KONGSI

Kondom

Sekiranya anda mencari perlindungan daripada kehamilan dan jangkitan kelamin (STI) tanpa preskripsi, kondom mungkin merupakan pilihan yang baik untuk diterokai. Mereka diskrit, agak murah, dan tidak melibatkan hormon sintetik. Kondom juga boleh didapati di kedai atau kedai ubat terdekat anda.

Apakah kondom paling selamat di pasaran? Inilah yang perlu anda ketahui.

kondom

Bagaimana Kondom Mencegah Kehamilan?

Kondom mewujudkan penghalang antara anda dan pasangan semasa melakukan hubungan seks. Ia menghalang kulit dan cairan anda daripada bersentuhan dengan orang lain. Ini bermaksud bahawa mereka membantu mencegah kehamilan dan melindungi dari IMS juga. Kondom juga dapat digunakan dalam kombinasi dengan metode pengendalian kelahiran lain, seperti pil KB atau alat intrauterin (IUD), untuk memberikan perlindungan tambahan.

Terdapat dua jenis kondom utama.

Kondom Lelaki

Kondom lelaki dipakai pada zakar untuk memberi perlindungan semasa seks oral, vagina, dan dubur. Mereka biasanya diperbuat daripada lateks atau poliuretana. Mereka tersedia dilincirkan atau tidak dilumasi, serta dengan spermisida atau tanpanya. Setiap satu akan dikenakan biaya sekitar $ 1, dan ada banyak pilihan. Mereka berbeza mengikut faktor seperti:

 • ukuran
 • bentuk
 • warna
 • perasa

Apabila digunakan dengan betul, kondom lelaki melindungi daripada kehamilan 98 peratus masa. Seperti kaedah kawalan kelahiran, keberkesanannya bergantung pada penggunaan. Dengan penggunaan biasa, keberkesanan kondom lelaki menurun kepada 82 peratus.

Kondom Wanita

Kondom wanita sesuai di dalam faraj atau dubur. Mereka biasanya diperbuat daripada poliuretana atau nitril. Ia biasanya lebih mahal daripada kondom lelaki. Masing-masing berharga sekitar $ 4, walaupun harga moden telah turun. Berbanding dengan kondom lelaki, tidak banyak pilihan untuk kondom wanita.

Kondom wanita 95% berkesan jika selalu digunakan dengan betul. Walau bagaimanapun, kondom wanita sekitar 79 peratus berkesan dengan penggunaan biasa.

Kondom mana yang terbaik untuk Mencegah IMS?

Kondom lelaki yang diperbuat daripada lateks, poliisoprena, dan poliuretana adalah perlindungan terbaik anda terhadap STI yang disebarkan oleh cecair. Ini bermaksud kondom dapat melindungi dari:

 • HIV
 • klamidia
 • gonorea
 • sifilis

STI lain, seperti herpes dan ketuat genital, merebak melalui sentuhan kulit ke kulit. Bergantung pada kawasan yang terjejas, ini mungkin tidak sepenuhnya dilindungi oleh kondom.

Kondom wanita memberikan sedikit perlindungan STI, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai keberkesanannya sepenuhnya. Kondom wanita tidak begitu berkesan untuk menyekat penyakit seperti kondom lelaki.

Walaupun kira-kira 80 peratus kondom yang anda dapati di kedai dibuat dari getah atau poliuretana, terdapat lebih banyak jenis semula jadi. Penting untuk diperhatikan bahawa kondom yang terbuat dari kulit domba atau bahan semula jadi lain melindungi dari kehamilan, tetapi mungkin tidak melindungi sepenuhnya dari semua STI. Ini kerana bahan-bahan ini berliang dan memungkinkan penularan jangkitan walaupun dengan penggunaan yang sempurna.

Sekiranya anda mempunyai alahan atau alasan lain untuk tidak menggunakan pilihan susu getah atau plastik, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pilihan kawalan kelahiran yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Kondom untuk dicuba

Kerana keberkesanan kondom berkaitan dengan bahan dan aplikasinya, jenama tertentu tidak semestinya lebih selamat daripada yang lain. Berikut adalah senarai beberapa kondom yang diberi nilai terbaik dan positifnya.

Trojan ENZ

Kondom Trojan ENZ adalah kondom pelincir yang terbuat dari lateks, dan ia adalah buku terlaris Amazon. Ia mempunyai reka bentuk klasik dengan hujung takungan untuk keselamatan tambahan terhadap tumpahan dan keseronokan tambahan. Kondom ini adalah pilihan hebat tanpa masalah jika anda mencari perlindungan sederhana terhadap kehamilan dan IMS.

Durex Ekstra Sensitif

Kondom Durex Extra Sensitive adalah ultrathin dan dilapisi dalam pelumasan tambahan untuk kepekaan utama. Pengulas berpendapat bahawa kondom ini dapat bertahan dengan baik walaupun dalam jangka masa yang lama. Yang lain menjelaskan bahawa kondom ini sesuai dengan baik, tidak terlalu ketat, dan memberikan perlindungan yang unggul.

LifeStyles SKYN

Terdapat beberapa jenis kondom LifeStyles SKYN, termasuk rasa asli, pelincir tambahan, dan rasa sengit. Jenama ini mengiklankan bahawa kondom ini adalah “perkara yang paling hampir dengan tidak memakai apa-apa”, dan bahawa ini adalah kondom berkualiti tinggi pertama yang terbuat dari poliisoprena. Kondom “rasa kuat” menampilkan kancing dalam corak gelombang untuk memaksimumkan kesenangan.

