Kudis

Mange adalah istilah generik yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kulit yang disebabkan oleh spesies tertentu pada haiwan. Apabila hama ini mempengaruhi manusia, keadaan ini dipanggil kudis. Tumbuhan adalah mikroskopik, parasit lapan berkaki yang boleh hidup pada haiwan, termasuk anjing, kucing, dan manusia. Mereka sama ada ke dalam kulit atau ke folikel rambut untuk meletakkan telur mereka.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita melihat perbezaan antara gumpalan pada manusia dan haiwan, bersama dengan gejala, rawatan, dan pencegahan serangan hama pada manusia.

Hama pada manusia vs binatang

Kudis di tangan disebabkan oleh kudis pada manusia
Mites yang menyebabkan kudis, yang boleh menjejaskan jari, dipanggil “sarcoptes scabiei hominis”.
Kredit imej: Fhgd, 2012

Spesies hama yang berbeza menjejaskan haiwan yang berbeza – contohnya, hama sarcoptic spesies Sarcoptes scabiei canis menyebabkan kudung yang berkembang dengan beberapa anjing. Manusia tidak dapat menangkap kambing dari anjing atau kucing.

Hama yang memberi kesan kepada manusia adalah subspesies yang berbeza yang dipanggil Sarcoptes scabiei hominis . Hama ini menyebabkan keadaan berjangkit dipanggil kudis, yang boleh merebak dengan pantas di kalangan orang melalui hubungan fizikal.

Hama haiwan tidak bertahan dengan baik pada kulit manusia. Selepas bersentuhan dengan haiwan yang terjejas, seseorang mungkin melihat pengaliran merah muncul, mirip dengan gigitan nyamuk, tetapi ini harus sementara. Seseorang boleh menggunakan kortison untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal.

Walau bagaimanapun, seseorang boleh mendapat kudis melalui hubungan fizikal yang rapat dengan orang yang sudah mempunyai keadaan tersebut. Kurang kerap, kudis boleh disebarkan dengan berkongsi pakaian atau katil dengan orang yang dijangkiti.

Gejala

Scabies adalah penyakit biasa di seluruh dunia. Ia lebih bermasalah di kawasan yang penuh sesak atau mempunyai sanitasi yang buruk.

Dalam seseorang yang tidak pernah mengalami sentuhan kencing sebelum ini, gejala mungkin tidak muncul selama 2 hingga 6 minggu selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, seseorang masih boleh menyebarkan kudis kepada orang lain apabila mereka tidak mengalami gejala.

Seseorang yang mempunyai kudis sebelum mengalami gejala seawal 1 hingga 4 hari selepas jangkitan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Gejala termasuk:

 • gatal hebat, yang boleh menjadi lebih teruk pada waktu malam
 • ruam kulit antara jari-jari, yang mungkin kelihatan seperti lepuh kecil
 • jejak kecil lepuh atau lebam, dipanggil garis burrow, di mana hama telah mengembara

Tanda-tanda hama yang paling biasa muncul di kawasan dengan lipatan kulit, termasuk jari, telapak tangan, punggung, di bawah payudara, dan lutut dan siku dalam.

Rawatan

Ubat preskripsi dalam beg preskripsi
Ubat skabikida mesti ditetapkan oleh doktor.

Kudis boleh dirawat menggunakan skabikid, yang merupakan ubat yang membunuh hama dan memusnahkan telur hama. Skabikida yang berkesan tidak boleh didapati di kaunter dan mesti ditetapkan oleh doktor di hospital.

Ubat biasa yang ditetapkan oleh doktor termasuk krim permethrin 5 peratus (Elimite), losyen lindane, crotamiton (Eurax), atau ivermectin (Stromectol).

Setelah ditetapkan, losyen scabicide harus digunakan dengan cara berikut:

 • memohon krim untuk membersihkan kulit
 • biarkan ia selagi arahan disarankan
 • menutup seluruh badan sehingga ke leher untuk keberkesanan maksimum
 • pada kanak-kanak dan bayi, juga memohon krim ke kulit kepala
 • selepas rawatan, berubah menjadi pakaian bersih

Pasangan seksual dan orang yang bersentuhan dengan orang yang dijangkiti juga harus diuji dan mungkin dirawat untuk kudis, kerana ia sangat menular. Setiap orang harus menjalani rawatan pada masa yang sama untuk mencegah jangkitan semula.

Bagi orang yang tidak boleh menggunakan ubat-ubatan ini atau yang tidak memberi respons kepada mereka, doktor mungkin memberi ubat lain, seperti sulfur yang dikompaun dalam petrolatum.

Rawatan rumah

Di samping menggunakan ubat scabicide, seseorang boleh mengambil tindakan di rumah untuk melegakan gatal dan rasa sakit yang berkaitan dengan kerengsaan kulit. Ini termasuk:

 • merendam kulit dalam air sejuk atau memakai kain lap basah ke kulit
 • memohon losyen yang menenangkan kepada kulit, seperti losyen calamine
 • mengambil antihistamin

Pencegahan

mencuci pakaian kerana kudis pada manusia
Adalah disyorkan untuk membasuh semua pakaian, tuala, dan pakaian katil 3 hari sebelum rawatan untuk mengelakkan penyebaran tungau.

Beberapa tindakan boleh diambil untuk mengelakkan tungau daripada menyebarkan kepada orang lain, dan untuk mengelakkan jangkitan semula.

Ini termasuk:

 • Sekitar 3 hari sebelum rawatan, basuh semua pakaian, tuala, dan pakaian tidur dengan air panas dan sabun, kemudian letakkan di dalam pengering panas atau cucian kering. Mites tidak dapat bertahan selama lebih dari 3 hari apabila mereka tidak berada di kulit manusia.
 • Tempatkan pakaian atau tempat tidur yang tidak boleh dibasuh dalam beg plastik tertutup selama sekurang-kurangnya 72 jam, walaupun lebih lama, lebih baik.

Kesimpulan

Scabies sangat menular. Gejala kudis boleh mengambil masa sehingga 2 bulan untuk muncul selepas jangkitan, walaupun orang yang dijangkiti dapat melewati hama pada orang lain tanpa mengetahui pada masa itu. Seseorang yang sebelum ini mempunyai kudis boleh mengalami gejala 1 hingga 4 hari selepas jangkitan baru.

Walaupun berjangkit, kudis boleh dirawat dengan krim topikal yang dipanggil scabicides, yang membunuh hama dan telur mereka. Selepas rawatan, gatal boleh bertahan selama beberapa minggu sebelum pergi sepenuhnya.