Lepuh adalah kantung kulit yang penuh dengan cecair. Gesekan dari kulit, stoking, atau kasut boleh menyebabkan lepuh antara jari kaki. Lepuh juga merupakan gejala beberapa keadaan kulit. Dalam kebanyakan kes, masalah ini keluar dengan sendirinya tanpa rawatan dalam masa 1-2 minggu. Masalah ini yang disebabkan oleh keadaan kulit mungkin gatal dan memerlukan rawatan perubatan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Artikel ini melihat kemungkinan penyebab lepuhan antara jari kaki dan bagaimana orang boleh merawatnya dengan selamat.

Punca dan jenis

Pelbagai jenis lepuh boleh muncul di antara jari kaki untuk pelbagai sebab:

Gegaran lepuh

Gesekan, gigitan serangga, dan luka bakar boleh menyebabkan lepuh antara jari kaki.

Jenis penyakit ini yang paling biasa pada kaki adalah lekukan geseran yang muncul apabila geseran mengiritasi kulit. Ini boleh berlaku apabila jari kaki menggosok satu sama lain, atau sesuatu yang lain, seperti sebahagian daripada kasut.

Faktor risiko tertentu meningkatkan kemungkinan mengembangkan lekas geseran pada jari kaki, termasuk:

 • kulit panas dan lembap, seperti apabila kaki berpeluh dalam kasut panas
 • suhu yang melampau
 • memakai kasut yang baru atau yang tidak sesuai dengan baik
 • faktor anatomi, seperti jari kaki yang menyeberang satu sama lain

Lepasan geseran seringkali memecahkan diri mereka sendiri dari masa ke masa dan boleh mengalirkan cecair. Kadang-kadang pembaharuan melepuh selepas pecah. Memecah atau memetik pada kawasan yang bermasalah boleh menyebabkan jangkitan dan memanjangkan penyembuhan, jadi orang harus menjaga lekukan geseran tertutup dan elakkan memecahkannya jika mungkin.

Gigitan serangga

Sesetengah gigitan serangga menyebabkan kulit melepuh. Masalah ini mungkin kelihatan dan berasa sama dengan lepuh geseran, tetapi ia sering memberikan kesan gatal-gatal.

Seperti lepuh geseran, adalah penting untuk tidak memilih atau memecahkan lepuh dari gigitan serangga.

Burns

Ketebalan separa , luka bakar kimia , dan luka bakar ais boleh membentuk lepuh. Seperti masalah sebelumnya yang dilihat dalam lepuh geseran, masalah dalam kecederaan terma ini boleh bertindak sebagai penghalang semula jadi, melindungi luka daripada jangkitan.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Jangkitan

Banyak jangkitan boleh menyebabkan lepuh di kaki atau di antara jari kaki, termasuk :

 • Penyakit tangan, kaki, dan mulut. Penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah virus yang menyebabkan lepuh yang menyakitkan di kaki, tangan, dan mulut. Ia sangat menular dan paling biasa di kalangan kanak-kanak. Dalam kebanyakan orang, ia hilang sendiri selepas beberapa hari.
 • Buluus impetigo. Impetigo adalah jangkitan bakteria pada kulit. Kadang-kadang ia boleh hadir dengan melepuh, dikenali sebagai impetigo bullous.
 • Vesicobullous tinea pedis. Tinea pedis, juga dikenali sebagai kaki atlet, adalah jangkitan kulat kaki. Kadang-kadang ia juga boleh hadir dengan melepuh.
 • Selulitis. Selulitis adalah jangkitan lapisan dalam kulit. Ia muncul apabila bakteria memasuki kulit, sering melalui kecederaan seperti lekukan geseran. Rawatan adalah dengan antibiotik .

Melepuh keadaan kulit

Sesetengah keadaan kulit menyebabkan lepuh yang menyakitkan di antara jari kaki. Mereka termasuk:

 • Epidermolisis bullosa.Epidermolisis bullosa yang diwarisi adalah keadaan kulit kronik yang biasanya muncul pada masa kanak-kanak atau masa kanak-kanak. Orang dengan penyakit ini mudah meletup dari trauma kecil.
 • Ekzema dyshidrotic . Bentuk ekzema ini menyebabkan lepuh pada tapak kaki dan di antara jari kaki atau telapak tangan dan jari. Doktor tidak memahami sepenuhnya apa yang menyebabkan ekzema, walaupun genetik dan faktor persekitaran kelihatan memainkan peranan.
 • Dermatitis hubungan alahan. Reaksi alahan boleh menyebabkan masalah di seluruh badan, atau hanya di kawasan yang bersentuhan dengan alergen. Seseorang mungkin mengalami masalah alah pada jari kaki mereka jika mereka alah kepada sesuatu pada kasut mereka, atau lotion yang mereka gunakan pada kaki mereka. Ini dikenali sebagai dermatitis kenalan alahan.

Di manakah lepuh datang?

Sambungan