Sihat Kekal Sihat 10 cara untuk meningkatkan libido untuk golongan lelaki dan wanita

10 cara untuk meningkatkan libido untuk golongan lelaki dan wanita

293
KONGSI

Libido pada golongan lelaki dan wanita

Libido, atau pemacu seks, secara semula jadi berbeza antara individu. Mempunyai pemacu seks yang rendah tidak semestinya masalah, tetapi jika seseorang ingin meningkatkan libido, mereka boleh mencuba pelbagai kaedah semulajadi yang berkesan. Kebimbangan, kesulitan hubungan, kebimbangan kesihatan, dan umur boleh mempengaruhi libido. Walaupun libido rendah biasanya tidak bermasalah, ia boleh menjejaskan hubungan seseorang dan harga diri.

Dalam artikel ini, kita melihat beberapa cara terbaik yang lelaki dan wanita dapat meningkatkan libido mereka menggunakan kaedah semulajadi.

Cara semula jadi untuk meningkatkan libido

Kedua-dua lelaki dan wanita boleh meningkatkan libido mereka menggunakan kaedah berikut:

1. Mengurus kebimbangan

Libido: Pasangan yang mengasihi memegang tangan dan berjalan di taman
Latihan yang kerap dan komunikasi terbuka dapat membantu mencegah kecemasan yang mempengaruhi libido.

Mempunyai tahap kebimbangan yang tinggi adalah halangan biasa untuk fungsi seksual dan libido bagi lelaki dan perempuan. Ini mungkin menjadi kebimbangan kerana tekanan hidup atau kebimbangan yang berkaitan dengan seks.

Orang yang mempunyai jadual kerja yang sengit, tanggungjawab penyayang, atau tekanan hidup yang lain mungkin merasa penat dan, akibatnya, mempunyai hasrat seksual yang rendah.

Kegelisahan dan tekanan juga boleh membuat seseorang lebih sukar untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi, yang boleh menyebabkan seseorang melakukan hubungan seks. Kajian 2017 tentang disfungsi erektil pada lelaki muda telah mencadangkan kemurungan dan kebimbangan boleh menyebabkan penurunan libido dan peningkatan disfungsi seksual.

Terdapat banyak perkara yang dapat dilakukan orang untuk menguruskan kebimbangan mereka dan meningkatkan kesihatan mental mereka, termasuk:

 • mengamalkan kebersihan tidur yang baik
 • meluangkan masa untuk hobi kegemaran
 • berolahraga dan bersenam dengan kerap
 • makan makanan berkhasiat
 • berusaha untuk memperbaiki hubungan
 • bercakap dengan ahli terapi

2. Meningkatkan kualiti hubungan

Ramai orang mengalami keghairahan seksual dan kekerapan pada titik-titik tertentu dalam hubungan. Ini mungkin berlaku selepas berada bersama seseorang untuk jangka masa yang panjang, atau jika seseorang melihat perkara-perkara itu tidak berjalan dengan baik dalam hubungan intim mereka.

Berfokus pada peningkatan hubungan dapat meningkatkan pemacu seks setiap pasangan. Ini mungkin melibatkan:

 • perancangan tarikh malam
 • melakukan aktiviti bersama di luar bilik tidur
 • mengamalkan komunikasi terbuka
 • menetapkan masa untuk masa yang berkualiti dengan satu sama lain

3. Fokus pada foreplay

Mempunyai pengalaman seksual yang lebih baik dapat meningkatkan keinginan seseorang untuk seks, sehingga meningkatkan libido mereka. Dalam banyak kes, orang dapat meningkatkan pengalaman seksual mereka dengan menghabiskan lebih banyak masa untuk menyentuh, mencium, menggunakan mainan seks, dan melakukan seks oral. Sesetengah orang menyukai tindakan ini.

Bagi wanita, foreplay mungkin sangat penting. Menurut penyelidikan pada tahun 2017 , hanya sekitar 18 peratus wanita orgasme dari persetubuhan sahaja, manakala 33.6 peratus wanita melaporkan bahawa rangsangan kelentit itu perlu bagi mereka untuk orgasme.

4. Dapatkan tidur yang berkualiti

Tidur yang baik dapat meningkatkan mood dan tenaga keseluruhan seseorang, dan beberapa penyelidikan juga menghubungkan kualiti tidur dengan libido.

