KONGSI

Lidah putih

Lidah putih adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kawasan lidah yang mempunyai lapisan kelabu putih di atasnya. Seluruh lidah mungkin bersalut, atau salutan mungkin muncul dalam patch. Terdapat beberapa sebab yang berbeza untuk lidah putih, dan masing-masing mempunyai rawatan tertentu. Masalah mulut ini biasanya merupakan gejala yang tidak berbahaya tetapi, dalam keadaan jarang, ia boleh menunjukkan keadaan yang serius.

Dalam artikel ini, kita melihat punca umum lidah putih dan rawatan dirumah untuk menyingkirkan masalah ini.

Punca lidah putih

lidah putih
Mengekalkan hygeine oral yang baik adalah penting untuk mencegah masalah dari ocurring dengan lidah.

Penyebab lidah putih yang paling biasa adalah kebersihan mulut yang lemah. Bengkak kecil di lidah yang dipanggil papillae boleh mula membengkak dan menjadi meradang di dalam mulut yang tidak dijaga dengan baik.

Banyak kuman, serpihan, zarah makanan, dan sel-sel mati boleh terjebak di antara papillae ini. Ini menyebabkan lidah muncul putih apabila zarah membina.

Isu lisan dan kebersihan yang boleh menyebabkan lidah putih termasuk:

  • mulut kering yang disebabkan oleh pernafasan mulut atau tidur dengan mulut terbuka
  • tidak memberus gigi atau flosing gigi dengan betul
  • tidak membersihkan lidah
  • dehidrasi
  • Kerengsaan dari tepi tajam di dalam mulut, seperti gigi, penyokong, atau gigi palsu
  • penggunaan alkohol biasa
  • merokok, mengunyah, atau mencelupkan tembakau

Kebersihan mulut asas adalah penting untuk semua orang, tetapi ada beberapa syarat yang menyebabkan masalah mulut ini walaupun pada orang yang menjaga mulut mereka. Ini termasuk:

Planus lichen lisan

Planus lichen oral adalah keadaan keradangan yang boleh menjejaskan mulut dan menyebabkan tompok putih yang tebal dan putih muncul di dalam mulut dan lidah.

Tompok putih ini boleh muncul bersama-sama dengan gejala lain, termasuk ulser atau pipi dan gusi yang menyakitkan.

Leukoplakia

Leukoplakia menyebabkan patch putih tebal membentuk pada lidah dan mulut. Leukoplakia biasanya disebabkan oleh perengsa seperti tembakau dan alkohol, tetapi mungkin juga disebabkan oleh keradangan dan kerengsaan daripada gigi palsu.

Tompok-tompok yang menyebabkan leukoplakia tidak berbahaya oleh diri mereka sendiri. Kes-kes langka boleh mempunyai komplikasi yang serius, jadi doktor harus selalu mendiagnosis leukoplakia.

Thrush oral

lidah putih
Lidah putih boleh disebabkan oleh pelbagai jangkitan kulat.

Darah lisan adalah satu keadaan yang boleh menyebabkan lidah kelihatan putih. Tragus lisan adalah jangkitan kulat yang disebabkan oleh kulat Candida.

Thrush oral menyebabkan patch berkembang di dalam mulut dan lidah. Tompok ini biasanya mempunyai warna putih dan mungkin mempunyai rasa yang tidak menyenangkan.

Vaksin lisan juga boleh menyakitkan, terutamanya ketika makan atau minum.

Orang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah mungkin lebih cenderung untuk mengembangkan dangkal lisan. Ini termasuk orang yang baru saja mengambil antibiotik atau menjalani kemoterapi. Kebersihan diri mulut atau memakai gigi palsu yang kurang sesuai adalah faktor risiko yang lain.

Selsema oral boleh disebabkan oleh penggunaan kortikosteroid yang disedut untuk asma. Keadaan tertentu juga meningkatkan risiko jangkitan, termasuk kencing manis.

Sifilis

Sifilis adalah jangkitan seksual yang dikenali secara umum (STI) yang boleh menyebabkan gejala di dalam mulut.

Sifilis yang tidak dirawat boleh menyebabkan patch putih muncul pada lidah dan luka di mulut. Sifilis memerlukan rawatan perubatan.

Syarat-syarat lain

Rarer tetapi kadang-kadang keadaan yang serius boleh menyebabkan tompok putih pada lidah.

Kanser mulut atau lidah boleh menyebabkan masalah mulut ini, dan keadaan mulut lain juga boleh membuat gejala lebih teruk.

Penyebab keradangan kronik yang mendasari juga boleh mempengaruhi lidah putih juga.

Bila perlu berjumpa doktor

Kebanyakan penampilan masalah mulut ini akan dapat dibersihkan dengan mudah, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Jika gejala tidak bertindak balas terhadap penjagaan mulut asas atau mengalami gejala lain, seseorang harus bercakap dengan doktor.

