Mandi elektrik

mandi elektrik

Pembakar roti dan tab mandi elektrik, kita semua diberi amaran sebagai kanak-kanak, jangan campur. Namun pada penghujung abad  ke-19, jika anda disahkan menghidap artritis reumatoid, ada kemungkinan besar anda akan dibawa ke bilik hospital khas dan diletakkan di dalam tab elektrik yang disambungkan kepada bateri besar. Kemudian doktor akan menghidupkan kuasa.Tab mandi ini dipanggil mandian galvanik. Lebih kurang satu abad yang lalu, ia “agak biasa di hospital umum,” kata Iwan Morus, PhD, editor The Oxford Illustrated History of Science dan seorang profesor sejarah di Aberystwyth University di Wales.Walaupun terdapat yang ragu-ragu, ramai yang melihat mandian galvanik sebagai alat yang menjanjikan untuk merawat gangguan saraf dan keadaan kulit yang disebabkan oleh lupus.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Ia digunakan terutamanya untuk masalah sendi seperti arthritis rheumatoid , penyakit autoimun yang melemahkan yang pertama kali dikenal pasti pada tahun 1800. Artikel 1896 mengenai arthritis rheumatoid dalam The British Medical Journal mendakwa bahawa “hasil yang sangat baik” telah dicapai daripada rawatan, tanpa “kesakitan sedikit pun, terkejut atau tidak selesa.”

Pada masa itu, kemajuan dalam teknologi bateri menjadikan elektrik boleh diakses secara meluas buat kali pertama. Elektrik masih dianggap sebagai cecair yang tidak kelihatan, dan, bagi kebanyakan orang, ia kelihatan hampir ajaib, dan kepercayaan bahawa ia mempunyai sifat penyembuhan menjadi meluas. Di Great Britain, beribu-ribu membeli bateri yang diiklankan sebagai mempunyai sifat penyembuhan. Malah Charles Dickens memiliki besen air elektrik yang digunakannya untuk merawat sakit lututnya. Di Amerika Syarikat dan Kanada, spa mandian galvanik yang mewah memenuhi keperluan pelanggan yang kaya. Mandian galvanik biasa terdiri daripada tab mandi porselin tunggal dengan elektrod diletakkan berhampiran kepala dan kaki pesakit, kedua-duanya disambungkan dengan wayar ke bateri luaran.

Satu variasi yang dipanggil mandi empat sel Schnee mempunyai empat besen elektrik yang lebih kecil, satu untuk menenggelamkan setiap anggota badan. Populariti Schnee berpunca daripada fakta bahawa pesakit boleh kekal berpakaian lengkap semasa rawatan.Dari sudut pandangan moden kami, mandian elektrik kedengaran membimbangkan, tetapi voltan rendahnya – dan kekurangan longkang logam moden, yang boleh menyediakan asas untuk elektrik – bermakna mandi galvanik adalah tidak berbahaya. Pesakit akan berasa sebak. Paling teruk, mereka mungkin pengsan. Sambungan