A kecil 2015 kajian di kalangan wanita mencadangkan agar mendapat tidur malam sebelum meningkatkan keinginan seksual mereka pada hari berikutnya. Wanita yang melaporkan lebih banyak masa tidur tidur yang lebih panjang melaporkan lebih baik arousal genital berbanding dengan waktu tidur yang lebih pendek.

5. Makan makanan yang berkhasiat

Berikutan diet yang berkhasiat dapat menguntungkan pemacu seks orang dengan menggalakkan peredaran darah dan kesihatan jantung, dan dengan mengeluarkan makanan tertentu yang dapat menurunkan libido.

Sindrom metabolik dan penyakit kardiovaskular boleh menjejaskan fungsi seksual fizikal. Juga, sindrom ovarium polikistik boleh menjejaskan tahap hormon, yang mungkin juga mengganggu libido.

Makan diet yang kaya dengan sayur-sayuran, rendah gula, dan tinggi protein tanpa lemak dapat membantu mencegah gangguan yang mempengaruhi libido.

6. Cuba ubat herba

Serbuk Maca dalam mangkuk pada batu tulis
Penyelidikan ke atas manfaat serbuk maca untuk libido sedang berlangsung.

Terdapat sedikit kajian tentang bagaimana ubat-ubatan herba berkesan meningkatkan fungsi seksual pada lelaki dan wanita, walaupun sesetengah orang mungkin mendapati mereka bermanfaat.

Kajian kajian tahun 2015 menyatakan terdapat data terhad tetapi muncul bahawa ubat-ubatan herba berikut boleh meningkatkan fungsi seksual:

Orang harus waspada menggunakan ubat herba tanpa kelulusan doktor mereka. Sesetengah ubat herba boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan yang sedia ada, dan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Makanan Amerika (FDA) tidak mengawalnya. Atas sebab ini, kualiti, kesucian, dan keselamatan mereka masih tidak jelas.

8. Dapatkan latihan teratur

Mendapatkan senaman yang kerap boleh membantu libido dalam pelbagai cara. Kajian pada tahun 2015 tentang lelaki yang menjalani terapi androgen kurang upaya, yang menurunkan paras testosteron , mendapati bahawa senaman yang kerap membantu lelaki menghadapi masalah seperti masalah imej badan, libido yang rendah, dan perubahan hubungan.

Kajian 2010 mengenai wanita yang menghidap diabetes mengutip penyelidikan menunjukkan bahawa senaman dapat membantu menurunkan gejala yang berkaitan dengan diabetes pada wanita. Kajian ini menekankan bahawa melakukan senaman lantai panggul mungkin berguna pada wanita tanpa diabetes.

7. Mengekalkan berat badan yang sihat

Sesetengah saintis menghubungkan kegemukan dan obesiti ke pemacu seks yang rendah, bersama-sama dengan faktor lain yang berkaitan dengan mengurangkan kesuburan. Ini dikaitkan dengan faktor hormon, seperti kepekatan testosteron rendah.

Sesetengah orang yang berlebihan berat badan juga mungkin mengalami kesan psikologi, seperti keyakinan badan yang lebih rendah.

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat meningkatkan pemacu seks seseorang, baik dari segi fizikal dan psikologi. Makan diet yang sihat dan senaman yang teratur dapat membantu mencapai ini, serta meningkatkan tahap tenaga keseluruhan seseorang.

9. Cuba terapi seks

Keinginan seksual adalah kompleks, dengan kedua-dua komponen psikologi dan fizikal. Walaupun seseorang mempunyai keadaan fizikal yang mempengaruhi libido, seperti diabetes, meningkatkan tindak balas emosi dan psikologi terhadap seks boleh meningkatkan libido dan fungsi seksual.

Terapi adalah strategi yang berkesan untuk meningkatkan libido rendah. Kaunseling individu boleh membantu menangani pandangan negatif tentang seks, harga diri, dan punca-punca menengah yang rendah libido, seperti kemurungan dan kecemasan. Kaunseling hubungan boleh membantu sesetengah orang bekerja melalui faktor-faktor yang mempengaruhi keinginan seksual mereka.