Trojan Kesenangannya

Kondom getah Trojan Her Pleasure Sensations bergaris dan berkontur untuk meningkatkan pengalaman wanita semasa melakukan hubungan seks. Pengulas berpendapat bahawa mereka tetap tenang dan merasa semula jadi. Yang lain melaporkan bahawa mereka sesuai dan dilengkapi dengan jumlah pelincir yang baik.

Kondom Wanita FC2

Kondom Wanita FC2 adalah kondom wanita yang paling terkenal di pasaran. Ia diperbuat daripada poliuretana, yang sangat bagus untuk sesiapa sahaja yang mempunyai alergi lateks. Pengulas wanita menyatakan bahawa apabila kondom ini dimasukkan dengan betul, ia sangat selesa dan tidak tergelincir. Pengulas lelaki menyatakan bahawa sensasi mereka dengan kondom ini sama seperti tidak memakai apa-apa.

Cara Menggunakan Kondom dengan betul

Keberkesanan kondom sangat bergantung pada penggunaan yang betul, jadi penting untuk belajar teknik yang baik. Tidak kira jenis kondom yang anda pilih,   kondom adalah peranti untuk penggunaan sekali sahaja. Setelah selesai menggunakannya, segera buang ke dalam tong sampah. Gunakan yang baru setiap kali anda melakukan persetubuhan.

Cara Memakai Kondom Lelaki

Ikuti langkah-langkah ini untuk memakai kondom lelaki:

 1. Buka bungkusan dengan teliti. Jangan gunakan gigi kerana boleh merobek atau merobek kondom.
 2. Cubit bahagian atas kondom dengan jari anda untuk meninggalkan ruang untuk ejakulasi.
 3. Letakkan kondom di atas zakar yang tegak, dan kemudian perlahan-lahan melepaskannya ke bawah batang dengan tangan anda yang lain.
 4. Pertimbangkan untuk menambahkan pelincir berasaskan air untuk melindungi daripada geseran yang terlalu banyak.
 5. Selepas persetubuhan, pegang pangkal kondom semasa mengeluarkannya untuk mengelakkan tumpahan dan tergelincir.

Cara Memakai Kondom Wanita

Ikuti langkah-langkah berikut untuk memakai kondom wanita:

 1. Buka bungkusan dengan teliti. Jangan gunakan gigi anda, kerana boleh merosakkan atau merobek kondom.
 2. Picit cincin pertama kondom dan masukkan sepenuhnya ke dalam faraj seperti yang anda lakukan dengan tampon.
 3. Jauhkan cincin kedua di luar faraj sekitar satu inci. Ia akan menutupi vulva.
 4. Selepas persetubuhan, tekan cincin luar semasa anda mengeluarkan kondom dengan lembut.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kondom Pecah

Sekiranya kondom pecah, yang penting adalah tetap tenang. Bercakap dengan pasangan anda mengenai potensi langkah seterusnya.

Sekiranya anda bimbang tentang kehamilan dan tidak mempunyai jenis alat kawalan kelahiran yang lain seperti pil, anda boleh mengunjungi farmasi tempatan anda dan mendapatkan kontraseptif kecemasan seperti Plan B One-Step. Ia tersedia tanpa preskripsi, pengenalan diri, atau sekatan umur. Ini mencegah sekitar tujuh daripada lapan kemungkinan kehamilan. Pil ini harus diminum dalam masa tiga hari agar paling berkesan.

Anda juga boleh menjadualkan temu janji kecemasan dengan doktor anda untuk memasukkan alat intrauterin (IUD). IUD lebih dari 99 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan ketika dimasukkan sehingga lima hari setelah kegagalan kontraseptif.

Kontraseptif kecemasan tidak melindungi daripada STI. Sekiranya anda fikir anda mungkin pernah menghubungi seseorang yang positif STI, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin untuk menjalani ujian.

Banyak IMS tidak menunjukkan sebarang gejala pada mulanya, jadi anda mungkin tidak langsung mengetahui sama ada anda menghidapnya. Walaupun anda tidak mempunyai simptom, anda boleh menyebarkan STI pasangan seksual yang lain.

Gejala klamidia boleh merangkumi:

 • kencing yang menyakitkan
 • sakit perut
 • pelepasan luar biasa
 • bercak antara tempoh pada wanita
 • kesakitan testis pada lelaki

Gejala gonorea boleh merangkumi:

 • pelepasan luar biasa
 • sensasi terbakar semasa membuang air kecil
 • sakit dengan pergerakan usus
 • gatal dubur

Gejala trichomoniasis boleh merangkumi:

 • pelepasan luar biasa
 • gatal dan kerengsaan di dalam dan sekitar alat kelamin
 • sakit semasa hubungan seks
 • sakit ketika membuang air kecil

Gejala HIV boleh merangkumi:

 • demam
 • sakit kepala
 • sakit tekak
 • kelenjar getah bening yang bengkak
 • keletihan
KONGSI
Artikel sebelum iniSoalan untuk ditanya sebelum prosedur pembedahan
Artikel seterusnyaSuplemen #1 Terbaik untuk Diambil Untuk imunisasi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.