KONGSI

Lepuh adalah kantung kulit yang penuh dengan cecair. Gesekan dari kulit, stoking, atau kasut boleh menyebabkan lepuh antara jari kaki. Lepuh juga merupakan gejala beberapa keadaan kulit. Dalam kebanyakan kes, masalah ini keluar dengan sendirinya tanpa rawatan dalam masa 1-2 minggu. Masalah ini yang disebabkan oleh keadaan kulit mungkin gatal dan memerlukan rawatan perubatan.

Artikel ini melihat kemungkinan penyebab lepuhan antara jari kaki dan bagaimana orang boleh merawatnya dengan selamat.

Punca dan jenis

Pelbagai jenis lepuh boleh muncul di antara jari kaki untuk pelbagai sebab:

Gegaran lepuh

Gesekan, gigitan serangga, dan luka bakar boleh menyebabkan lepuh antara jari kaki.

Jenis penyakit ini yang paling biasa pada kaki adalah lekukan geseran yang muncul apabila geseran mengiritasi kulit. Ini boleh berlaku apabila jari kaki menggosok satu sama lain, atau sesuatu yang lain, seperti sebahagian daripada kasut.

Faktor risiko tertentu meningkatkan kemungkinan mengembangkan lekas geseran pada jari kaki, termasuk:

 • kulit panas dan lembap, seperti apabila kaki berpeluh dalam kasut panas
 • suhu yang melampau
 • memakai kasut yang baru atau yang tidak sesuai dengan baik
 • faktor anatomi, seperti jari kaki yang menyeberang satu sama lain

Lepasan geseran seringkali memecahkan diri mereka sendiri dari masa ke masa dan boleh mengalirkan cecair. Kadang-kadang pembaharuan melepuh selepas pecah. Memecah atau memetik pada kawasan yang bermasalah boleh menyebabkan jangkitan dan memanjangkan penyembuhan, jadi orang harus menjaga lekukan geseran tertutup dan elakkan memecahkannya jika mungkin.

Gigitan serangga

Sesetengah gigitan serangga menyebabkan kulit melepuh. Masalah ini mungkin kelihatan dan berasa sama dengan lepuh geseran, tetapi ia sering memberikan kesan gatal-gatal.

Seperti lepuh geseran, adalah penting untuk tidak memilih atau memecahkan lepuh dari gigitan serangga.

Burns

Ketebalan separa , luka bakar kimia , dan luka bakar ais boleh membentuk lepuh. Seperti masalah sebelumnya yang dilihat dalam lepuh geseran, masalah dalam kecederaan terma ini boleh bertindak sebagai penghalang semula jadi, melindungi luka daripada jangkitan.

Jangkitan

Banyak jangkitan boleh menyebabkan lepuh di kaki atau di antara jari kaki, termasuk :

 • Penyakit tangan, kaki, dan mulut. Penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah virus yang menyebabkan lepuh yang menyakitkan di kaki, tangan, dan mulut. Ia sangat menular dan paling biasa di kalangan kanak-kanak. Dalam kebanyakan orang, ia hilang sendiri selepas beberapa hari.
 • Buluus impetigo. Impetigo adalah jangkitan bakteria pada kulit. Kadang-kadang ia boleh hadir dengan melepuh, dikenali sebagai impetigo bullous.
 • Vesicobullous tinea pedis. Tinea pedis, juga dikenali sebagai kaki atlet, adalah jangkitan kulat kaki. Kadang-kadang ia juga boleh hadir dengan melepuh.
 • Selulitis. Selulitis adalah jangkitan lapisan dalam kulit. Ia muncul apabila bakteria memasuki kulit, sering melalui kecederaan seperti lekukan geseran. Rawatan adalah dengan antibiotik .

