KONGSI

Ketuat dan kutil

Ketuat adalah kecil, timbul benjolan pada kulit. Ia mungkin mempunyai titik-titik kecil di permukaannya, yang merupakan saluran darah. Asid salisilik adalah cara biasa untuk menghilangkannya.

Terdapat banyak jenis virus yang menyebabkan ketuat. Ketuat berlaku apabila virus menyebabkan sel-sel kulit melipatgandakan lebih cepat daripada biasa, mewujudkan kawasan kulit yang meningkat.

Kebanyakan kutil tidak berbahaya dan sering hilang tanpa rawatan selepas beberapa minggu, bulan, atau tahun.

Sekiranya seseorang mahu menghilangkan ketuat yang merengsa, seperti yang ada pada tangan atau kaki, asid salisilik sering merupakan pilihan rawatan yang berkesan.

Seseorang tidak boleh menggunakan produk asid salisilik di kawasan sensitif, seperti muka dan alat kelamin.

Adakah salicylic acid berfungsi?

Rawatan ketuat pada jari oleh asid salisilik dari penitis
Asid salisilik adalah rawatan berkesan dan selamat untuk ketuat.

Kajian telah menunjukkan bahawa asid salisilik adalah jauh lebih berkesan daripada plasebo dalam merawat ketuat.

Asid salisilik mengupas kulit di lapisan, yang menghilangkan kotoran dari masa ke masa. Asid juga menjengkelkan kawasan pertumbuhan, yang menggalakkan sistem imun untuk bertindak balas terhadap virus.

Asid salisilik adalah pilihan rawatan yang berpatutan, boleh diakses dan selamat untuk menghilangkannya dan mempunyai sedikit kesan sampingan.

Bagaimana menggunakannya

Penyelidikan mencadangkan bahawa orang menggunakan rawatan kencing (OTC) yang mengandungi 17 peratus asid salisilat. Rawatan asid salisilik untuk ketuat juga datang sebagai pembalut.

Untuk menggunakan rawatan asid salisilik:

  • mandi atau rendam ketuat dalam air suam selama 5-10 minit untuk melembutkan kulit
  • catatkan kutil itu dengan permukaan yang kasar, seperti batu apung atau papan empangan
  • menyapu krim salisilik ke seluruh permukaan ketumbuhan
  • basuh tangan

Ulangi langkah ini sekali atau dua kali sehari, selama 12 minggu , atau mengikut arahan mengenai pembungkusan rawatan OTC.

Kulit mungkin berubah menjadi merah atau gelap, yang merupakan reaksi normal. Seseorang harus berhenti menggunakan produk jika ia menyebabkan sakit, pendarahan, atau lepuh. Sekiranya ini berlaku, sila dapatkan nasihat doktor dan pilihan rawatan alternatif.

Sekiranya orang menggunakan batu batu bara atau kayu bara untuk memindahkan kutil, jangan biarkan orang lain menggunakan item yang sama kerana peralatan perkongsian boleh membantu menyebarkan virus. Pesakit juga perlu berhati-hati untuk tidak menggunakan semula item yang sama pada ketuat mereka, kerana dikhuatiri boleh mengaktifkan semula ketuat atau kutil itu.

Pesakit tidak boleh menggunakan asid salisilik atau rawatan rumah lain jika mereka mempunyai diabetes atau apa-apa keadaan peredaran atau imuniti. Sekiranya pesakit yang menghidap kencing manis cuba menghilangkan ketuat di kaki mereka, ia boleh merosakkan saraf mereka.

Bagaimana jika ia tidak berfungsi?

Asid salisilik mungkin tidak berfungsi untuk semua orang. Faktor-faktor yang berbeza boleh menjejaskan kejayaan rawatan kencing, seperti ketebalan kutil, lokasinya di tubuh, dan sistem imun individu.

Jika seseorang telah menggunakan asid salisil secara konsisten selama 12 minggu atau lebih lama dan tidak melihat peningkatan, mereka harus melihat doktor mereka untuk membincangkan pilihan rawatan yang lain.

Kami menyenaraikan pilihan rawatan lain di bawah yang boleh membantu menghilangkan ketuat jika asid salisilik tidak mencukupi.

Rawatan lain untuk ketuat

Ulangi rawatan krioterapi boleh menghilangkan ketuat.
Ulangi rawatan krioterapi boleh membantu menghilangkan ketuat.

Beberapa jenis rawatan lain boleh membantu menghilangkan ketuat. Ini termasuk:

Cryotherapy

Cryotherapy menggunakan nitrogen cecair untuk membekukan ketuat. Seorang doktor boleh menyembur atau menyapu sedikit nitrogen cair ke atas kawasan pertumbuhan. Pesakit mungkin memerlukan rawatan berulang sebelum ketuat itu hilang.

