Merawat gigitan

Kedua-dua gigitan pepijat katil dan kutu jarang memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh memilih untuk memohon krim hydrocortisone dari farmasi untuk menenangkan ketidakselesaan itu.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Seseorang harus mengelakkan menggaru gigitan, kerana ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit lebih lanjut.

Ia juga penting bagi seseorang untuk berjumpa seorang doktor jika mereka mengalami sebarang gejala jangkitan. Gejala-gejala seperti demam atau sakit yang teramat sangat dan bengkak di sekeliling gigitan.

Merawat serangan

Insektisida boleh membunuh pepijat katil dengan cepat dan menghalang mereka dari kembali. Pilihan paling selamat adalah menyewa pembasmi yang dapat merawat serangan. Menggantikan lembaran katil selepas ini dapat membantu meminimumkan pendedahan seseorang terhadap racun perosak.

Penghapusan biasanya tidak diperlukan untuk menghapuskan kutu. Orang dengan haiwan peliharaan harus menghubungi doktor haiwan untuk meneroka pilihan untuk membunuh kutu dan telur kutu pada haiwan peliharaan.

Oleh kerana kutu lebih suka hidup pada haiwan berbulu, mereka biasanya mati sejurus selepas haiwan menerima rawatan. Mengosongkan dan mencuci tempat tidur haiwan kesayangan dengan atmosphere panas dapat membantu menghilangkan telur kutu.

Jika kutu tidak hilang selepas merawat haiwan peliharaan, atau jika tidak ada binatang kesayangan, orang harus menghubungi penghapus. Pembasmi akan menentukan sama ada atau tidak kutu benar-benar menjadi puncanya. Mereka kemudian akan menentukan rawatan yang sesuai untuk rumah.

Pepijat katil umumnya tidak berbahaya kepada orang dan tidak dapat menyebarkan penyakit. Beberapa kutu membawa penyakit seperti wabak atau tifus yang lahir kutu . Kedua-dua kutu dan pepijat tilam boleh menjadi kesusahan yang serius, dan ramai yang merasa jijik apabila melihatnya.

Dalam kebanyakan kes, beberapa rawatan rumah yang mudah dapat membersihkan rumah dari kedua-duanya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Oleh kerana menghapuskan perosak ini memerlukan penggunaan racun perosak toksik, pilihan yang paling selamat adalah untuk bekerja dengan profesional. Tanya seorang doktor haiwan mengenai cara paling selamat untuk membunuh kutu, dan berunding dengan pembasmi serangga tentang menghapuskan pepijat katil dari rumah.