Menguap

Menguap adalah tindakan biasa dan tidak disengajakan. Semasa kita menguap, kita membuka mulut, menarik nafas dalam-dalam, dan menghembuskan nafas perlahan-lahan. Selepas itu, biasanya ada perasaan puas dan selesa.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Menguap kebanyakannya berlaku sebelum tidur dan selepas bangun tidur. Ia biasanya berlangsung selama kira-kira lima saat, dan ia berlaku bersama dengan pergerakan badan yang melepaskan tekanan seperti meregangkan anggota badan.

Menguap adalah tingkah laku manusia yang paling biasa, tetapi paling tidak difahami.

Apa yang menyebabkannya?

menguap

Mengantuk

Kadang-kadang ia boleh menjadi tanda mengantuk dan keletihan. Lain kali ia boleh menjadi tanda kebosanan.

Kebosanan dan mengantuk sama-sama menyebabkan rasa mengantuk, yang akhirnya dapat menyebabkan menguap melalui sistem tidur kita. Beberapa kajian mendapati bahawa ketika menguap, ini adalah semasa atau selepas melakukan aktiviti fizikal dan waktu-waktu lain, terutama ketika mengantuk.

Menguap membantu mempermudah berjaga-jaga semasa keadaan mengantuk. Ia mempunyai banyak kesan yang berbeza pada tubuh yang meningkatkan kejernihan mental dan mental secara keseluruhan.

Empati Sosial

Mengapa kita menguap ketika orang lain melakukannya? Ramai orang percaya bahawa ia menular. Sains mengatakan ini berpunca dari empati, atau penjagaan manusia. Atas sebab ini, melihat seseorang menguap dapat mendorong orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Banyak kajian penyelidikan telah dilakukan dengan orang-orang dari segala usia, mulai dari kanak-kanak hingga orang dewasa, untuk menguji teori ini. Mereka mendapati bahawa menguap dapat dilihat dengan sesiapa sahaja yang mampu melakukan interaksi sosial. Imbasan otak individu juga mendorong idea ini – tindak balas menguap orang diperhatikan berada di kawasan otak yang sama yang mengawal empati dan tingkah laku sosial.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Dari segi sejarah, itu adalah tingkah laku sosial dan cara untuk berkomunikasi. Berdasarkan fakta ini, orang dengan peningkatan empati, atau kesedaran tentang keadaan mental orang lain, paling rentan terhadap menguap.

Untuk otak

Selama berabad-abad dipercayai bahawa menguap berfungsi untuk meningkatkan oksigen ke otak. Sekiranya kita mengalami kekurangan oksigen atau karbon dioksida yang banyak dalam darah atau otak, itu dapat memicu menguap. Diperkirakan bahawa tindakan ini membantu menghilangkan udara karbon dioksida “buruk” dan menggantinya dengan oksigen segar. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru menunjukkan bahawa ini sebenarnya tidak benar.

Andrew Gallop dari Princeton University telah menyarankan agar ia menyejukkan otak dan mengatur suhu secara keseluruhan.

Teori termoregulasi menguap mengatakan bahawa ia adalah sebahagian daripada mengekalkan suhu teras badan. Hipotesis penyejukan otak adalah idea bahawa ia menyejukkan otak. Otak sangat sensitif terhadap suhu, dan seperti komputer, perlu disejukkan. Banyak kajian penyelidikan telah mengkaji untuk memahami perkara ini. Mereka mendapati bahawa ia dikendalikan oleh hipotalamus, yang juga merupakan pusat kawalan suhu otak.

Menguap menyebabkan perubahan dalam peredaran darah dan peningkatan degupan jantung. Secara fizikal, menguap menghasilkan regangan yang baik di rahang, kepala, leher, dan wajah yang membantu aliran darah ke semua kawasan tersebut. Salah satu cara haba dilepaskan dari otak adalah melalui aliran darah. Dengan meningkatkan aliran darah, menguap kemudian dapat mengeluarkan darah “panas” dari otak dan memberikannya darah yang lebih sejuk yang ditarik dari paru-paru dan anggota badan sebagai gantinya.

Tekanan telinga

Kadang kala menguap dapat melegakan ketidakselesaan telinga atau masalah pendengaran. Orang yang mengalami perubahan ketinggian, seperti di lif atau di kapal terbang, dapat dengan cepat merasakan udara terperangkap di telinga tengah. “Refleks pertahanan” telinga dapat dipicu dalam situasi ini yang menyebabkan menguap, yang kemudian dapat memperbaiki perubahan tekanan telinga dan menghilangkan gejala yang tidak selesa.

Menguap berlebihan

Menguap berlebihan berlaku lebih dari sekali per minit. Walaupun biasanya kerana mengantuk atau kebosanan, menguap berlebihan boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius.

Apa yang menyebabkan menguap berlebihan?

Penyebab menguap berlebihan boleh merangkumi keletihan, gangguan tidur, kesan sampingan dari ubat-ubatan kemurungan dan kegelisahan tertentu, dan pendarahan di sekitar jantung. Punca lain yang kurang biasa termasuklah tumor otak, epilepsi, serangan jantung, kegagalan hati, atau ketidakupayaan untuk mengawal suhu badan.

Bagaimana ia dirawat?

Selepas pemeriksaan perubatan, doktor mungkin mendiagnosis menguap berlebihan sebagai gangguan tidur atau keadaan perubatan lain yang mendasari.

Untuk mengatasi masalah tidur yang berbeza, menjaga jadual tidur yang teratur, sering bersenam, dan menggunakan alat pernafasan dapat membantu.

Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami menguap yang berlebihan.

Rujukan:

  1. Gupta, S., & Mittal, S. (2013). Jurnal antarabangsa penyelidikan perubatan gunaan & asas , 3 (1), 11–15. https://doi.org/10.4103/2229-516X.112230
  • Rossman, ZT, Padfield, C., Young, D., Hart, BL, & Hart, LA (2020). Sempadan dalam sains veterinar , 7 , 252. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.00252
  • Gallup AC (2021). Ulasan Neurosains dan biobehavioral , 121 , 18–19.

https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2020.11.023

  • Gallup AC, Eldakar OT. Neurosci Depan . 2013; 6: 188. Diterbitkan 2013 Jan 2. doi: 10.3389 / fnins.2012.00188
  • Teive, HAG, Munhoz, RP, Camargo, CHF, & Walusinski, O. (2018). Arquivos de Neuro-Psiquiatria , 76 (7), 473–480. https://doi.org/10.1590/0004-282X20180057