Rawatan perubatan

Lidah putih yang disebabkan oleh gangguan tertentu mungkin memerlukan rawatan perubatan tertentu.

Trak lisan dirawat dengan ubat-ubatan antikulat, kemungkinan besar dalam bentuk penurunan lisan, selama 1-2 minggu sehingga ia berjalan.

Planus lichen oral dirawat dengan kortikosteroid jika ia teruk, tetapi dalam kebanyakan kes, ia hanya dipantau oleh doktor atau doktor gigi.

Leukoplakia juga akan dipantau oleh pakar penjagaan kesihatan untuk memastikan ia tidak menjadi lebih teruk.

Sifilis dirawat dengan penisilin antibiotik yang membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit ini. Mengurangkan perengsa di dalam mulut, seperti alkohol dan tembakau, boleh membantu membersihkan tompok putih.

Rawatan rumah

Sesetengah ubat dan tabiat rumah juga boleh membantu menghilangkan masalah mulut ini.

Probiotik

Probiotik boleh didapati dalam makanan dan minuman yang difermentasi, seperti kimchi, acar, dan kombucha. Yogurt juga sering mengandungi probiotik.

Probiotik adalah satu lagi cara untuk mempengaruhi gejala lisan seperti lidah putih. Probiotik adalah jenis bakteria yang baik untuk sistem pencernaan.

Walaupun banyak penyelidikan tentang probiotik memfokus kepada meningkatkan kesihatan usus, probiotik juga boleh membantu mulut dan lidah.

Kajian di Jurnal Pergigian Eropah mendapati bahawa bakteria probiotik boleh menduduki mulut serta usus. Dalam sesetengah kes, bakteria ini boleh membantu melawan ragi metastasis dan lain-lain jenis bakteria buruk.

Walaupun bukti tidak konklusif, probiotik masih boleh membantu mengimbangi alam sekitar di dalam mulut dan mengelakkan lidah putih.

Serbuk soda penaik

Menambah baking soda gred makanan ke berus gigi dan menggosok lidah, gigi, dan gusi boleh membantu mengurangkan bakteria yang menyebabkan masalah mulut ini.

Satu kajian mendapati bahawa baking soda membunuh bakteria berbahaya yang biasanya menyebabkan jangkitan di mulut, seperti Streptococcus dan Candida .

Bawang putih mentah

Makan bawang putih mentah boleh membantu badan melawan jangkitan yang disebabkan oleh Candida. Penyelidikan menyatakan bahawa sebatian dalam bawang putih yang disebut allicin adalah berkesan untuk melawan ketegangan Candida albicans yang berbahaya.

Orang boleh makan cengkeh bawang putih mentah keseluruhannya setiap hari atau memotongnya dan makan dengan sedikit minyak zaitun untuk mengurangkan risiko lidah putih.

Kikis lidah

Perlahan-lahan mengikis lidah dari belakang ke depan juga boleh membantu mengurangkan dan membuang bakteria dan puing-puing yang menetap di mulut.

Banyak syarikat membuat alat khusus untuk mengusap lidah, tetapi pinggir sudu boleh digunakan dengan mudah.

Pencegahan lidah putih

Walaupun tidak selalu mungkin untuk mengelakkan mendapat lidah putih, kebersihan mulut asas dapat membantu mencegah banyak kes. Ini termasuk memberus gigi dua kali sehari dan flossing sekurang-kurangnya sekali sehari.

Ramai orang juga mendapat manfaat daripada menggunakan pengikis lidah setiap hari atau menyikat lidah dengan berus gigi.

Pilihan gaya hidup juga boleh membantu mengelakkan masalah mulut ini pada masa-masa tertentu. Mengelakkan produk tembakau dan minuman beralkohol boleh membantu, serta memakan makanan yang bervariasi dan berkhasiat.

Berjumpa doktor gigi setiap 6 bulan untuk pemeriksaan akan membantu menjaga mulut sebersih mungkin. Seseorang harus melaporkan sebarang gejala yang membimbangkan kepada doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul.

Kesimpulan

Tinjauan untuk lidah putih biasanya sangat baik. Dalam banyak kes, ia tidak berbahaya, walaupun ia mungkin menyedihkan.

Gejala mungkin tidak selalunya memberi reaksi terhadap pilihan kebersihan atau gaya hidup yang lebih baik, tetapi kesihatan mulut yang lebih baik dicadangkan untuk sesiapa yang mempunyai masalah mulut ini.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, lidah putih adalah petunjuk keadaan mendasar yang serius. Berikutan pelan rawatan yang ditetapkan oleh doktor adalah cara terbaik untuk melegakan gejala.

KONGSI
Artikel sebelum iniRambut tebal: 7 cara untuk mendapatkannya secara semulajadi
Artikel seterusnyaSyampu: Perlukah anda mencuci rambut setiap hari?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.