KONGSI

Kehijauan dan kesihatan

Masa untuk menghabiskan masa membawa banyak manfaat kesihatan fizikal dan mental, tetapi kajian baru menunjukkan bahawa walaupun hanya dapat melihat alam dari jendela bilik tidur anda dapat menyokong kesihatan anda. Mengikut kajian ini, mempunyai pandangan kehijauan dari rumah anda boleh mengurangkan keinginan yang tidak sihat.
kehijauan alam semula jadi Pandangan alam yang baik dari keselesaan rumah anda sendiri mengurangkan keinginan yang tidak sihat, menurut satu kajian baru.
Hubungan dengan alam semula jadi boleh membantu meningkatkan dan mengekalkan kesihatan kita, menurut penyelidikan saintifik. Sebagai contoh, tahun lepas, percubaan terkawal yang rawak mendapati bahawa menghabiskan masa berjalan dalam alam membantu menurunkan tahap kortisol ( tekanan hormon) dan meningkatkan perasaan yang lebih baik. Dan, pada awal tahun ini, satu kajian yang kami pelajari pada Berita Perubatan Hari ini menyimpulkan bahawa walaupun hanya mempunyai akses ke ruang hijau sepanjang masa kanak-kanak menurunkan risiko seseorang mengalami masalah kesihatan mental di kemudian hari. Sekarang, penyelidikan oleh penyiasat dari University of Plymouth di UK menunjukkan bahawa kesenangan pasif ruang hijau – contohnya, dapat melihat pokok-pokok di taman belakang anda dari tingkap bilik tidur anda – dapat membantu mengurangkan kekerapan dan intensiti keinginan dengan kesan yang berpotensi berbahaya, seperti makanan ringan, alkohol, atau tembakau yang tidak sihat. Penulis utama Leanne Martin dan rakan-rakan menyampaikan penemuan mereka dalam satu kertas kajian yang terdapat dalam jurnal Health & Place . “Ia telah diketahui sejak sekian lama bahawa berada di luar alam dikaitkan dengan kesejahteraan seseorang, tetapi, untuk menjadi persatuan yang sama dengan keinginan dari semata-mata dapat melihat ruang hijau menambah dimensi baru untuk penyelidikan terdahulu,” kata Martin, bagi siapa kajian semasa adalah sebahagian daripada projek sarjana. “Ini adalah kajian pertama untuk meneroka konsep ini, dan ia boleh mempunyai pelbagai implikasi untuk kedua-dua plan kesihatan awam dan perlindungan alam sekitar pada masa akan datang,” tambahnya.

Pandangan hijau untuk kesihatan yang lebih baik

Untuk kajian ini, pra penyelidik meninjau 149 peserta berusia 21-65 tahun, meminta mereka sama ada dan dengan cara mereka mempunyai apa-apa pendedahan kepada alam semula jadi. Mereka juga mempersoalkan peserta tentang kekerapan dan intensiti keinginan mereka yang tidak sihat, serta bagaimana ini memberi kesan kepada kesihatan emosi mereka. Sebagai sebahagian daripada kaji selidik itu, pasukan juga melihat perkadaran ruang hijau yang terdapat di setiap kejiranan peserta, akses ke pemandangan hijau dari rumah mereka, akses mereka ke taman peribadi atau komuniti, dan berapa kerap mereka menggunakan ruang hijau awam. Martin dan rakannya mendapati bahawa orang yang mempunyai akses ke taman – sama ada orang perseorangan atau komuniti – melaporkan kecenderungan lebih jarang dan kurang sengit, dan orang yang pandangannya dari rumah menggabungkan lebih daripada 25% ruang hijau menggambarkan faedah yang sama. Pra penyelidik menyedari bahawa peserta yang bersangkutan menuai faedah ini tanpa mengira tahap aktiviti fizikal mereka, yang disiasat oleh penyiasat. Menurut penulis kajian, penemuan semasa menambah kepada badan bukti menunjukkan bahawa akses kepada alam semula jadi memberi kesan positif kepada aspek kesihatan yang berbeza.
” Keinginan menyumbang kepada pelbagai tingkah laku yang merosakkan kesihatan, seperti merokok, minum berlebihan, dan makan yang tidak sihat. Ini seterusnya dapat menyumbang kepada beberapa cabaran kesihatan dunia yang paling besar pada masa kita, termasuk kanser, obesiti, dan diabetes. bahawa keinginan yang lebih rendah dikaitkan dengan lebih banyak pendedahan kepada ruang hijau adalah langkah pertama yang menjanjikan.” Kajian bersama penulis Sabine Pahl, Ph.D.
Walau bagaimanapun, pra penyelidik menunjukkan bahawa kajian semasa tidak mengesahkan sama ada persatuan antara akses kepada pandangan semulajadi dan keinginan yang lebih rendah sebenarnya hubungan kausal. Ini, kata mereka, mesti menjadi langkah seterusnya penyiasatan. “Penyelidikan masa depan perlu menyiasat jika dan bagaimana ruang hijau boleh digunakan untuk membantu seseorang menahan keinginan yang bermasalah, membolehkan mereka menguruskan lebih baik percubaan pada masa depan,” kata Pahl.
KONGSI
Artikel sebelum iniBilakah masa terbaik untuk mandi air panas supaya tidur lebih baik?
Artikel seterusnyaKenapa golongan berusia memerlukan pemeriksaan risiko metabolik biasa
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.