Minum Teh

minum teh

Penyelidikan sebelumnya menunjukkan bahawa ada kaitan antara kemurungan dan minum teh. Sekarang, satu kajian baru menyiasat hubungan ini dengan lebih jauh.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Depresi atau tekanan perasaan adalah perkara biasa di kalangan orang dewasa yang lebih berusia, dengan 7% dari mereka yang berusia lebih dari 60 tahun melaporkan “gangguan kemurungan utama.”

Oleh itu, penyelidikan sedang dilakukan untuk mengenal pasti kemungkinan penyebabnya, termasuk kecenderungan genetik, status sosioekonomi, dan hubungan dengan keluarga, pasangan hidup, dan masyarakat luas.

Kajian oleh penyelidik dari Universiti Nasional Singapura (NUS) dan Universiti Fudan di Shanghai menimbulkan kemungkinan lain. Ia mendapati hubungan yang signifikan secara statistik antara minum teh biasa dan tahap kemurungan yang lebih rendah pada orang berumur.

Walaupun para penyelidik belum menjalin hubungan kausal antara teh dan kesihatan mental, penemuan mereka – yang muncul dalam BMC Geriatrics – menunjukkan hubungan yang kuat.

Teh terkenal di kalangan orang dewasa yang lebih berumur, dan pelbagai penyelidik baru-baru ini telah menyiasat potensi kesan minuman yang berpotensi.

Satu kajian terpisah dari NUS yang muncul pada Penuaan pada bulan Jun lalu, misalnya, mendapati bahawa teh mungkin mempunyai sifat yang membantu kawasan otak mengekalkan fungsi kognitif yang sihat.

Kajian kami menawarkan bukti pertama mengenai sumbangan positif minum teh terhadap struktur otak dan menunjukkan kesan perlindungan terhadap penurunan organisasi otak yang berkaitan dengan usia.”

Junhua Li, pengarang utama

Makalah sebelumnya juga memetik penyelidikan yang menunjukkan bahawa teh dan ramuannya – katekin, L-theanine, dan kafein – dapat menghasilkan kesan positif pada mood, kemampuan kognitif, kesihatan kardiovaskular, pencegahan barah, dan kematian.

Tetapi, menentukan peranan teh yang tepat dalam mencegah kemurungan, terutamanya kerana konteks sosial di mana orang sering menggunakannya. Terutama di negara-negara seperti China, interaksi sosial boleh menyebabkan beberapa atau bahkan semua manfaat minuman.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Feng Qiushi dan Shen Ke memimpin kajian baru, yang mengesan kovariat ini dan lain-lain, termasuk jantina, pendidikan, dan tempat tinggal, serta status perkahwinan dan pencen.

Pasukan ini juga memperhatikan kebiasaan gaya hidup dan perincian kesihatan, termasuk merokok, minum alkohol, aktiviti harian, tahap fungsi kognitif, dan tahap penglibatan sosial.

Sebagai tambahan, penulis juga menulis, “Kajian ini memiliki kekuatan metodologi utama,” dengan menyebut beberapa atributnya.

Pertama, mereka mencatat, ini dapat dengan lebih tepat mengesan sejarah minum teh seseorang kerana “daripada memeriksa kebiasaan minum teh [hanya] pada waktu tinjauan atau pada bulan / tahun sebelumnya, kami menggabungkan maklumat mengenai frekuensi dan konsistensi pengambilan teh pada usia 60 dan pada masa penilaian. ”

Setelah para penyelidik mengelaskan setiap orang sebagai salah satu daripada empat jenis peminum teh mengikut seberapa kerap mereka meminum minuman tersebut, mereka menyimpulkan:

[Peminum harian yang konsisten, mereka yang minum teh hampir setiap hari sejak usia 60 tahun, boleh memberi manfaat yang besar dalam kesihatan mental.”

Para penyelidik menganalisis data 13,000 individu yang mengambil bahagian dalam Tinjauan Kesihatan Umur Panjang Longitudinal Cina (CLHLS) antara tahun 2005 dan 2014.

Mereka menemui kaitan yang hampir universal antara minum teh dan laporan kemurungan yang lebih rendah.

Faktor lain sepertinya dapat mengurangkan kemurungan, termasuk hidup di kawasan bandar dan berpendidikan, berkahwin, selesa dari segi kewangan, kesihatan yang lebih baik, dan terlibat dalam sosial.

Data juga menunjukkan bahawa faedah minum teh adalah yang paling kuat untuk lelaki berusia 65 hingga 79 tahun. Feng Qiushi memberikan penjelasan: “Kemungkinan faedah minum teh lebih jelas untuk tahap awal kemerosotan kesehatan. Lebih banyak kajian pasti diperlukan berkaitan dengan isu ini. ”

Melihat hubungan sebaliknya, seorang peminum teh nampaknya mempunyai ciri-ciri tertentu.

Sebilangan besar peminum teh adalah warga berusia, lelaki dan tinggal di bandar. Selain itu, mereka cenderung berpendidikan, berkahwin, dan mendapat pencen.

Peminum teh juga menunjukkan fungsi kognitif dan fizikal yang lebih tinggi dan lebih terlibat secara sosial. Sebaliknya, mereka juga cenderung minum alkohol dan merokok.

Qiushi sebelumnya menerbitkan hasil kesan minum teh pada populasi yang berbeza, warga Singapura, yang menemukan kaitan serupa dengan penurunan kadar kemurungan. Kajian baru, walaupun lebih terperinci, menyokong karya sebelumnya.

Semasa menjelajahi data CLHLS baru mengenai minum teh, Qiushi ingin memahami lebih banyak tentang apa yang dapat dilakukan teh, dengan mengatakan, “Pengumpulan data pusingan baru ini telah membezakan berbagai jenis teh, seperti teh hijau, teh hitam, dan teh oolong sehingga kami dapat melihat jenis teh mana yang benar-benar berfungsi untuk mengurangkan gejala kemurungan. ”

Artikel sebelum iniApakah tanda-tanda awal barah paru-paru?
Artikel seterusnyaPenyakit Fabry
sihat
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.