Di samping terapi bercakap, terapi kesedaran juga boleh membantu. Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa hanya empat sesi terapi tingkah laku kognitif berasaskan kesedaran di dalam kumpulan menetapkan keinginan seksual, rangsangan seksual, dan kepuasan seksual untuk wanita.

10. Berhenti merokok

Rokok merokok boleh memberi kesan negatif kepada sistem kardiovaskular seseorang. Kesihatan jantung yang baik adalah penting untuk fungsi seksual yang baik.

Orang yang merokok boleh mendapati bahawa tahap tenaga dan peningkatan seks mereka meningkat selepas mereka berhenti.

Meningkatkan libido pada lelaki

Terapi penggantian testosteron dapat meningkatkan libido.

Libido pada lelaki sering dikaitkan dengan tahap testosteron, yang secara semula jadi akan menurun apabila usia lelaki. Terapi penggantian testosteron boleh membantu sesetengah lelaki.

Pada lelaki dengan kekurangan testosteron, atau hypogonadism, terapi penggantian testosteron boleh menyebabkan libido yang lebih baik, penurunan kemurungan, dan fungsi ereksi yang lebih baik, menurut satu tinjauan 2017.

Terdapat sedikit bukti untuk menunjukkan bahawa makanan atau suplemen tertentu meningkatkan tahap testosteron seseorang dan fungsi seksual. Sesetengah kajian mencadangkan bahawa asid lemak zink, vitamin D , dan omega-3 mungkin komponen diet penting untuk testosteron.

Meningkatkan libido pada wanita

Hormon berkaitan seks, seperti sebatian estrogen dan estrogen, juga boleh menjejaskan keinginan seksual wanita.

Ramai wanita mengalami penurunan dalam libido dan fungsi seksual pada menopaus , apabila paras estrogen menurun. Terapi penggantian estrogen boleh membantu sesetengah wanita.

Kekeringan faraj adalah satu lagi gejala menopaus. Menggunakan pelincir semasa aktiviti seksual dapat meningkatkan kesenangan orang.

Wanita juga menghasilkan testosteron. Doktor pernah percaya bahawa testosteron mungkin menjejaskan pemacu seks wanita, tetapi sehingga kini, penyelidikan tidak menemui pautan yang kuat.

Pil kawalan kelahiran tertentu juga boleh mengurangkan libido. Jika seseorang mengesyaki bahawa kontrasepsi hormon mereka memberi kesan kepada pemacu seks mereka, mereka boleh bercakap dengan doktor mengenai jenis pil yang berubah.

Bila perlu berjumpa doktor

Sekiranya seseorang mengambil berat tentang penurunan libido, seorang doktor boleh memberikan nasihat dan maklumat mengenai potensi penyebab dan rawatan. Doktor yang berpengetahuan tentang ubat-ubatan alternatif dan pelengkap juga boleh membantu seseorang memilih ubat-ubatan semulajadi.

Seseorang mungkin ingin melihat seorang doktor untuk libido rendah apabila:

 • ia muncul secara tiba-tiba atau tanpa penjelasan
 • Gejala tambahan muncul, seperti tekanan darah tinggi atau kesakitan
 • ia berlaku selepas memulakan ubat baru atau menjalani pembedahan
 • ia menyebabkan masalah hubungan serius atau kesusahan psikologi
 • seks menyakitkan

Ringkasan

Terdapat variasi semula jadi yang luas dalam keinginan seksual dan libido orang. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa mempunyai libido yang lebih rendah daripada orang lain tidak semestinya sesuatu yang buruk.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mahu meningkatkan libido mereka, terdapat banyak kaedah untuk dicuba. Ini termasuk makan makanan berkhasiat, senaman yang kerap, mengurangkan kebimbangan, dan memberi tumpuan kepada meningkatkan hubungan intim.

Libido rendah adalah masalah rumit, dengan hubungan, komponen psikologi, dan fizikal. Mengetahui sebab itu boleh membantu seseorang mencari rawatan yang terbaik.

Kerana libido yang rendah, atau pergeseran tiba-tiba dalam libido, boleh menjadi tanda keadaan kesihatan, adalah paling selamat untuk berbincang dengan doktor sebelum mencuba penggalak libido.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai acanthosis nigricans
Artikel seterusnya7 minyak penting untuk kesesakan sinus
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.