KONGSI

Buah Pinggang

Satu kajian yang dijalankan terhadap veteran Amerika Syarikat mendapati hubungan yang sangat jelas antara kecederaan buah pinggang akut dan peningkatan risiko kegagalan jantung.

Cedera buah pinggang akut dikaitkan dengan kegagalan jantung dalam kajian baru.

Dalam populasi Amerika Syarikat, kecederaan buah pinggang akut (AKI) – sebelum ini dipanggil kegagalan buah pinggang akut – semakin meningkat .

Walaupun alasan yang jelas di sebalik ini tidak jelas, ia menjadi kebimbangan; AKI mempunyai hasil jangka panjang yang agak miskin dan boleh membawa maut dalam beberapa kes.

Umumnya, AKI akan maju ke penyakit buah pinggang kronik (CKD), yang meningkatkan risiko kegagalan jantung tiga kali ganda jika dibandingkan dengan orang tanpa CKD. Sama ada risiko kardiovaskular ini meluas kepada AKI tidak diketahui.

Memahami risiko berpotensi untuk kesihatan jantung bagi orang yang mempunyai AKI adalah penting kerana ia boleh membimbing rawatan dan susulan bagi mereka yang berisiko tinggi.

Satu kajian baru, yang diterbitkan dalam American Journal of Kidney Diseases , ditujukan untuk melihat soalan ini dengan lebih terperinci. Bolehkah penyelidik menemui hubungan antara AKI dan kegagalan jantung? Mereka diketuai oleh Dr. Nisha Bansal, Institut Penyelidikan Ginjal di Universiti Washington di Seattle.

Pautan antara AKI dan kegagalan jantung diperiksa

Siasatan mereka termasuk 300,868 veteran AS dari 116 Hospital Hal Ehwal Veteran dari 2002 hingga 2013. Para peserta – yang berusia 62 tahun, secara purata – tidak mempunyai sejarah kegagalan jantung.

Dalam data ini, mereka memadankan pesakit dengan AKI kepada mereka yang tidak. Mereka menggunakan pelbagai pembolehubah untuk memastikan perlawanan dekat dicapai, termasuk umur, tahun kemasukan, demografi, ubat-ubatan yang digunakan, dan keadaan yang sedia ada.

Selama 2 tahun berikutnya, mereka menyusun maklumat mengenai kegagalan jantung. Mereka menjelaskan kegagalan jantung kejadian sekurang-kurangnya satu hospitalisasi atau sekurang-kurangnya dua lawatan pesakit luar dengan diagnosis kegagalan jantung.

Mereka mendapati bahawa orang yang membangunkan AKI lebih cenderung menjadi lebih tua, menjadi orang Afrika Amerika, menggunakan diuretik, mempunyai kencing manis dan tekanan darah tinggi, dan mengalami sepsis.

Secara keseluruhannya, kadar insiden kegagalan jantung adalah 27.8 setiap 1,000 orang tahun. Dalam kumpulan AKI, ia adalah 30.8, dan dalam kumpulan bukan AKI, ia adalah 24.9.

Ini bersamaan dengan peningkatan 23 peratus risiko kegagalan jantung bagi individu dengan AKI dalam tetingkap susulan 2 tahun.

Individu yang mengalami kegagalan jantung selepas AKI lebih cenderung menjadi putih, lebih tua, dan mempunyai tekanan darah tinggi, diabetes, dan proteinuria, atau protein yang berlebihan dalam air kencing mereka. Implikasi dari penemuan ini dibentangkan oleh penulis:

Ia telah dianggarkan bahawa kira-kira 2 juta kes AKI yang dirawat di hospital berlaku setiap tahun. Berdasarkan perbezaan yang diperhatikan dalam kajian kami, ini akan diterjemahkan kepada kira-kira 16,000 kes tambahan kegagalan jantung kejadian setahun.”

Para penyelidik juga menganalisis subkumpulan pesakit yang lebih sihat: mereka yang tidak mengalami kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit pembuluh darah, atau pembedahan jantung. Yang menghairankan, pesakit-pesakit ini mempunyai risiko peningkatan kegagalan jantung 38 peratus dalam tempoh 2 tahun berikutnya.

Dalam erti kata lain, pesakit dengan keadaan yang lebih rendah yang ada lebih cenderung mempunyai masalah kardiovaskular berikutan AKI berbanding individu yang mempunyai masalah perubatan yang berterusan. Tetapi tidak jelas mengapa ini mungkin.

Bagaimana kesan kesihatan jantung AKI?

Tepatnya bagaimana kesan AKI terhadap kesihatan jantung tidak diketahui, tetapi terdapat beberapa mekanisme yang mungkin. Sebagai contoh, AKI mengubah cara ginjal mengendalikan garam, yang membawa kepada tekanan darah tinggi, faktor risiko yang terkenal untuk penyakit jantung. AKI juga kelihatan meningkatkan tahap keradangan di bahagian lain badan, termasuk jantung.

Dan, AKI boleh menghasilkan oksidatif yang berterusan tekanan, yang mengganggu paksi renin-angiotensin, sistem hormon yang membantu mengawal keseimbangan cecair dan tekanan darah. Gangguan ini diketahui menggalakkan fibrosis buah pinggang dan otot jantung.

Penulis membincangkan batasan tertentu untuk kajian ini. Sebagai contoh, hanya 5 peratus daripada kohort adalah wanita. Juga, penduduk veteran mempunyai kadar jantung yang lebih tinggi daripada penduduk umum.

Walau bagaimanapun, analisis itu dijalankan pada kumpulan pesakit yang besar, dan saintis mempunyai akses kepada maklumat terperinci tentang status kesihatan para peserta sebelum dimasukkan ke hospital. Dan, penemuan ini sependapat dengan hasil yang lebih awal daripada kajian serupa.

Namun, siasatan lanjut diperlukan untuk mengesahkan kesimpulan dan mengusik mekanisme di sebalik hubungan itu. Secara keseluruhannya, penulis percaya bahawa memberi perhatian lebih kepada faktor risiko kardiovaskular mungkin sangat penting bagi individu yang pulih dari AKI.

KONGSI
Artikel sebelum iniPara saintis menyiasat hubungan antara strok dan kanser
Artikel seterusnyaEktropion serviks: Apa yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.