Melepuh keadaan kulit

Sesetengah keadaan kulit menyebabkan lepuh yang menyakitkan di antara jari kaki. Mereka termasuk:

 • Epidermolisis bullosa.Epidermolisis bullosa yang diwarisi adalah keadaan kulit kronik yang biasanya muncul pada masa kanak-kanak atau masa kanak-kanak. Orang dengan penyakit ini mudah meletup dari trauma kecil.
 • Ekzema dyshidrotic . Bentuk ekzema ini menyebabkan lepuh pada tapak kaki dan di antara jari kaki atau telapak tangan dan jari. Doktor tidak memahami sepenuhnya apa yang menyebabkan ekzema, walaupun genetik dan faktor persekitaran kelihatan memainkan peranan.
 • Dermatitis hubungan alahan. Reaksi alahan boleh menyebabkan masalah di seluruh badan, atau hanya di kawasan yang bersentuhan dengan alergen. Seseorang mungkin mengalami masalah alah pada jari kaki mereka jika mereka alah kepada sesuatu pada kasut mereka, atau lotion yang mereka gunakan pada kaki mereka. Ini dikenali sebagai dermatitis kenalan alahan.

Di manakah lepuh datang?

Rawatan

Rawatan untuk jangkitan dan keadaan kulit yang meleleh berbeza, bergantung kepada punca masalah kesihatan ini. Seseorang yang mempunyai lepuh yang sangat menyakitkan yang tidak berpunca daripada gesekan, atau lepuh geseran yang telah menjadi lebih teruk, harus melihat seorang doktor.

Ia selamat untuk merawat lepuh geseran yang paling di rumah. Cuba strategi berikut :

 • Tutup. Lepuh yang tidak dijumpai mungkin terbuka, menyebabkan jangkitan, kerosakan kulit, dan lebih banyak lepuh.
 • Pakai kasut selesa yang tidak menggosok lepuh.
 • Pastikan kawasan yang bermasalah bersih. Jika ia dibuka dan longkang, basuhlah kawasan dengan perlahan-lahan dengan sabun dan atmosphere. Jeli petroleum boleh membantu proses penyembuhan.
 • Jangan menyapu antibiotik topikal berlawanan, kerana ini kadang-kadang boleh menyebabkan dermatitis hubungan alahan di sesetengah individu.

Akademi Dermatologi Amerika mengatakan bahawa orang biasanya harus mengelakkan lepuh di rumah kecuali mereka besar atau sangat menyakitkan.

Berjumpa doktor jika:

 • terdapat tanda-tanda jangkitan, seperti bengkak, kemerahan, demam , menggigil, saliran pus, atau kesakitan yang amat sangat
 • ia tidak sembuh sendiri dalam masa beberapa minggu
 • ianya sangat menyakitkan sehingga ia mengganggu aktiviti harian

Pad pad boleh membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan lepuh dan boleh mempromosikan proses penyembuhan. Pesakit boleh membeli pad khusus untuk jari kaki di kedai ubat atau memilih antara jenama dalam talian.

Pencegahan

Seseorang boleh memohon jeli petroleum ke kaki mereka untuk membantu mengelakkan lecet dari kasut baru.

Strategi yang meminimumkan geseran di kaki dan di antara jari kaki boleh menghalang kebanyakan lekukan geseran. Strategi ini boleh membantu:

 • Pakai kasut yang sesuai dengan baik, dan itu tidak menggosok kaki.
 • Jangan berjalan jauh dalam kasut baru. Kadang-kadang kaki memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan kasut baru dan menghabiskan terlalu banyak masa dalam sepasang sepatu yang belum “pecah” dapat menyebabkan lecet.
 • Tukar stok jika mereka menjadi lembap dari peluh atau kelembapan lain.
 • Pakai padding atau pembalut pada kawasan yang terdedah kepada masalah kulit ini.
 • Letakkan jeli petroleum pada kawasan yang mungkin melepuh, terutama apabila memakai kasut baru.
 • Sekiranya kasut tidak selesa atau kaki menyakitkan, menukar kasut, atau menghentikan aktiviti tersebut. Jika berbuat demikian tidak mungkin, letakkan padding antara jari kaki untuk mencegah lepuh.

Ringkasan

Lengkukan geseran boleh menyakitkan atau tidak selesa tetapi kebanyakannya tidak berbahaya. Selagi seseorang menyimpan lepuh bersih, risiko jangkitan atau kecederaan serius adalah rendah. Namun, masalah lain mungkin merupakan tanda jangkitan yang serius, membakar, atau penyakit kulit kronik. Adalah penting untuk mendapatkan rawatan untuk lepuh yang tidak hilang atau yang sangat menyakitkan.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang menyebabkan pening?
Artikel seterusnya5 sebab anda perlu melihat senaman fisiologi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.