Penjagaan kulit dan mencegah penuaan

Perkaitan penampilan kulit yang sihat dengan belia sudah terjalin dengan baik dalam masyarakat kita. Pasaran kosmetik mewakili gambaran keinginan manusia untuk kulit yang sihat dan ketiadaan kedutan. Mereka yang mempunyai kulit yang kelihatan sihat secara konsisten dinilai lebih menarik daripada rakan mereka yang kelihatan lebih berusia. Kesedaran manusia mempunyai keutamaan untuk kulit yang kelihatan lebih muda yang dilihat lebih sihat dan menarik. Daya tarikan keseluruhan dari pelbagai budaya adalah berkaitan dengan penampilan kulit yang lebih muda dari usia kronologi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penuaan kronologi adalah hasil dari radikal bebas yang dihasilkan secara dalaman yang merosakkan kulit sehingga menghasilkan perubahan warna, pengelupasan, bintik-bintik, keriput dan kendur pada kulit. Penuaan luaran dari radikal bebas yang dipicu oleh pencemar dan cahaya matahari di kawasan yang terdedah kepada sinar matahari menambah penuaan kronologi.

kulit cantik dan mencegah penuaan

Contoh penuaan kronologi dapat dilihat di bahagian dalam lengan atas sementara penuaan luaran dilihat pada wajah dan kawasan lain yang terdedah kepada cahaya matahari. Kesan kerosakan luaran dapat dilihat pada pertumbuhan kulit yang kemerahan dan tidak rata dengan perubahan warna yang mengelupas, bintik-bintik dan penampilan cuaca yang kasar. Penampilan ini dapat menyampaikan mesej yang tidak diingini mengenai kesihatan yang merosot, menimbulkan kesan psikologi yang buruk dan bahkan pendapat kritikal oleh orang lain. Sebaliknya, kulit yang lembut dan terhidrat memberikan faedah yang besar dalam kehidupan sosial dan profesional kita dan menambah keselesaan psikologi.

Penemuan dan perkembangan faktor pertumbuhan dan peptida aktif telah meningkatkan potensi untuk rawatan langsung penyebab penuaan di hospital. Mekanisme tindakan mereka dapat dipilih untuk memberikan pengaruh maksimal pada proses metabolik penyebab yang memerlukan sokongan. Faktor pertumbuhan terdiri daripada rantai asid amino yang fungsinya untuk mencetuskan metabolisme sel melalui tindakannya pada reseptor sel. Mereka boleh bertindak dengan fungsi jauh seperti kunci elektronik yang dapat mengunci dan membuka kunci pintu kereta, jadi mereka tidak perlu meresap ke dalam kulit.

Faktor pertumbuhan dan peptida yang biasanya terdapat di dalam badan kita berfungsi sebagai utusan kimia yang mengarahkan pertumbuhan sel, penghijrahan sel, aktiviti matriks ekstraselular dan tindak balas keradangan. Peptida yang digunakan secara topikal telah diklasifikasikan ke dalam perangsang kolagen, penghambat neurotransmitter, protein pembawa, penghambat enzim dan pelindung topikal.

Faktor pertumbuhan dan peptida aktif yang terkandung dalam serum yang tersedia secara komersial sangat sesuai untuk aplikasi topikal kerana ia tidak digunakan untuk suntikan kerana potensi tindak balas imun. Pengambilan faktor pertumbuhan juga tidak mungkin bermanfaat kerana degradasi protein oleh enzim pencernaan. Manusia menghasilkan faktor pertumbuhan dan peptida pada kulit, sayangnya, penurunan ini seiring bertambahnya usia meninggalkan kulit tanpa sokongan yang diperlukan. Aplikasi topikal mereka ke tempat yang sangat diperlukan untuk memberi manfaat pada kulit masuk akal dan mengelakkan komplikasi sistemik.

Kelebihan lain dari penggunaan kulit topikal adalah bahawa walaupun banyak kajian menunjukkan penggunaan bahan-bahan individu yang bermanfaat dan kadang-kadang berbahaya, semua orang dapat melihat reaksi langsung kulit terhadap produk yang telah digunakan. Tidak perlu sinar-x atau ujian darah, pemeriksaan visual yang mudah adalah semua yang perlu anda ketahui sama ada ia lebih baik atau lebih buruk.

Penerapan topikal faktor pertumbuhan yang biasanya merosot kerana kerosakan radikal bebas atau dari penuaan yang sihat dapat merangsang pertumbuhan semula sel kulit baru dan pembentukan serat elastik.

Fungsi-fungsi ini sangat penting untuk menghasilkan kulit yang sihat dan cantik. Penambahan komponen lain yang diperlukan seperti polifenol, anti-oksidan, anti-radang, hyaluronat dan kolagen yang diperlukan untuk melindungi dan membina semula struktur kulit juga harus membantu. Telah diketahui bahawa formulasi seperti itu stabil, tidak menjengkelkan, selamat digunakan dan memebuahkan hasil. Satu kajian klinikal menunjukkan peningkatan objektif yang ketara secara statistik dalam penghidratan (20%) dan penurunan kehilangan air trans-epidermis sebanyak 25% selepas 15 minit sambil meningkatkan keanjalan kulit (11%) dan kecantikan (24%).

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kami telah menyampaikan maklumat yang kami harap, dapat digunakan untuk mengembangkan strategi pencegahan penuaan kulit. Adalah berguna untuk mengetahui bahawa penggunaan produk tersebut dapat meningkatkan penampilan wajah, yang kita semua mahukan.

1. Vashi NA, De Castro Maymone MB, Kundu RV. Perbezaan penuaan kulit etnik. J Clin Aesthet Dermatol. 2016; 9 (1): 31-38.

2. Fisher GJ, Kang S, Varani J, et al. Mekanisme penuaan kulit dan kronologi foto. Arch Dermatol 2002; 138: 1462-1470.

3. Mehta RC, Fitzpatrick RE. Faktor pertumbuhan endogen sebagai kosmeceutikal. Dermatol Ther 2007; 20 (5): 350-359.

4. Hussain M, Phelps R, Goldberg DJ. Perubahan klinikal, histologi dan ultrastruktur setelah penggunaan faktor pertumbuhan manusia dan krim kulit sitokin untuk rawatan keremajaan kulit. J Cosmet Laser Ada. 2008; 10 (2): 104-109.

5. Pérez-Sánchez A, Barrajón-Catalán E, Herranz-López M, dan MicolV. Nutraceuticals untuk Penjagaan Kulit: Kajian Komprehensif Kajian Klinikal Manusia. Nutrien . 2018 Apr; 10 (4): 403.

6. Sadowski G, Sadowski J. Keselamatan dan Keberkesanan Rejimen Penjagaan Kulit Anti Penuaan Novel yang Mengandungi Neutraceuticals dan Faktor Pertumbuhan pada Kulit Wajah Wanita: Kajian Label Terbuka 12 Minggu oleh J Clin Aesthet Dermatol. 2020; 13 (6): 24–34.

Artikel sebelum iniAdakah kayap berjangkit?
Artikel seterusnyaWarna rambut dan kaitan dengan kanser?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.