KONGSI

Probiotik

probiotik

Apabila probiotik semakin popular, satu kajian baru-baru ini menyelidiki adakah maklumat dalam talian tersebut sahih dan boleh dipercayai. Mereka mendapati bahawa sebahagian besar laman web “popular” memberikan maklumat yang tidak mempunyai bukti saintifik.

Oleh kerana para saintis semakin tertarik dengan peranan bakteria usus, begitu juga dengan para masyarakat. Selari dengan kemasukan mikrobioma, probiotik ini semakin popular. Probiotik adalah organisma hidup yang ditambahkan oleh pengeluar kepada pelbagai makanan, biasanya yogurt. Maklumat pemasaran mereka sering berisi berbagai tuntutan kesihatan, dari meningkatkan kesihatan pencernaan hingga meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Probiotik kini menjadi perniagaan besar. Pada tahun 2017, pasaran probiotik di Amerika Syarikat bernilai lebih dari $40 bilion, menurut penulis kajian baru-baru ini.
Seperti banyak produk hari ini, penjualan dan pemasaran dalam talian memainkan peranan penting. Dengan ini, penyelidik dari Sekolah Perubatan Brighton dan Sussex di United Kingdom dan Université libre de Bruxelles di Belgium menilai tuntutan dalam talian mengenai produk ini dengan tepat. Untuk menyiasat, mereka mengumpulkan maklumat dari laman web peringkat teratas dalam carian Google. Pengarang bersama Prof Michel Goldman menjelaskan bahawa “selalunya, orang ramai tidak akan melepasi 10 keputusan pertama – oleh itu, ini akan mempunyai penglihatan dan kesan yang lebih tinggi.” Pertama, penulis menganalisis halaman untuk “ketepatan dan kelengkapan.” Selanjutnya, mereka memeriksa maklumat terhadap perpustakaan Cochrane , yang merupakan pangkalan data maklumat perubatan berdasarkan bukti, termasuk ujian klinikal dan meta-analisis. Prof Goldman menjelaskan pendekatan mereka: “Kami menilai 150 laman web pertama yang dihasilkan oleh carian Google untuk ‘probiotik’ dan mencatat dari mana asalnya dan penyakit yang mereka sebutkan. Bukti saintifik untuk manfaat kesihatan probiotik terhadap penyakit ini kemudian diperiksa untuk ketelitian saintifik. “ Mereka menerbitkan penemuan mereka dalam jurnal Frontiers in Medicine .
Para saintis mendapati bahawa sebahagian besar 150 laman web teratas adalah berdasarkan berita atau komersial – masing-masing 31% dan 43%. Secara keseluruhan, laman berita dan komersial merupakan sumber maklumat yang paling tidak boleh dipercayai kerana mereka jarang menyebut mengenai masalah peraturan atau kesan sampingan bagi individu yang mudah terdedah, seperti mereka yang tidak berkompromi. Dari 150 laman web, hanya 40% yang menyatakan bahawa manfaat probiotik memerlukan lebih banyak penyelidikan, 35% merujuk kepada literatur ilmiah, hanya 25% yang menyenaraikan kemungkinan kesan sampingan, dan hanya 15% yang menyebutkan peruntukan peraturan. Dalam empat kategori yang diliputi di atas, laman web komersial mendapat markah terendah. Dalam 10 keputusan teratas Google, skornya lebih tinggi. Penulis menjelaskan bahawa algoritma Google melakukan pekerjaan yang agak baik untuk memastikan bahawa portal kesihatan yang boleh dipercayai berada di puncak carian: dalam 10 carta carian teratas di Google, portal kesihatan yang dipercayai menggunakan sebahagian besar slot. Namun, seperti yang dijelaskan oleh pengarang Prof Pietro Ghezzi, “fakta bahawa terdapat begitu banyak maklumat berorientasikan komersial bermasalah bagi pengguna yang mencari jawapan yang jujur.”
Para penyelidik menyiasat tuntutan kesihatan tertentu dengan lebih terperinci, memeriksa tuntutan ini terhadap pangkalan data Cochrane. Walaupun laman web membuat tuntutan mengenai probiotik yang merawat pelbagai penyakit, bukti itu sangat kurang. Sehingga kini, bukti hanya menyokong penggunaan probiotik untuk merawat beberapa keadaan, termasuk cirit-birit berjangkit dan enterokolitis nekrotik pada bayi prematur. Walaupun dalam kes ini, para saintis perlu melakukan lebih banyak kajian. Secara keseluruhan, 93 dari 150 laman web mendakwa bahawa probiotik dapat meningkatkan sistem imun. Pada kenyataannya, seperti yang dijelaskan oleh pengarang, ini “hampir tidak dapat disiasat dalam ujian klinikal.” Begitu juga, sebilangan besar laman web mendakwa probiotik dapat membantu melegakan gangguan mental dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Sekali lagi, para saintis telah melakukan sedikit penyelidikan mengenai topik-topik ini. Secara keseluruhan, terdapat 325 tuntutan kesihatan khusus di laman web yang disiasat oleh para saintis. Bukti saintifik membuktikan hanya 23%, dan 20% tidak mempunyai bukti sokongan untuk menyokongnya. Penemuan ini penting, kerana penulis menerangkan:
Pada zaman sekarang di mana ketidakpercayaan terhadap pakar perubatan dan pihak berkuasa kesihatan semakin meluas, penggunaan produk kesihatan bebas secara individu dipandu oleh maklumat yang dikumpulkan di internet.”
Mereka melanjutkan, “Sejak probiotik lulus dari pemeriksaan oleh pihak berkuasa, sangat penting untuk mendapatkan wawasan tentang tahap kepercayaan yang diberikan oleh maklumat dalam talian mengenai faedah dan risikonya.”
KONGSI
Artikel sebelum iniCoronavirus COVID-19 maklumat baru mengenai antigen virus dapat meningkatkan ujian
Artikel seterusnyaPubis symphysis diastasis apa yang perlu diketahui mengenainya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.