Penyelidikan baru mencadangkan bahawa aktiviti yang tidak teratur di antara dua jenis gelombang otak semasa tidur yang mendalam boleh menjadi sebab orang-orang yang lebih tua kadang-kadang gagal mengingat yang berlaku hanya semalam.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Otak hanya mempunyai masa kecil untuk menyatukan memori.

Penyelidik dari University of California, Berkeley (UC Berkeley) mendapati bahawa penuaan mengganggu “gandingan” antara gelombang lambat dan “gelendong tidur.”

Gandingan ini penting untuk menyatukan kenangan baru semasa tidur pergerakan mata bukan pesat (bukan REM).

“Kesilapan itu,” jelas pengarang kajian senior, Matthew Walker, seorang profesor neurosains dan psikologi, “menghalang orang tua daripada dapat memukul dengan berkesan butang simpan pada kenangan baru, yang membawa kepada kejatuhan semalaman daripada mengingat.”

Laporan mengenai penyelidikan yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Neuron juga memberikan bukti bahawa defisit berkaitan usia ini mungkin disebabkan oleh kemerosotan sebahagian otak yang membantu kita menikmati tidur malam yang baik.

 Kepentingan tidur

Kami menghabiskan lebih kurang satu pertiga daripada tidur kami. Dan semasa kita tidur, otak kita mencipta dan mengekalkan litar yang membolehkan kita membuat kenangan baru, belajar, menumpukan perhatian, dan bertindak balas kepada dunia di sekeliling kita.

Terdapat dua jenis tidur utama: tidur pergerakan mata cepat ( REM ) dan tidur bukan REM, masing-masing mempunyai corak gelombang otak dan aktiviti sel otak yang spesifik.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Tidur bukan REM mempunyai tiga peringkat: peringkat 1 adalah tempoh yang singkat di mana wakefulness bergerak ke dalam tidur; Tahap 2 adalah apabila tidur cahaya bergerak ke dalam tidur yang lebih dalam; dan tahap 3 adalah tidur yang mendalam yang menyegarkan kita.

Biasanya, kita menjalani semua peringkat non-REM dan tidur REM beberapa kali semasa tidur malam. Penyelidikan telah mencadangkan bahawa kedua-dua tidur REM dan REM adalah penting untuk penyatuan memori dan bahawa kita menghabiskan lebih sedikit masa dalam tidur REM seperti yang kita usia.

Pasukan ini berminat dalam interaksi antara dua jenis gelombang otak yang berlaku semasa tidur bukan REM: gelombang otak yang lambat dan pecahnya aktiviti elektrik yang disebut “spindle,” yang mendapat nama mereka dari pola yang mereka buat pada electroencephalographic (EEG) pembacaan.

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa “interaksi yang digabungkan” antara gelombang perlahan dan gelendong semasa tidur bukan REM adalah penting untuk menggabungkan kenangan baru, tetapi ada “sedikit bukti pada manusia” untuk menyokong ini, perhatikan penulis.

 Gelombang dan spindle perlahan perlu disegerakkan

Untuk kajian mereka, para penyelidik merekrut “kognitiv normal” orang dewasa muda dan lebih tua dan meminta mereka untuk menyelesaikan tugas ingatan. Mereka kemudian membandingkan kemampuan mereka untuk diingati selepas tidur malam. Semasa peserta tidur, mesin EEG merekodkan aktiviti otak mereka.

Subjek yang lebih muda berusia 20-an dan majoriti yang lebih tua berusia 70-an. Kedua-dua kumpulan itu diminta untuk menghafal pasangan kata dan ujian lengkap tentang kenangan mereka selepas tidur malam. Seperti yang mereka lakukan ujian ingat, penyelidik mengimbas otak mereka menggunakan MRI berfungsi dan struktur.

Berbanding dengan bacaan EEG waktu malam orang dewasa yang lebih muda, orang dewasa yang lebih tua menunjukkan aktiviti pemintalan yang konsisten dan awal yang tidak diselaraskan dengan gelombang otak yang perlahan.

Prof. Walker – yang juga pengarah Pusat Sains Tidur Manusia di UC Berkeley – menyamakan proses kepada pemain tenis yang menyelaraskan pergerakan mereka seperti yang mereka lakukan. Pertama, mereka membaling bola (gelombang perlahan), dan kemudian mereka mesti memukulnya pada masa yang tepat (gelendong).

Terdapat hanya tetingkap masa yang sangat sempit untuk memukul bola untuk memastikan ace. Dan dalam penyatuan ingatan, saintis mengatakan bahawa tetingkap masa otak adalah kira-kira sepersepuluh detik.

Sekiranya otak merindui peluang ini, ia merindui peluang untuk meletakkan maklumat yang disimpan dalam ingatan jangka pendek dalam memori jangka panjang. Ini berlaku lebih kerap pada otak yang lebih tua.

“Sebagai usia otak,” jelas Prof. Walker, “ia tidak dapat menyelaraskan dua gelombang otak tidur yang mendalam ini. Seperti pemain tenis yang bermain di luar permainan, mereka akan menggeser dan hilang.”

 Atrofi lobang depan adalah punca yang mungkin

Perbandingan imbasan otak melalui MRI di hospital juga menunjukkan bahawa orang dewasa yang lebih tua mengalami kemerosotan yang lebih besar dalam perkara kelabu dalam korteks frontal medial berbanding dengan orang dewasa yang lebih muda.

Para penyelidik mencadangkan bahawa “atrofi” di bahagian ini dari lobus frontal otak adalah punca penyebab spindle yang tidak terputus dan gelombang otak lambat.

“Lebih teruk atrofi di rantau ini otak orang dewasa yang lebih tua,” Prof. Walker menjelaskan, “lebih teratur dan kurang tepat masa adalah gelombang otak tidur yang mendalam.”

Walau bagaimanapun, beliau juga menyatakan bahawa “lapisan perak” adalah bahawa keputusan ini menunjukkan bahawa tidur sebagai sasaran yang berpotensi untuk merawat masalah ingatan di kalangan orang tua.

Dia dan pasukannya sudah merancang percubaan lanjut. Mereka ingin mengetahui sama ada menaikkan gelombang perlahan dengan merangsang otot depan otak yang boleh memulihkannya dengan spindel.

Dengan menaikkan secara elektrik gelombang otak malam ini, kami berharap untuk memulihkan sedikit tahap tidur yang sihat di kalangan warga tua dan mereka yang mengalami demensia, dan dengan cara demikian, aspek penyelamatan dan ingatan mereka.”

Prof. Matthew Walker