KONGSI

Mandi elektrik

mandi elektrik

Pembakar roti dan tab mandi elektrik, kita semua diberi amaran sebagai kanak-kanak, jangan campur. Namun pada penghujung abad  ke-19, jika anda disahkan menghidap artritis reumatoid, ada kemungkinan besar anda akan dibawa ke bilik hospital khas dan diletakkan di dalam tab elektrik yang disambungkan kepada bateri besar. Kemudian doktor akan menghidupkan kuasa.Tab mandi ini dipanggil mandian galvanik. Lebih kurang satu abad yang lalu, ia “agak biasa di hospital umum,” kata Iwan Morus, PhD, editor The Oxford Illustrated History of Science dan seorang profesor sejarah di Aberystwyth University di Wales.Walaupun terdapat yang ragu-ragu, ramai yang melihat mandian galvanik sebagai alat yang menjanjikan untuk merawat gangguan saraf dan keadaan kulit yang disebabkan oleh lupus.

Ia digunakan terutamanya untuk masalah sendi seperti arthritis rheumatoid , penyakit autoimun yang melemahkan yang pertama kali dikenal pasti pada tahun 1800. Artikel 1896 mengenai arthritis rheumatoid dalam The British Medical Journal mendakwa bahawa “hasil yang sangat baik” telah dicapai daripada rawatan, tanpa “kesakitan sedikit pun, terkejut atau tidak selesa.”

Pada masa itu, kemajuan dalam teknologi bateri menjadikan elektrik boleh diakses secara meluas buat kali pertama. Elektrik masih dianggap sebagai cecair yang tidak kelihatan, dan, bagi kebanyakan orang, ia kelihatan hampir ajaib, dan kepercayaan bahawa ia mempunyai sifat penyembuhan menjadi meluas. Di Great Britain, beribu-ribu membeli bateri yang diiklankan sebagai mempunyai sifat penyembuhan. Malah Charles Dickens memiliki besen air elektrik yang digunakannya untuk merawat sakit lututnya. Di Amerika Syarikat dan Kanada, spa mandian galvanik yang mewah memenuhi keperluan pelanggan yang kaya. Mandian galvanik biasa terdiri daripada tab mandi porselin tunggal dengan elektrod diletakkan berhampiran kepala dan kaki pesakit, kedua-duanya disambungkan dengan wayar ke bateri luaran.

Satu variasi yang dipanggil mandi empat sel Schnee mempunyai empat besen elektrik yang lebih kecil, satu untuk menenggelamkan setiap anggota badan. Populariti Schnee berpunca daripada fakta bahawa pesakit boleh kekal berpakaian lengkap semasa rawatan.Dari sudut pandangan moden kami, mandian elektrik kedengaran membimbangkan, tetapi voltan rendahnya – dan kekurangan longkang logam moden, yang boleh menyediakan asas untuk elektrik – bermakna mandi galvanik adalah tidak berbahaya. Pesakit akan berasa sebak. Paling teruk, mereka mungkin pengsan.

Tab itu mengambil nama mereka daripada saintis Itali Luigi Galvani, inspirasi untuk novel Frankenstein karya Mary Shelly. Galvani menemui peranan elektrik dalam badan dengan secara tidak sengaja mengejutkan kaki katak yang terputus, menyebabkan mereka bergerak seolah-olah hidup. Kaki katak Galvani yang berkedut membawa kepada pemahaman asas tentang peranan apa yang dipanggil “elektrik haiwan” sebagai utusan badan, menyampaikan arahan dari otak ke anggota badan dan organ penting. “Terdapat kepercayaan yang agak umum bahawa saraf adalah seperti wayar telegraf, menyampaikan maklumat bolak-balik antara badan dan otak,” kata Morus.

Itulah sebabnya elektrik dilihat sangat berguna dalam merawat masalah mental atau masalah sendi seperti rheumatoid arthritis.Satu lagi sebab doktor beralih kepada mandian galvanik dalam kes arthritis rheumatoid adalah kerana tiada rawatan yang berkesan. Seperti banyak penyakit autoimun , arthritis rheumatoid tidak pernah difahami dengan baik. Puncanya masih menjadi misteri, dan walaupun terdapat rawatan yang berkesan, masih tiada penawar yang diketahui. Namun ia agak biasa, menjejaskan kira-kira 1 daripada setiap 100 orang. Gejala boleh termasuk sakit sendi kronik yang teruk, hakisan tulang, dan kecacatan, malah boleh menjejaskan organ penting.Kekurangan penawar yang berkesan telah membawa kepada sejarah panjang rawatan yang tidak ortodoks; begitu banyak sehinggakan bekas ketua penyelidikan Majlis Artritis dan Rheumatism Britain, F. Dudley Hart, pernah menulis “ensiklopedia” tentang apa yang dipanggilnya “penawar dukun,” termasuk memakai seluar dalam flanel merah dan menelan racun lebah.

Hart mengaitkan kepercayaan dalam rawatan sedemikian kepada fakta bahawa arthritis rheumatoid kadang-kadang akan hilang dengan sendirinya, menyebabkan pesakit bersumpah dengan kaedah terakhir yang mereka cuba.Seperti kebanyakan rawatan artritis reumatoid yang lain, mandian galvanik akhirnya dilabel sebagai penipu dan telah ditinggalkan oleh komuniti perubatan pada awal abad ke-20.Tetapi mandian elektrik mungkin tidak segila seperti yang pernah kita fikirkan. Satu kajian kecil yang agak baru-baru ini telah menunjukkan bahawa elektrik mungkin merupakan rawatan yang berkesan untuk arthritis rheumatoid, melalui bateri yang boleh ditanam kira-kira saiz pil. Bateri kawalan jauh mengeluarkan impuls elektrik yang merangsang saraf.

Penyelidik berharap rangsangan itu akan menyekat pembebasan protein penyebab keradangan yang dipanggil sitokin, yang mereka percaya menyebabkan gejala penyakit yang paling teruk. Rawatan serupa telah digunakan dengan jayanya untuk memerangi epilepsi, dan kajian yang lebih besar mengenai implan elektrik untuk arthritis rheumatoid sedang dijalankan di Universiti Washington.

KONGSI
Artikel sebelum iniGegendang Telinga Pecah Dan Sakit
Artikel seterusnyaNeutropenia: Petua Untuk Menangani Kemo Kanser Payudara
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.