Pelembab kulit

Menurut kajian perintis kecil, pelembab kulit kita mungkin mengurangkan risiko mengembangkan pelbagai keadaan kronik, termasuk penyakit jantung, diabetes, dan juga penyakit Alzheimer.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pelembab kulit untuk orang berusia
Penuaan kulit mungkin memainkan peranan dalam memandu penyakit kronik.

Kulit adalah organ terbesar kita. Salah satu fungsi utamanya, tentu saja, adalah untuk melindungi bahagian tubuh kita dari bahaya di luar.

Ia juga mengesan haba dan sejuk, membantu mengawal suhu dalaman kita, dan membolehkan kita memahami sentuhan.

Walaupun saiznya yang besar, ahli sains sering tidak menganggap peranan kulit dalam penyakit kronik.

Walau bagaimanapun, sekumpulan penyelidik dari University of California San Francisco (UCSF), telah mengejar trend. Mereka berfokus secara intensif untuk memahami peranan kulit dalam penyakit kronik yang berkaitan dengan usia.

Sebagai orang yang berumur, tahap keradangan dalam badan mereka semakin meningkat. Para saintis merujuk kepada ini sebagai peradangan. Cytokines adalah pemacu penting keradangan ini, dan saintis yang terlibat dalam kajian semasa ingin memahami sama ada kulit mungkin terlibat.

Inflammaging dan kulit

Para saintis telah menggariskan hubungan antara keradangan dan pelbagai keadaan, termasuk diabetes tahap 2, aterosklerosis, penyakit Alzheimer, dan osteoporosis.

Pada masa lalu, saintis berfikir bahawa sistem imun atau hati menyebabkan keradangan. Walau bagaimanapun, menurut satu kajian baru yang Journal of the European Academy of Dermatology dan Venereology baru-baru ini diterbitkan , kulit mungkin memainkan peranan penting juga.

Keradangan mesti datang dari organ yang cukup besar sehingga keradangan yang sangat kecil dapat mempengaruhi seluruh tubuh. Kulit adalah calon yang baik untuk ini kerana ukurannya.”

Penulis kanan Dr. Mao-Qiang Man

Dr Man, yang merupakan saintis penyelidikan di Jabatan Dermatologi di UCSF, berkata, “Apabila kita sudah tua, kita mengalami gejala dermatologi seperti kegatalan, kekeringan, dan perubahan keasidan. Kulit mungkin mempunyai keradangan yang sangat kecil, dan kerana ia adalah organ yang besar, ia meningkatkan tahap sitokin yang beredar. ”

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kulit dan penyakit kronik

Apabila kita mula menjangkau usia tua, kulit menjadi kering dan kurang sihat. Zaman juga mempengaruhi kebolehtelapan kulit, yang bermaksud bahawa ia mempunyai masalah menjaga air masuk dan patogen. Pengurangan kelembapan kulit membolehkan retak kecil muncul, yang meletupkan pelepasan sitokin ke dalam bekalan darah.

Dalam kulit yang lebih muda, sitokin membantu membaiki keretakan pada kulit. Kulit yang lebih tua, bagaimanapun, adalah lebih sukar untuk diperbaiki, yang bermaksud bahawa tubuh terus melepaskan utusan peradangan ini; Sebaik sahaja mereka berada dalam darah, mereka boleh mengembara ke seluruh badan.

Dr. Theodora Mauro, penulis utama kertas terbaru, menjelaskan, “Sehingga baru-baru ini, masyarakat saintifik tidak percaya bahawa kulit dapat menyumbang kepada keradangan dan penyakit sistemik. Tetapi dalam 5 tahun terakhir, kajian tentang psoriasis dan dermatitis telah menunjukkan bahawa keradangan kulit dari penyakit ini mungkin meningkatkan risiko penyakit jantung. ”

Sudah tentu, penuaan kulit adalah jauh lebih biasa daripada dermatitis atau psoriasis; Oleh itu, menurut Dr. Mauro, “risiko keseluruhan bagi penduduk dari penuaan kulit jauh lebih besar daripada yang dilihat dari penyakit kulit.”

Dia percaya bahawa “[d] keradangan ekstrem hanya dengan merawat disfungsi kulit di hospital yang dilihat pada penuaan boleh memberi kesan kesihatan yang mendalam.”

Bolehkah kita mengurangkan risiko keradangan?

Dalam kajian terbaru mereka, para saintis berusaha untuk mengukur kesan penuaan kulit pada keradangan dan, yang penting, untuk melihat sama ada mereka boleh mengurangkan tanda-tanda keradangan menggunakan pelembab kulit.

Kajian percubaan awal konsep terbukti hanya melibatkan 33 peserta berusia 58-95 tahun.

Para penyelidik mengukur tahap sitokin pada permulaan kajian; kemudian, selama 30 hari, peserta menggunakan pelembap seluruh tubuh mereka dua kali sehari. Selepas tempoh kajian, para penyelidik mencari perubahan dalam tahap sitokin mereka.

Khususnya, saintis mengukur tiga sitokin yang mempunyai kaitan dengan penyakit keradangan yang berkaitan dengan usia: interleukin-1 beta, interleukin-6, dan faktor nekrosis tumor alpha.

Dr. Mauro dan Dr. Man merumuskan krim pelembap kulit berikut kajian terdahulu. Ia termasuk tiga jenis lipid: kolesterol, asid lemak bebas, dan ceramida.

Seperti yang dijangkakan, pelembap kulit yang digunakan selama 30 hari mengurangkan tahap ketiga-tiga sitokin dalam darah. Tahap sitokin juga lebih rendah daripada mereka yang berada dalam kelompok kawalan orang dewasa yang sama yang tidak pernah menggunakan krim tersebut.

Menurut pengarang, tahap sitokin peserta adalah bersamaan dengan orang dalam usia 30-an.

Oleh sebab percubaan ini menggunakan sampel yang sangat kecil, para penyelidik perlu menjalankan ujian yang lebih besar sebelum dapat mencapai kesimpulan yang dapat dipercaya. Pertama, kajian masa depan perlu mengesahkan bahawa mereka dapat meniru kesan yang diukur.

Kedua, mereka perlu menunjukkan bahawa penurunan dalam sitokin beredar mempunyai manfaat kesihatan yang signifikan dalam jangka masa panjang.

Perlu diingat juga, sebagai pengarang yang mendedahkan, dua saintis yang terlibat dalam kajian ini bekerja sebagai perunding untuk sebuah syarikat Korea Selatan yang dipanggil Neopharm, Ltd., yang menghasilkan pelembab yang digunakan dalam percubaan.

Penyelidikan susulan akan, tidak syak lagi, bermula tidak lama lagi. Sama ada saintis meniru penemuan atau tidak, topik keradangan kulit dan penyakit kronik pasti dapat meneliti lebih lanjut.

Sebagai umur penduduk Amerika Syarikat, seseorang tidak boleh membantu tetapi berharap bahawa campur tangan semudah menggunakan pelembap mungkin menangkis penyakit berkaitan dengan usia.