KONGSI

Kartun dan kanak-kanak

kartun dan kanak-kanak

Kajian oleh Jabatan Psikologi dan Pendidikan Evolusi UPV / EHU telah meneroka kesahihan kartun naratif dan tidak naratif untuk membangunkan kemahiran naratif, penalaran moral dan nilai-nilai dan nilai balas dalam kanak-kanak dalam pendidikan arus perdana dan bukan arus perdana. Kesan yang boleh dilakukan oleh struktur kartun pada aspek ini apabila kanak-kanak memproses maklumat disiasat.

Penggunaan media oleh anak-anak sekolah pada tahun ketiga (8-9 tahun) dan tahun keenam (11-12 tahun) Pendidikan Rendah, kemahiran naratif dan persepsi mereka tentang nilai-nilai / countervalues kartun itu diterokai oleh Jabatan Psikologi Evolusioner dan Pendidikan Fakulti Pendidikan, Falsafah dan Antropologi UPV / EHU. Penyelidikan ini dijalankan dalam pelbagai fasa dibahagikan kepada dua subkategori.

Pertama, penggunaan kanak-kanak sekolah membuat pelbagai peranti, khususnya Internet, serta strategi sokongan dan kawalan yang digunakan oleh ibu bapa mereka, konsep positif dan negatif ibu bapa mempunyai tentang kegunaan, kesukaran dan cabaran yang mereka hadapi ketika mengantarkan penggunaan mereka telah dikenalpasti. Tujuan seksyen ini adalah untuk menyesuaikan program pengantaraan berdasarkan keadaan sebenar keluarga, sekolah dan masyarakat.

Kedua, pelbagai ujian telah dijalankan untuk menyelidiki lebih lanjut ke dalam tafsiran dan penyahkodan yang anak-anak sekolah melaksanakan mesej yang dihantar oleh kandungan fiksyen kartun. Ujian ini mendedahkan bahawa jenis struktur naratif atau tidak naratif yang menyifatkan kartun itu mempengaruhi penerimaan, pemprosesan, pemahaman, ingatan dan apa yang disampaikan oleh mesej, dari segi kemahiran naratif dan persepsi terhadap nilai / nilai kaunter, 8-12 kanak-kanak berumur satu tahun. “Kartun naratif yang kami analisis mempunyai struktur yang sama seperti cerita-cerita klasik (pengenalan, inti dan penyerahan), benang dapat diikuti dengan mudah. Dalam kartun bukan naratif yang kami analisis, peristiwa tidak berlaku dalam konteks yang sama, karakter melompat secara berterusan dari suasana seharian ke maya yang lain, dan menonton individu mengalami kesukaran memahami sebab-sebab dan hasil peristiwa. Apa yang lebih penting lagi, pengklincir digunakan secara berterusan, “jelas penyelidik UPV / EHU Eider Oregui.

Cadangan didactic

Untuk menjalankan kajian dua jenis kartun telah dipilih berdasarkan kadar penonton yang tinggi dalam kumpulan umur yang disasarkan oleh kajian: Doraemon , dengan struktur naratif, dan Code Lyoko, dengan struktur bukan naratif. Setelah memaparkan kartun itu, “kami meminta anak-anak sekolah untuk memberitahu kami apa yang mereka ingat dari apa yang mereka lihat, dan dengan cara itu kami menganalisis kemahiran naratif mereka serta nilai dan nilai balas yang mereka anggap,” tambah Oregui, yang bertanggungjawab penyelidikan. Akaun anak-anak sekolah yang menonton kartun dengan struktur naratif lebih lama dan lebih terperinci dan nilai-nilai dan nilai-nilai countervalues dirasakan dengan mudah. Walau bagaimanapun, dalam hal yang tidak naratif, akaun-akaun itu sangat pendek, mereka telah diubah, dan fokus diletakkan hampir secara eksklusif pada urutan tindakan; kanak-kanak juga mengalami kesukaran yang lebih besar untuk memahami nilai-nilai dan nilai-nilai mata pelajaran”.

Para penyelidik juga mengukur keupayaan perhatian anak-anak sekolah semasa mereka menonton kartun, dan mereka menyedari bahawa kartun dengan struktur naratif memberikan anak-anak dengan istirahat perhatian. Sebaliknya, semasa kartun bukan naratif, anak-anak sekolah mengekalkan sentuhan mata berterusan dengan skrin. Dalam kartun naratif, “masing-masing memilih, sebagai penonton, apa yang harus diperhatikan atau tidak, dengan kata lain, ia melibatkan perhatian sukarela, sedangkan dalam perhatian yang tidak naratif itu tidak sukarela kerana kesan yang sedang berlangsung dari para penggemar , “jelasnya. Penonton tidak mengawal perhatian mereka, yang mungkin bermakna mereka tidak memahami dengan tepat peristiwa ketika memproses informasi “.

Walau bagaimanapun, penyelidik menganggap kedua-dua jenis kartun sebagai sah.

Nilai / countervalues yang sama selalu muncul dalam kartun naratif yang dianalisis tetapi dalam situasi yang berbeza, dan ini membantu pemahaman dan pemprosesan kanak-kanak; namun ia mungkin untuk mencari lebih banyak jenis nilai dan nilai balas dalam kartun bukan naratif dan yang boleh dilihat dengan pengantaraan yang betul atau pelbagai aktiviti pedagogi; dan dengan cara itu, kesan yang dikenakan oleh jenis struktur pada kumpulan umur yang termasuk dalam kajian akan dicegah. ”

Eider Oregui, Universiti Negara Basque UPV / EHU

Oleh itu kajian ini telah menimbulkan beberapa cadangan didaktik yang mensasarkan kanak-kanak sekolah, ahli keluarga dan profesional dalam bidang psikologi pendidikan dan komunikasi, dan yang direka untuk menggalakkan pembangunan kemahiran dan pendidikan naratif kanak-kanak dalam nilai dan nilai balas melalui kandungan fiksyen kegemaran mereka.

Penyelidik juga merujuk kepada kepentingan memajukan klasifikasi kartun; dia mencadangkan bahawa mereka dikelaskan bukan sahaja berdasarkan kandungan mereka, tetapi juga berdasarkan tahap naratif mereka atau struktur mereka dan nilai-nilai yang mereka berurusan. Oregui berkata bahawa pada akhirnya “kartun boleh digunakan baik di sekolah dan di rumah untuk melatih kanak-kanak dalam nilai dan nilai balas, untuk menangani pemikiran moral dan untuk membangunkan kemahiran naratif selagi sumber yang sesuai digunakan dan disesuaikan berdasarkan usia “.

Rujukan jurnal:

Oregui, E. et al . Kemahiran bertulis dan pengenalan nilai dan nilai balas dalam kartun oleh pelajar Pendidikan Rendah. Annals of Psychology . doi.org/10.6018/analesps.35.2.331441 .

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana dunia dalam talian menjejaskan otak manusia
Artikel seterusnyaBengkak Prostat (BPH, Hyperplasia Prostatic Benign)
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.