Psoriasis

Orang yang hidup dengan psoriasis tidak hanya berisiko tinggi diabetes tahap 2, tetapi risiko mereka juga meningkat selari dengan keterukan penyakit kulit, menurut penyelidikan terbaru dari Universiti Pennsylvania Perelman School of Medicine di Philadelphia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik menemui lebih lanjut mengenai hubungan antara psoriasis dan diabetes tahap 2.

Pasukan yang diketuai oleh Joel M. Gelfand, seorang profesor dermatologi dan epidemiologi – melaporkan penemuan dalam sebuah kertas yang diterbitkan baru-baru ini dalam Journal of American Academy of Dermatology .

“Kami tahu psoriasis dikaitkan dengan kadar kencing manis yang lebih tinggi,” Prof. Gelfand menjelaskan, “tetapi ini adalah kajian pertama untuk meneliti secara khusus bagaimana keparahan penyakit itu mempengaruhi risiko pesakit.”

Beliau dan pasukannya mencadangkan bahawa penemuan itu menyokong idea bahawa terdapat hubungan biologi antara psoriasis dan diabetes tahap 2.

Psoriasis dan diabetes

Psoriasis adalah keadaan perubatan yang serius yang menjejaskan sekitar 7.5 juta orang di Amerika Syarikat. Ia berkembang dari kesalahan dalam sistem imun yang mengganggu biologi normal kulit dan sendi kepada mereka yang di rawat di hospital.

Kira-kira 80-90 peratus daripada pesakit psoriasis mempunyai psoriasis plak, keadaan keradangan di mana sistem kekebalan tubuh menghantar isyarat yang rosak yang membuat sel-sel kulit tumbuh dengan cepat.

Apabila sel-sel menjangkau permukaan kulit dan mati, mereka membentuk lesi yang kelihatan seperti tompok merah tebal yang ditutupi dengan kulit keperakan. Tompok biasanya berkembang pada siku, telapak tangan, muka, kulit kepala, belakang, lutut, dan tapak kaki, tetapi mereka juga boleh menjejaskan mulut, kuku, alat kelamin dan tempat lain.

Sekitar 40 peratus orang yang mempunyai psoriasis mempunyai psoriatic arthritis, yang merupakan satu bentuk penyakit yang menyebabkan keradangan pada sendi dan mempunyai gejala serupa dengan arthritis.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Orang-orang dengan psoriasis lebih terdedah kepada penyakit lain, termasuk diabetes tahap 2, gangguan yang timbul apabila badan tidak dapat menggunakan insulin dengan berkesan. Insulin adalah hormon yang membantu menukar gula dalam darah, atau glukosa, menjadi tenaga untuk sel-sel.

Sebahagian besar daripada 30 juta orang di Amerika Syarikat yang diketahui mempunyai diabetes tahap 2.

Lebih banyak psoriasis yang teruk, risiko diabetes yang lebih tinggi

Untuk kajian mereka , Prof. Gelfand dan pasukannya menggunakan data pada dua kumpulan orang dewasa – 8,124 dengan psoriasis dan 76,599 tanpa – yang diikuti selama 4 tahun.

Data yang datang dari kaji selidik pengamal am di United Kingdom, termasuk ukuran keterukan psoriasis yang dipanggil kawasan permukaan badan (BSA), yang memberikan peratusan tubuh yang terjejas oleh penyakit ini. Di Amerika Syarikat, sekitar 20 peratus daripada mereka yang mempunyai psoriasis mempunyai BSA sebanyak 5 peratus atau lebih.

Daripada data, para penyelidik dapat melihat bahawa 3.44 peratus (280 orang) kumpulan psoriasis dan 2.44 peratus (1,867) kumpulan bukan psoriasis didiagnosis dengan diabetes atas susulan.

Selepas menyesuaikan diri dengan kesan potensi faktor risiko diabetes lain – seperti umur, jantina, dan indeks jisim badan ( BMI ) – mereka mendapati bahawa orang yang terkena psoriasis dengan BSA sehingga 2 peratus mempunyai risiko 21 peratus lebih tinggi untuk mengalami diabetes berbanding dengan psoriasis tanpa.

Tetapi mungkin hasil yang paling dramatik dalam kajian ini adalah bagaimana tahap psoriasis, seperti yang diukur oleh BSA, menjejaskan risiko diabetes.

Keputusan menunjukkan bahawa orang dengan psoriasis dengan BSA sebanyak 10 peratus atau lebih mempunyai 64 peratus lebih tinggi risiko menghidap diabetes berbanding dengan orang tanpa psoriasis.

Di samping itu, mereka menunjukkan bahawa di atas 10 peratus BSA, risiko diabetes di pesakit psoriasis berbanding pesakit bukan psoriasis meningkat sebanyak 20 peratus untuk setiap peningkatan 10 peratus dalam BSA.

Jenis keradangan yang dilihat dalam psoriasis diketahui menggalakkan ketahanan insulin , dan psoriasis dan kencing manis berkongsi mutasi genetik yang serupa yang menunjukkan asas biologi untuk hubungan antara kedua-dua keadaan yang kami dapati dalam kajian kami.”

Prof. Joel M. Gelfand

Para penyelidik mencadangkan bahawa sebagai tambahan kepada sasaran rutin pesakit psoriasis untuk pencegahan diabetes, terdapat juga pemeriksaan rutin untuk memastikan bahawa mereka yang mempunyai keterukan penyakit mencapai 10 peratus BSA atau lebih tinggi yang utama disasarkan.