Kajian telah menemui cryotherapy untuk berkesan dalam mengeluarkan ketuat dalam 50-70 peratus kes di mana pesakit itu mempunyai 3 atau 4 rawatan.

Electrosurgery

Electrosurgery menggunakan arus elektrik untuk membakar ketuat. Seorang doktor boleh menggunakan elektrosurgeri untuk menghilangkan ketumbuhan umum di tangan, kaki, dan muka.

Cantharidin

Seorang doktor boleh menyapu bahan cantharidin pada kawasan ketumbuhan. Ini menyebabkan lepuh terbentuk di bawah ketumbuhan, mengangkat ketuat jauh dari kulit. Ketuat akan gugur ketika lepuh menolaknya.

Curettage

Doktor boleh menggunakan alat khas atau pisau untuk mengikis atau memotong ketuat. Curettage boleh meninggalkan parut dan bukan teknik yang baik untuk menghilangkan ketuat pada tapak kaki.

Pita saluran

Pita saluran boleh membantu menghilangkan ketuat, kerana mencegah udara dan cahaya matahari kadang-kadang boleh membunuh ketuat.

Tutup ketuat dengan pita saluran selepas menggunakan asid salisilat dan biarkan ia kering. Akademi Dermatologi Amerika mengesyorkan semula pita saluran setiap 5-6 hari.

Ubat preskripsi

Seorang doktor boleh menetapkan ubat immunotherapy, seperti imiquimod atau diphencyprone (DCP), untuk mengeluarkan ketuat. Ubat-ubatan ini merangsang sistem imun untuk merespon dan merawat ketuat. Seseorang boleh meyapu krim ubat ini terus ke ketuat mereka.

Suntikan

Seorang doktor boleh menyuntik bahan-bahan seperti bleomycin dan 5-fluorouracil ke dalam ketuat. Ubat-ubatan ini boleh mencetuskan sistem imun untuk melawan ketuat.

Pesakit harus membincangkan kesan sampingan ubat-ubatan ini dengan doktor mereka. Rawatan ini juga boleh menyakitkan, jadi seorang doktor boleh menggunakan anestetik tempatan sebelum suntikan.

Pembedahan laser

Seorang doktor boleh menggunakan pembedahan laser jika rawatan lain tidak berfungsi. Pembedahan laser merosakkan kutil dengan pancaran cahaya yang sengit. Ini kadang-kadang boleh menyebabkan parut.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang yang mengalami pendarahan atau kutil yang menyakitkan perlu bercakap dengan doktor.
Seseorang yang mengalami pendarahan atau kutil yang menyakitkan perlu berjumpa dengan doktor.

Pesakit perlu berjumpa dengan doktor mereka jika ketuat:

  • berdarah
  • berasa menyakitkan
  • sangat gatal

Pesakit juga harus berjumpa doktor jika mereka:

  • mempunyai ketuat pada wajah atau alat kelamin mereka
  • berfikir kutil mungkin satu lagi jenis pertumbuhan kulit
  • mempunyai diabetes, sistem imun yang lemah, atau masalah peredaran

Sesetengah ketuat boleh kelihatan sama dengan pertumbuhan kanser. Jika orang mempunyai ketuat yang berubah warna atau membentuk dengan cepat, mereka harus melihat doktor mereka.

Seorang doktor akan memeriksa kutil dan, jika perlu, mengambil sampel kulit untuk ujian.

Jika orang tidak dapat menyingkirkan kutil mereka setelah menggunakan asid salisilat secara konsisten selama sekurang-kurangnya 12 minggu, atau jika mereka mengalami kesan sampingan, mereka dapat melihat doktor mereka untuk membincangkan pilihan rawatan yang lain.

Ringkasan

Ketuat adalah biasa dan biasanya tidak berbahaya. Asid salisilik sering boleh menyingkirkan mereka di tangan atau kaki.

Orang ramai harus berjumpa doktor mereka untuk rawatan jika mereka mempunyai ketuat pada muka, alat kelamin, atau mempunyai keadaan perubatan asas, seperti HIV atau diabetes.

Sebelum menyapu asid salisilik, rendam kutil dalam air suam dan isikan kutil ke bawah dengan papan empangan yang bersih. Ini boleh membantu menjadikan rawatan asid salisilik lebih berkesan.

Jika orang mencari asid salisilat tidak menghilangkan kutil dari masa ke masa, maka mereka boleh membincangkan pilihan rawatan lain, seperti menggunakan ubat lain, pembekuan, atau terapi laser, dengan doktor mereka.

Produk asid salisilik boleh didapati di kedai ubat, farmasi, dan dalam talian.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang menyebabkan mata merah?
Artikel seterusnyaApa yang menyebabkan bintik merah pada lelangit mulut?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.