Pneumonia adalah jangkitan pada tisu paru-paru yang boleh menjadikannya sukar untuk bernafas akibat keradangan, cecair dan nanah. Virus atau bakteria, yang menular, menyebabkan kebanyakan bentuk radang paru-paru. Tidak semua kes radang paru-paru menular, bagaimanapun, dan tempoh di mana ia boleh merebak dari satu individu ke individu yang lain bergantung kepada penyebab jangkitan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Adakah radang paru-paru menular?

Pneumonia merujuk kepada jangkitan pada paru-paru yang disebabkan oleh kuman tertentu, seperti bakteria atau virus. Apabila seseorang menyebarkan kuman yang boleh menyebabkan radang paru-paru kepada orang lain, penerima dapat mengembangkan jangkitan pernafasan, dari gejala ringan ke radang paru-paru.

Pelbagai faktor menentukan sama ada radang paru-paru itu berjangkit:

Jenis radang paru-paru

Virus menular atau bakteria menyebabkan kebanyakan bentuk pneumonia.

Kebanyakan kes radang paru-paru disebabkan penyebaran bakteria dan virus. Bakteria adalah organisma hidup yang bertindak balas terhadap antibiotik. Virus adalah protein kecil dan bahan genetik yang tidak dapat dirawat dengan antibiotik. Kedua-dua virus dan bakteria menular.

Radang paru-paru sering berlaku selepas seseorang mengalami jangkitan yang berlainan, seperti kepalanya. Ini menjadikan seseorang lebih terdedah kepada jenis jangkitan lain. Jangkitan yang terbentuk di dalam paru-paru dipanggil radang paru-paru.

Sesetengah organisma lebih cenderung menyebabkan radang paru-paru daripada yang lain. Satu contoh umum ialah penyakit pneumokokus, jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan telinga, jangkitan sinus, jangkitan otak dan darah, dan radang paru-paru.

Satu lagi jenis bakteria yang dipanggil Mycoplasma pneumoniae boleh menyebabkan bentuk radang paru-paru lain. Bakteria Mycoplasma juga menular.

Virus influenza atau selesema adalah punca umum radang paru-paru virus. Virus ini menyebar dengan mudah dari mangsa ke mangsa, menyebabkan pelbagai gejala dan keadaan.

Penyebab pneumonia yang kurang biasa termasuk:

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

 • menghirup zarah makanan atau kandungan dari saluran usus
 • beberapa kulat

Bentuk radang paru-paru ini tidak menular.

Panjang jangkitan

Dalam kebanyakan kes, jangkitan mungkin menular selama beberapa hari sebelum gejala muncul dan beberapa hari selepas itu. Tempoh masa yang tepat seseorang berjangkit bergantung kepada jenis mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan.

Beberapa bentuk radang paru-paru, seperti pneumonia yang disebabkan oleh mycoplasma, kekal berjangkit selama beberapa minggu. Sekiranya seseorang mengalami radang paru-paru, mereka harus bercakap dengan doktor di hospital tentang berapa lama jangkitannya akan menular.

Rawatan radang paru-paru

Orang yang mengalami radang paru-paru bakteria biasanya akan ditetapkan antibiotik yang menghentikan jangkitan dari kemajuan. Pneumonia biasanya akan berhenti menular satu atau dua hari selepas rawatan bermula.

Seseorang juga dianggap menular semasa demam, jadi lebih baik tinggal di rumah dari bekerja atau ke sekolah sehingga demam hilang.

Pesakit yang telah diberi vaksin terhadap jangkitan yang boleh menyebabkan radang paru-paru, seperti bakteria pneumococcal, biasanya kebal terhadap kuman tertentu. Mendapatkan vaksinasi dapat membantu mengelakkan jangkitan jenis ini daripada berkembang.

 Faktor-faktor risiko

Orang tua dan kanak-kanak yang sangat kecil mungkin mempunyai sistem imun yang lebih lemah, yang bermaksud mereka mungkin lebih tinggi mendapat radang paru-paru.

Walau sesiapa pun boleh mendapat radang paru-paru, sesetengah individu menghadapi risiko yang lebih besar. Pneumonia berlaku apabila jangkitan berlaku di dalam paru-paru. Ia boleh menyebabkan komplikasi dengan pernafasan dan merebak ke bahagian lain badan seperti aliran darah.

