KONGSI

Mandi air panas

Mandi air panas atau mandi hangat sebelum tidur adalah cara yang dikenali untuk meningkatkan kualiti tidur, tetapi bilakah masa yang sesuai untuk melakukannya? Satu kajian baru mempunyai jawapannya.
wanita berehat di tab mandi panas Penyelidikan mendapati masa yang sesuai untuk mandi hangat sebelum tidur.
Bagi mereka yang berjuang untuk mendapatkan tidur yang cukup setiap malam, ada beberapa tip untuk cuba meningkatkan peluang tidur dan kualiti rehat anda. Contohnya, kita tahu bahawa berolahraga dan bersukan dengan kerap, menjaga bilik tidur yang nyaman, dan mengelakkan alkohol sebelum tidur adalah beberapa cara yang hebat untuk memastikan kami mendapat rehat malam yang baik. Mandi air panasĀ atau mandi sebelum tidur juga merupakan ubat tidur yang terkenal. Ini sebahagiannya kerana mandi hangat dapat membantu kita berehat, tetapi juga kerana suhu badan kita cenderung untuk jatuh selepas mandi hangat, yang dapat mendorong tidur yang lebih baik. Walau bagaimanapun, adakah ia membuat apa-apa perbezaan kepada kualiti tidur tepat ketika kita mandi? Penyelidik yang diketuai oleh Shahab Haghayegh, penyelidik doktoral di Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan di University of Texas di Austin, ditetapkan untuk menyiasat.

Menganalisis masa mandi dan kualiti tidur

Untuk mengetahui, Haghayegh dan rakannya mencarinya melalui 5,322 kajian dari pangkalan data seperti PubMed, CINAHL, Cochran, Medline, PsycInfo, dan Web of Science. Mereka telah menerbitkan keputusan meta-analisis mereka dalam jurnal Kajian Perubatan Sleep. Para penyelidik menganalisis kesan “pemanasan badan pasif berasaskan air” pada beberapa petunjuk kualiti tidur: “tidur latency onset (SOL), bangun selepas tidur, masa tidur, kecekapan tidur, tidur gelombang lambat, dan kualiti tidur subjektif . ” SOL yang lebih panjang – iaitu, berapa lama yang diperlukan untuk tidur – adalah ukuran standard kepuasan tidur. Kecekapan tidur juga merupakan cara konvensional untuk mengukur tidur yang membahagikan waktu seseorang tidur dengan jumlah waktu yang mereka habiskan di tempat tidur dikurangkan SOL. Akhirnya, tidur gelombang perlahan menerangkan fasa tidur yang mendalam, yang mana banyak yang percaya untuk menjadi kritikal untuk pembelajaran dan memori penyatuan.

Mandi 1-2 jam sebelum tidur untuk tidur yang terbaik

Hasil analisis menunjukkan bahawa masa terbaik untuk mandi air panas atau mandi hangat adalah 1-2 jam sebelum tidur. Tempoh mandi tidak perlu lebih lama daripada 10 minit untuk seseorang mendapat faedah. Ini menyejukkan tubuh dengan meningkatkan peredaran darah dari inti badan ke pinggirannya – iaitu, tangan dan kaki. Mengambil mandi air panas atau mandi hangat pada masa ini meningkatkan “irama circadian suhu,” membantu seseorang tidur lebih cepat dan meningkatkan kualiti tidur, jelas penulis kajian. “Apabila kita melihat semua kajian, kita melihat perbezaan yang ketara dari segi pendekatan dan penemuan,” jelas Haghayegh. “Satu-satunya cara untuk membuat penentuan yang tepat sama ada tidur boleh, sebenarnya, diperbaiki adalah untuk menggabungkan semua data masa lalu dan melihat [mereka] melalui kanta baru.” “Ya, data [membuktikan] bahawa mandi hangat atau mandi air panas sebelum tidur membuat perbezaan besar dalam kualiti tidur keseluruhan anda,” kata Haghayegh, sambil menambah, “Saya mandi setiap malam sebelum tidur sekarang.”
KONGSI
Artikel sebelum inilurasidone hydrochloride (Latuda)
Artikel seterusnyaKehijauan dapat membantu mengurangkan keinginan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.