Sihat Kekal Sihat 7 minyak penting untuk kesesakan sinus

7 minyak penting untuk kesesakan sinus

87
KONGSI

Minyak pati dan sinus

Alergi yang sejuk, alahan, jangkitan sinus, dan selesema adalah punca biasa kesesakan sinus. Beberapa minyak penting, termasuk minyak kayu putih dan peppermint, boleh membantu membuka saluran pernafasan dan memudahkan kesesakan. Minyak pati adalah rawatan semula jadi yang popular. Orang ramai menggunakannya untuk melegakan kesesakan sinus, membuka sekatan hidung dan menggalakkan saliran sinus.

Eucalyptus dan minyak peppermint menunjukkan janji tertentu. Jika tidak, sedikit bukti saintifik menyokong penggunaan minyak pati untuk melegakan kesesakan sinus.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa minyak penting mungkin meningkatkan gejala yang berkaitan, walaupun banyak kajian ini melibatkan eksperimen haiwan atau lab, bukannya peserta manusia.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa minyak penting boleh:

Kesan ini boleh membantu melegakan gejala yang berkaitan dengan kesesakan.

Dalam artikel ini, kita menyiasat cara orang menggunakan minyak pati untuk merawat hidung berair.

1. Minyak Peppermint

Memerah minyak peppermint boleh membantu membuka saluran udara dan lendir yang jelas.

Ramai orang mendapati bahawa menyedut minyak peppermint terasa baik apabila mereka telah menyekat sinus. Ini adalah kerana kesan penyejukannya. Tetapi minyak peppermint sebenarnya meningkatkan gejala sinusitis?

Minyak zaitun mengandungi mentol. Kompaun ini boleh menjejaskan reseptor lendir dalam hidung, membantu membuka saluran udara dan lendir yang jelas.

Kajian makmal menunjukkan bahawa minyak peppermint boleh melawan bakteria, salah satu pencetus kesesakan sinus. Kajian haiwan menunjukkan bahawa ia juga boleh mengurangkan keradangan. Adalah penting untuk menekankan bahawa kajian ini tidak menguji kesan pada manusia.

Seseorang boleh cuba membuat mandi wap dengan meletakkan beberapa tetes minyak dalam semangkuk air hangat dan bernafas di dalam stim selama beberapa minit sehingga kesulitan dan gejala lain mereda. Selalunya, penyebar boleh mengisi udara dengan minyak pati ini.

2. Minyak kayu putih

Minyak dari tumbuhan eucalyptus menunjukkan janji sebagai ubat alternatif untuk sinusitis dan kesesakan.

Beberapa produk di farmasi, seperti menggosok dada, mengandungi minyak kayu putih. Ramai yang percaya bahawa minyak ini boleh melegakan simptom selsema dan batuk, termasuk kesesakan dan kesungguhan sinus.

Seseorang sering menggunakan minyak kayu putih dalam mandi wap. Seperti minyak peppermint, ia boleh membersihkan kesesakan dan kesesakan di hidung.

Minyak eukaliptus mengandungi sebatian yang dipanggil cineole. Kajian skala kecil 2009 mendapati cineole menjadi rawatan yang selamat dan berkesan untuk masalah sinus, berbanding dengan plasebo , apabila peserta mengambilnya dalam pil. Walau bagaimanapun para penyelidik memberi amaran bahawa rawatan ini boleh menyebabkan ruam atau pedih ulu hati.

Mereka mendapati bahawa cineole meningkatkan banyak gejala sinusitis, termasuk:

Orang boleh menggunakan minyak kayu putih dengan cara yang sama seperti minyak peppermint. Banyak jenama minyak boleh didapati dalam talian.

3. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh boleh meningkatkan kesesakan sinus dengan melawan dua sebab yang berpotensi: bakteria dan virus.

Kajian pada tahun 2015 menyatakan bahawa sebatian yang dipanggil alpha-sabine dalam minyak pokok teh menyediakan kesan antivirus, antibakteria dan antijamur.

Minyak pokok teh juga boleh mengurangkan keradangan, yang boleh membantu mengurangkan bengkak sinus. Mengurangkan bengkak sering melegakan gejala kesesakan, seperti hidung berair atau kaku.

4. minyak Oregano

Minyak Oregano boleh membantu seseorang pulih dari sinusitis dengan melawan bakteria. Penyelidik telah mendapati bahawa carvacrol, komponen minyak oregano, boleh menghentikan bakteria daripada berkembang.

5. Clary bijaksana

Saman clary adalah minyak penting lain yang boleh melawan sinusitis atau kesesakan yang disebabkan oleh bakteria. Satu kajian makmal 2015 mendapati minyak bijirin clary menjadi agen antimikrobial semulajadi.

