Najis hijau pada kanak-kanak kecil

Apabila kanak-kanak mula makan pepejal dan akhirnya beralih dari susu ibu atau formula, makanan menjadi penyebab yang lebih kerap dalam kotoran hijau. Ini termasuk sayur-sayuran berdaun dan pewarna makanan tiruan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Ibu bapa tidak perlu bimbang tentang kotoran hijau selagi kanak-kanak sebaliknya sihat.

Cirit-birit pada kanak-kanak boleh berbahaya, bagaimanapun, terutama jika ia berlangsung selama beberapa hari. Ibu bapa perlu memantau tanda-tanda dehidrasi, yang termasuk:

 • keriting yang tidak kerap atau tidak sama sekali
 • bibir kering, pecah
 • kulit kering atau gatal
 • tenaga rendah
 • tidak berpeluh
 • kekurangan air mata apabila menangis
 • air kencing yang sangat gelap
 • kesengsaraan

Untuk mengelakkan dehidrasi, penjaga boleh mempertimbangkan untuk menawarkan anak mereka minuman elektrolit kanak-kanak dan menggalakkan kanak-kanak untuk terus minum air.

Kebanyakan kes diare cair tanpa rawatan, tetapi kadang-kadang ia lebih serius. Adalah penting untuk memantau gejala dan meminta kanak-kanak memberitahu anda jika mereka mula berasa lebih teruk.

Bila perlu berjumpa doktor

Doktor di pejabat bercakap dengan ibu dan anak.
Seorang doktor harus menilai kanak-kanak dengan sisa buangan yang sangat gelap atau pucat.

Tidak semua perubahan warna kotoran tidak berbahaya seperti kotoran hijau.

Kotoran pucat

Kayu berwarna pucat atau berwarna liat mungkin bermakna ada masalah dengan hati, pundi hempedu, atau pankreas. Ini kerana terdapat hempedu kurang dalam najis apabila ia adalah salah satu daripada warna ini. Seseorang perlu segera berjumpa dengan doktor jika ini berlaku.

Jika ada gejala lain, seperti sakit atau muntah, mereka mesti pergi ke bilik kecemasan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kotoran gelap

Cacar yang sangat gelap adalah perkara biasa pada bayi baru lahir yang berusia beberapa hari. Ini kotoran dipanggil meconium, dan akan segera berlalu.

Dalam bayi dan kanak-kanak yang lebih berusia, kotoran yang sangat gelap boleh bermakna terdapat pendarahan gastrousus. Gejala pemantauan dengan teliti adalah penting, seperti memanggil doktor jika mereka tidak membaik dalam 12 jam.

Sekiranya terdapat darah dalam najis kanak-kanak, mereka mesti dibawa ke bilik kecemasan dengan segera.

Tanda amaran

Berjumpa doktor apabila bayi atau kanak-kanak mempunyai cirit-birit dan mana-mana gejala berikut:

 • tanda-tanda dehidrasi
 • muntah lebih lama daripada sehari
 • demam lebih tinggi daripada 100.4 ° F
 • kekurangan minat makan

Kesimpulan

Keibubapaan penuh dengan saat-saat yang menakutkan. Ramai ibu bapa mendapati diri mereka menjadi sangat berkait dengan perubahan dalam sisa kotoran anak mereka dan akan dapat mengesan tanda-tanda awal penyakit.

Tetapi kotoran hijau dengan sendirinya hampir tidak pernah bermakna terdapat sesuatu yang salah, bererti ibu bapa boleh menyeberangi masalah ini dari senarai mereka. Seperti semua gejala, mereka harus menghubungi pakar pediatrik jika sesuatu kelihatannya tidak diingini, atau terdapat perubahan besar dalam apa yang normal untuk anak mereka. Bahagian pertama