KONGSI

Pronation

Pronation & overpronation: Apabila lengkungan kaki turun secara beransur-ansur ke bawah atau ke dalam, ini dikenali sebagai overpronation. Kadang-kadang, orang menyebut keadaan ini kaki rata. Cara kaki seseorang menyerap tanah boleh memberi kesan yang signifikan ke atas tubuh mereka. Orang yang mempunyai kaki yang rata atau yang lebih berkulit keras mungkin terdedah kepada lebih banyak kecederaan daripada orang yang mempunyai pronasi normal.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Walau bagaimanapun, terdapat rawatan sederhana yang tersedia untuk mengelakkan kecederaan akibat overpronation.

Pronation dan overpronation

Lebar putaran dan kaki rata atau lengkungan yang jatuh
Overpronation adalah ketika gerbang kaki gulung ke dalam atau ke bawah ketika berjalan, dan sering disebut sebagai kaki rata.

Pronation merujuk kepada cara semula jadi kaki bergerak dari sisi ke sisi ketika seseorang berjalan atau berjalan.

Ia berlaku apabila berat dipindahkan dari tumit ke bola kaki apabila seseorang berjalan melalui berjalan kaki atau berjalan lari.

Pronation juga berlaku semasa berdiri, dan dalam kes ini, pronation merujuk kepada jumlah yang kaki gulung ke dalam ke arah gerbang.

Sesetengah pronasi adalah perkara biasa. Overpronation adalah apabila kaki gulung ke dalam ke arah lengkungan berlebihan dan boleh menyebabkan pelbagai kecederaan.

Overpronation dan kecederaan

Overpronation meletakkan seseorang pada peningkatan risiko mengalami kecederaan tertentu. Ini kerana ia mengganggu penjajaran semula jadi badan dan menyebabkan kesan meningkat apabila kaki menyentuh tanah.

Atlet dengan overpronation, terutamanya pelari, melihat kemungkinan peningkatan kecederaan yang berlebihan.

Kecederaan yang kerap berlaku pada orang yang mengalami overpronation termasuk:

Punca

Overpronation mungkin disebabkan oleh gerbang yang jatuh, yang biasanya dikenali sebagai kaki rata.

Overpronasi biasanya disebabkan oleh kaki yang rata dan sangat fleksibel.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Kadang-kadang, orang dilahirkan dengan kaki rata. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan dan situasi yang boleh meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan kaki rata atau gerbang yang lemah, yang boleh mengakibatkan overpronation.

Keadaan dan situasi ini termasuk:

 • sedang hamil
 • kerana berat badan berlebihan atau obes
 • mengambil bahagian dalam apa-apa aktiviti, seperti berjalan, yang melibatkan berulang kali menarik kaki di permukaan keras untuk tempoh yang panjang

Diagnosis

Ramai orang yang mengalami overpronate tahu bahawa mereka mempunyai kaki rata tanpa berjumpa doktor di hospital.

Sekiranya seseorang berfikir mereka boleh mengatasi lebih banyak lagi, maka mereka dapat menilai sendiri menggunakan salah satu daripada tiga kaedah berikut:

 1. Mereka harus terlebih dahulu melihat kaki mereka semasa berdiri. Jika tidak ada ruang yang jelas di antara kaki dan lantai di mana gerbang seharusnya, orang itu mungkin terlalu banyak.
 2. Jika seseorang itu seorang pelari, mereka boleh menyemak keadaan kasut larian mereka. Jika majoriti memakai di bahagian dalam kasut lari, mereka mungkin orang yang terlalu banyak.
 3. Mereka juga boleh menyemak jejak mereka selepas mengambil beberapa langkah dengan kaki yang basah dan basah. Seseorang yang mempunyai pronation normal akan melihat jejak kaki mereka yang disambungkan ke toeprints dengan kira-kira separuh lebar kaki mereka. Seseorang yang overpronate akan melihat cap jari mereka yang berkaitan dengan lebar lebar kaki mereka.

Sekiranya seseorang mencuba ketiga-tiga kaedah ini dan masih tidak pasti sama ada mereka mengatasi lebih banyak tekanan, mereka boleh memilih sama ada melawat kedai berjalan khusus, podiatrist, atau pakar bedah ortopedik. Di beberapa kedai yang khusus, kerani dilatih untuk memeriksa overpronation.

Podiatrist, pakar bedah ortopedik, atau terapi fizikal boleh membuat diagnosis untuk kepastian. Seseorang harus berjumpa pakar untuk overpronation jika mereka mengalami sakit atau kecederaan kronik, terutama jika mereka telah berusaha membetulkan masalah itu pada masa lalu.