6. minyak lavender

Mengurangkan minyak lavender boleh mengurangkan kesakitan dan bengkak dalam sinus.

Minyak lavender boleh memperbaiki gejala kesesakan sinus dengan mengurangkan kesakitan dan bengkak.

Kajian haiwan tahun 2015 mencadangkan bahawa minyak pati ini mungkin mempunyai analgesik, atau menghilangkan rasa sakit, kesan dan juga dapat mengurangkan keradangan. Walau bagaimanapun, penyelidik tidak mengujinya dalam manusia.

Minyak lavender juga boleh mempunyai sifat yang menenangkan bagi sesetengah orang, menjadikan mereka berasa lebih santai atau dapat tidur.

7. Rosemary oil

Rosemary adalah minyak pati anti-radang yang boleh melegakan sinus bengkak. Pengarang kajian pada tahun 2016 menyifatkan ciri-ciri anti-radang rosemary.

Para penyelidik juga mendapati bahawa rosemary adalah sumber antioksidan yang kaya dan boleh membantu menguruskan sindrom metabolik.

Cara menggunakan minyak pati

Seseorang dapat menghirup dengan selamat dengan memegang tisu dengan titisan minyak esensial di atasnya dengan muka dan bernafas.

Untuk menggunakan minyak pati untuk bantuan kesesakan sinus, lebih baik mencairkannya, kemudian bernafas dalam bau. Jangan menelan atau meminum minyak penting.

Terdapat empat cara utama untuk menyedut minyak penting:

  • Terhantar secara langsung: Tambah beberapa titis minyak penting ke tisu dan bernafas dengan lembut, memegang tisu di dekat muka. Berhati-hati agar tidak mendapat minyak penting terus pada kulit, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan.
  • Menghirup wap: Tambah beberapa titis minyak mentah ke dalam mangkuk air mendidih dan terhirap wap. Meletakkan tuala di atas kepala boleh mencipta ruang wap.
  • Menggunakan penyebar: Penyebar minyak penting menyebarkan minyak ke udara. Ini adalah cara yang lembut untuk menyedut minyak penting secara berterusan di rumah.
  • Menambah ke dalam tab mandi: Tambah beberapa titisan minyak mentah ke dalam tab mandi dan lembut menghirup sambil merendam.

Untuk memohon minyak penting untuk kulit, cairkannya dalam minyak pembawa, seperti minyak badam manis. Resipi biasa ialah 3-5 titis minyak pati untuk setiap auns minyak pembawa.

Uji tindak balas alahan dengan menggunakan beberapa titis minyak pati yang dicairkan ke kulit. Jika tidak ada tindak balas dalam 24 jam, ia harus selamat digunakan.

Adakah selamat untuk bayi?

Persatuan Pakar Naturopatik Amerika menyatakan bahawa orang tidak boleh menggunakan minyak penting dengan bayi lebih muda dari 3 bulan.

Minyak tertentu mungkin selamat digunakan di kalangan kanak-kanak yang lebih tua. Sentiasa meminta doktor sebelum mendedahkan bayi atau anak kecil kepada minyak penting.

Sesetengah percaya bahawa kayu putih dan minyak peppermint berbahaya bagi bayi dan orang ramai harus mengelak daripada menggunakannya di sekitar kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Perlu diketahui bahawa apabila menyebarkan minyak penting di udara, mana-mana kanak-kanak, haiwan peliharaan, dan ahli keluarga lain juga akan menghirup rawatan.

Jangan minyak meresap di tempat awam, seperti di kedai, kerana banyak orang mengalami alergi terhadap mereka.

Sesetengah minyak penting, seperti eucalyptus dan peppermint, boleh mencetuskan gejala asma.

Ringkasan

Orang telah menggunakan minyak pati sebagai ubat alternatif selama beratus-ratus tahun. Sesiapa yang ingin mengelakkan dekongestan dan antibiotik yang berminat boleh cuba menggunakan minyak sebagai rawatan.

Minyak pati adalah terapi pelengkap atau alternatif. Tidak ada garis panduan yang diluluskan mengenai dos atau kekuatan, jadi orang harus menggunakan minyak ini dengan berhati-hati. Jangan meminum minyak penting kecuali diarahkan oleh doktor, kerana ia boleh menjadi toksik.

Sebelum doktor mencadangkan minyak penting sebagai rawatan kesesakan sinus, mereka perlu melihat lebih banyak bukti kesan manusia. Walau bagaimanapun, ramai orang mendapati bahawa minyak membawa kelegaan.

KONGSI
Artikel sebelum ini10 cara untuk meningkatkan libido untuk golongan lelaki dan wanita
Artikel seterusnyaTahi mata: Bagaimana merawat pada bayi baru lahir
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.