Pencegahan

Mencegah kuku kaki hitam dari terbentuk tidak selalu mudah. Walau bagaimanapun, terdapat banyak langkah yang dapat dilakukan oleh pesakit untuk mengurangkan risiko mereka terhadap kuku kaki hitam.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Langkah-langkah ini termasuk:

  • memakai sunblock dan mengelakkan pendedahan berlebihan kepada sinaran UV
  • memakai kasut yang dipasang dengan betul
  • memakai kasut yang sesuai untuk ke gim dan ke tempat kerja
  • memakai kasut yang sesuai apabila menggunakan pancuran mandian awam

 Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang perlu berjumpa doktor jika mereka mengalami kelengkungan hitam yang tidak dapat dijelaskan, atau jika ia tidak sembuh dengan rawatan semasa di rumah.

Dalam kes-kes trauma atau kecederaan, bahagian kuku yang berwarna berubah-ubah akan hilang apabila kuku tumbuh.

Jangkitan kulat biasanya boleh dirawat di rumah dan mungkin tidak memerlukan diagnosis doktor.

Kesimpulan

Kuku jari kaki hitam biasanya tidak menimbulkan masalah lebih lanjut untuk seseorang apabila ia adalah akibat perubahan warna pigmen atau pigmen.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Apabila dirawat dengan betul, jangkitan kulat juga tidak akan menyebabkan masalah lagi. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat, jangkitan kulat boleh merebak ke bahagian lain kaki dan badan.

Jika seseorang didiagnosis dengan melanoma, mereka mungkin menerima pelbagai rawatan kanser, bergantung pada tahap dan keterukan penyakit.

Dalam kebanyakan kes, kuku jari hitam agak tidak berbahaya, memerlukan rawatan minima, dan tidak menyebabkan sebarang masalah tambahan.