Pakar boleh mencadangkan pilihan rawatan yang boleh membantu menyelesaikan masalah ini.

Pilihan rawatan

Terdapat banyak pilihan rawatan yang berbeza untuk overpronation. Pilihan rawatan utama adalah:

 • memilih kasut sokongan
 • memakai orthotics
 • melakukan senaman yang menguatkan gerbang dan otot di sekelilingnya

Memilih kasut yang menyokong

Seseorang yang mempunyai overpronation perlu mengambil perhatian lebih lanjut apabila memilih kasut, terutamanya apabila memilih kasut untuk sebarang aktiviti yang melibatkan serangan kaki berulang, seperti berjalan atau berjalan.

Sesiapa yang mempunyai overpronation perlu mencari kasut yang menawarkan sokongan dan kestabilan tambahan supaya kasut meminimumkan kesan setiap langkah.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Seseorang yang berlebihan mencari kasut sokongan boleh melakukan perkara berikut apabila memilih kasut:

 • mempunyai kedua-dua kaki diukur
 • Membeli kasut pada lewat petang dan akhir minggu apabila kaki sedikit bengkak
 • memakai kaus kaki nipis semasa membeli-belah
 • cari kasut yang menawarkan sokongan lengkungan tambahan

Beli kasut yang menawarkan beberapa bentuk analisis gaya berjalan, pakar bedah kaki atau pakar bedah ortopedik boleh mengesyorkan kasut yang baik.

Latihan untuk overpronation

Seorang ahli terapi fizikal mungkin dapat mencadangkan senaman untuk merawat lebihan.

Kadang-kadang, seseorang yang berlebihan akan dirujuk kepada ahli terapi fizikal untuk menguatkan latihan.

Latihan ini boleh membantu menyokong lengkungan kaki dan otot yang membantu menyokong lengkungan.

Seorang ahli terapi fizikal boleh mengesyorkan bahawa seseorang yang mengalami berlakunya overpronation dan kecederaan yang berkaitan boleh menambahkan latihan berikut kepada rutinnya:

 • Posisi pertama demi pliĆ© : Dengan keluar dari pinggul, sehingga sudut kaki ke luar dan tumit bersama, bengkokkan lutut anda sambil mengekalkan tumit di lantai.
 • Menggulung kaki : Semasa berdiri dengan kaki lebar pinggang, gulungkan berat badan anda ke luar kaki dan kemudian kembali ke posisi normal berulang kali.
 • Peregangan betis yang duduk : Otot betis ketegangan boleh menyebabkan terlalu banyak tekanan pada tendon Achilles, yang semakin memburuk. Menegangkan otot betis dengan duduk dengan kaki anda dilanjutkan di hadapan anda dengan kaki melenturkan. Kemudian letakkan di depan pinggang dan sampai hujung jari anda.

Memakai orthotics

Orthotics adalah sisipan khas yang tergelincir ke dalam kasut untuk menawarkan sokongan lengkungan tambahan dan membantu meminimumkan kesan cara seseorang berjalan.

Lebih banyak orthotics generik boleh didapati tanpa preskripsi dan boleh memberikan sokongan yang mencukupi untuk mengelakkan kecederaan akibat overpronation.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, seseorang yang mempunyai keterlambatan mungkin memerlukan orthotics khusus, yang mana pesakit boleh memesan berdasarkan analisis gaya berjalan seseorang.

Pencegahan

Sesetengah orang tidak dapat mengelakkan berlakunya overpronation tetapi dapat mengurangkan kesannya melalui penggunaan orthotics dan footwear yang sesuai.

Orang-orang ini juga boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan yang berkaitan dengan overpronation dengan melakukan senaman yang disyorkan.

Orang lain mungkin dapat mengelakkan berlakunya keterlambatan daripada membangun dengan mengekalkan berat badan yang sihat.

Kesimpulan

Sesiapa yang mengalami kesakitan atau kecederaan berulang disebabkan terlalu banyak perlu melihat seorang doktor. Seorang doktor boleh mencadangkan banyak pilihan untuk seseorang yang boleh melegakan kesakitan dan mencegah kecederaan semula.

Orang yang mengalami kecederaan yang berkaitan dengan overpronation boleh mengambil langkah untuk mencegah kecederaan lanjut pada masa akan datang.

Bagi ramai orang yang mempunyai kelebihan, penyelesaiannya semudah memakai orthotics atau menukar kasut.

KONGSI
Artikel sebelum ini8 manfaat air mawar yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaKerdil dan bantut: Apa yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.