

Sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan doktor tentang kaki gatal jika ianya tidak menjadi lebih baik dalam seminggu atau lebih atau tidak menunjukkan tanda-tanda peningkatan selepas rawatan di rumah.

Seorang doktor boleh menentukan apa yang menyebabkan kaki gatal dan menetapkan losyen, gel, pembersih, ubat-ubatan, dan rawatan lain untuk memberikan kelegaan.

Ringkasan

Dalam kebanyakan kes, pesakit yang mempunyai kaki gatal dapat mengatasi atau menguruskan keadaan mereka dengan mencuci kulit yang cermat, pelembab biasa, dan ubat farmasi.

Orang yang mempunyai keadaan kulit kronik, seperti eksim, mungkin perlu menggunakan ubat preskripsi untuk mengurangkan gatal-gatal mereka.

Apabila keadaan kesihatan yang teruk menyebabkan kaki gatal, penting untuk berjumpa doktor yang dapat menilai keadaan dan memberikan kelegaan dari gejala.

KONGSI
Artikel sebelum iniKatarak dan pembedahan mata serta punca penyakit
Artikel seterusnyaMuka kebas – Apa yang menyebabkannya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.