Kaki gatal

 1. Punca
 2. Diagnosis
 3. Pemulihan
 4. Berjumpa doktor
 5. Ringkasan

Kulit gatal, atau pruritus, adalah keadaan biasa yang boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan. Banyak faktor boleh menyebabkan kaki gatal, termasuk keadaan gatal kulit, diabetes, atau reaksi alahan. Biasanya, kegatalan pada kaki tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, pemahaman lebih jelas yang menyebabkan gatal-gatal dapat membantu seseorang mencari bantuan, dan jika perlu, menerima rawatan perubatan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Artikel ini melihat penyebab umum kaki gatal dan bagaimana untuk melegakan kegatalan.

Kemungkinan penyebabnya

seorang wanita dengan kaki gatal
Punca kaki gatal termasuk kulit kering, gigitan pepijat, dan keadaan kulit kronik.

Penyebab umum pruritus pada badan atau kaki termasuk:

 • kulit kering
 • Kerengsaan dari gigitan pepijat atau alahan kepada tumbuh-tumbuhan, seperti racun ivy
 • keadaan kulit kronik, seperti ekzema dan psoriasis
 • dermatitis hubungan alahan, yang merupakan tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan topikal
 • kerengsaan akibat pencukuran atau kepekaan terhadap kosmetik dan bahan kimia
 • tekanan
 • penyakit seperti kencing manis, beberapa kanser , penyakit buah pinggang, dan penyakit hati

Kami membincangkan beberapa sebab ini dengan lebih terperinci di bawah.

Kulit kering, atau xerosis

Kulit kering adalah penyebab utama gatal-gatal. Istilah perubatan untuk kulit kering adalah xerosis. Ia boleh berlaku untuk pelbagai sebab, seperti umur, iklim, dan keadaan kulit. Aktiviti, seperti berenang di dalam air berklorin boleh menyebabkan kulit kering.

Kulit kering boleh menyebabkan gejala berikut:

 • kulit kasar, bersisik, atau mengelupas
 • gatal-gatal
 • retak pada kulit, yang mungkin berdarah jika teruk
 • kelabu, kulit ashy pada warna kulit gelap

Kulit kering mungkin merupakan tanda awal dermatitis, atau keradangan kulit, yang boleh menyebabkan ruam gatal atau tompok-tompok kulit yang kering, teriritasi. Tanpa rawatan, dermatitis sering menjadi lebih teruk, jadi seseorang yang mengesyaki mereka mempunyai dermatitis harus berjumpa doktor di hospital.

Digigit kutu, hama atau tumbuh-tumbuhan

Jika seseorang telah meluangkan masa di luar rumah baru-baru ini, mereka mungkin mengalami serangga menggigit atau tumbuh-tumbuhan yang mengganggu kulit, seperti jelatang atau racun ivy. Serangga menggigit termasuk nyamuk, labah-labah, dan parasit.

Bahan kimia dalam beberapa gigitan dan tumbuhan serangga boleh menyebabkan kulit terdedah menjadi gatal. Ia juga boleh menyebabkan bengkak, kemerahan kulit, dan lebam.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Orang ramai tidak selalu menyedari apabila mereka terkena dan mungkin hanya mengalami gejala kemudian. Sengatan pada kaki sering berlaku apabila seseorang memakai seluar pendek atau skirt di luar rumah.

Ekzema

Ekzema, atau dermatitis atopik, adalah keadaan kronik yang menjejaskan lebih daripada 30 juta orang Amerika, menurut Persatuan Ekzema Kebangsaan . Ia boleh menyebabkan kulit merah, gatal, dan jengkel hampir di mana saja di dalam badan, termasuk kaki.

Pada bayi, eksim adalah yang paling biasa di pipi dan lengan dan kaki luar. Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih berusia, ia kelihatan paling sering di bahagian belakang lutut, bahagian dalam siku, dan bahagian belakang leher.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit berkaitan dengan imun yang menyebabkan plak meradang pada banyak bahagian di badan. Sesetengah orang mengalami kegatalan yang ketara dari plak, yang cenderung berkembang pada lutut, siku, dan kulit kepala.

Tidak ada penawar untuk psoriasis, tetapi kebanyakan orang dengan keadaan ini mendapat bantuan melalui pilihan rawatan yang mudah dan dengan belajar untuk mengelakkan pencetus yang boleh menyebabkan kegatalan.

Keadaan kulit yang lain

Keadaan kulit lain yang boleh menyebabkan kaki gatal termasuk kayap, kurap, dan panau.

Mencukur kaki

Cukur adalah satu lagi sebab yang boleh menyebabkan kaki gatal. Bilah pisau cukur mengikis dan merengsakan kulit dan boleh menyebabkan rambut membengkak, yang boleh menyebabkan kulit sensitif dan gatal.

Reaksi alahan

Hubungan dengan alahan boleh menyebabkan ruam gatal merah melintasi tubuh ketika seseorang bersentuhan dengan alergen tertentu. Alergen yang biasa termasuk nikel, bahan getah, dan antibiotik topikal, seperti Neosporin.

Jenis reaksi kulit tertentu ini dikenali sebagai dermatitis hubungan alahan.

Kenapa kulit saya gatal?

Kenapa kulit kaki saya gatal?

Urtikaria yang disebabkan oleh senaman

Walaupun jarang berlaku, sesetengah orang boleh mendapatnya dari senaman. Urtikaria yang disebabkan oleh senaman boleh menyebabkan kaki gatal, antara lain.

Selain gatal-gatal, gejala biasanya termasuk lebam, pembilasan kulit, kekejangan, kesulitan bernafas, sakit kepala , dan mungkin bengkak di sekeliling muka.

Urtikaria yang disebabkan oleh senaman boleh menjadi keadaan perubatan yang berbahaya. Sesiapa yang mengalami gejala ini semasa bersenam perlu berhenti bersenam dan berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Pesakit juga boleh mendapatkan urticaria cholinergic , satu keadaan yang menyebabkan lebam apabila kulit menjadi panas dan berpeluh.

Tekanan

Penyelidik juga telah mengenal pasti tekanan sebagai punca gatal yang berpotensi. Penyelidik tidak tahu dengan jelas mengapa ini terjadi, tetapi mereka berfikir bahawa aktiviti otak rumit yang melibatkan struktur otak hippocampus dan subkortikal boleh memainkan peranan.

Kegatalan berkaitan tekanan adalah perkara biasa.

Diabetes

Ramai orang yang menghidap kencing manis mengalami masalah kulit dan mereka boleh menjadi sangat teruk, jadi seseorang harus mengambilnya dengan serius.

Kaki gatal boleh menjadi tanda peredaran yang lemah atau kulit kering. Gatal juga boleh menjadi tanda kerosakan saraf, atau neuropati diabetik.

Sekiranya seseorang yang menghidap penyakit kencing manis gatal, mereka harus meminta penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk memeriksa keadaan ini. Pelembab secara berkala boleh membantu pesakit kencing manis melindungi kulit mereka.

Syarat perubatan lain

Kulit gatal-gatal kadang-kadang boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, seperti Hodgkin limfoma, HIV, masalah buah pinggang, atau kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Sambungan