Individu yang lebih cenderung mendapat radang paru-paru termasuk:

 • kanak-kanak yang sangat kecil dan bayi yang sistem imunnya tidak berkembang sepenuhnya
 • orang yang lebih tua dengan sistem imun yang lemah
 • perempuan mengandung
 • orang yang mengambil ubat yang menyekat sistem imun
 • orang dengan penyakit yang melemahkan sistem imun, seperti kanser , HIV , dan AIDS
 • orang dengan penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis
 • orang dengan paru-paru dan keadaan pernafasan, seperti penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD), cystic fibrosis (CF), dan asma

Orang yang berisiko radang paru-paru perlu berhati-hati dengan orang yang baru-baru ini mengalami radang paru-paru atau jangkitan pernafasan lain.

Penularan

Radang paru-paru ditularkan apabila kuman dari badan seseorang dengan radang paru-paru menyebar ke orang lain. Ini boleh berlaku dalam pelbagai cara, termasuk:

 • Menghidapi jangkitan . Ini boleh berlaku apabila seseorang yang mengalami batuk pneumonia atau bersin dan orang lain menghidu zarah yang dijangkiti. Ini lebih berkemungkinan di antara orang yang saling berhubungan antara satu sama lain, seperti ibu bapa dan anak-anak, atau di ruang yang kurang pengudaraan, seperti kapal terbang.
 • Melalui mulut atau mata . Ini boleh berlaku apabila seseorang menyentuh permukaan yang orang yang dijangkiti telah terbatuk atau bersin. Apabila seseorang yang mempunyai jangkitan batuk ke dalam tangan mereka dan kemudian menjabat tangan orang lain, orang kedua boleh dijangkiti jika mereka menyentuh mulut atau mata mereka tanpa mencuci tangan.

Zarah makanan dan perengsa dari saluran usus juga boleh menyebabkan radang paru-paru. Ini dipanggil pneumonia aspirasi dan boleh berlaku apabila seseorang secara tidak sengaja menghirup bahan-bahan ini.

Pneumonia aspirasi biasanya berlaku pada orang yang mengalami masalah menelan, seperti seseorang yang mempunyai diagnosis strok atau keadaan sistem saraf pusat lain, seperti penyakit parkinson.

Radang paru-paru kulat biasanya terbentuk apabila pesakit menghidu zarah mikroskopik kulat dari alam sekitar. Individu yang mempunyai sistem imun yang lemah akan lebih cenderung untuk mengembangkan jenis radang paru-paru ini.

 Pencegahan

Berhenti merokok boleh membantu mencegah radang paru-paru.

Beberapa strategi boleh mencegah penyebaran radang paru-paru. Satu cara yang paling berkesan untuk mencegah penyebaran virus dan bakteria adalah dengan mencuci tangan yang kerap, terutamanya pada bulan-bulan yang lebih sejuk.

Individu harus membasuh tangan sebelum makan, selepas menggunakan bilik mandi, selepas menyentuh orang lain, sebelum melawat orang yang terdedah kepada radang paru-paru, dan pulang ke rumah selepas keluar ke tempat awam.

Strategi lain untuk mencegah radang paru-paru termasuk:

 • sentiasa mendapat maklumat terkini pada semua vaksinasi, serta mendapat selesema dan pneumokokal pneumonia vaksinasi setiap tahun
 • berhenti merokok, kerana merokok menjadikan paru-paru lebih terdedah kepada jangkitan dan mempengaruhi sistem ketahanan badan
 • menguruskan apa-apa keadaan perubatan kronik, terutama yang menjejaskan sistem imun atau paru-paru
 • tinggal di rumah dari ke sekolah atau bekerja apabila sakit atau demam

Melindungi orang yang lemah dari radang paru-paru

Kebanyakan pesakit pulih daripada radang paru-paru tanpa kesan yang berkekalan. Pada orang yang terdedah, radang paru-paru boleh membawa maut. Di seluruh dunia, radang paru-paru menyumbang 16 peratus kematian pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Orang tua dan mereka yang mempunyai sistem kekebalan yang lemah juga berkemungkinan besar mengalami komplikasi yang serius.

Orang tua, individu yang mempunyai penyakit serius, ibu bapa bayi yang baru lahir, dan penjaga kepada orang yang sakit harus memastikan semua pelawat mencuci tangan mereka. Lebih baik orang yang mengalami gejala penyakit pernafasan atau demam tidak melawat orang yang lemah sehingga gejala mereka hilang.

Strategi lain yang dapat mengurangkan risiko termasuk:

 • basuh tangan sebelum makan, setelah menyentuh seseorang, dan setelah keluar secara terbuka
 • membasmi semua permukaan di rumah, terutama jika seseorang baru-baru ini sakit
 • menjaga keberkesanan semua vaksinasi, terutamanya mana-mana ahli isi rumah di sekeliling bayi yang terlalu muda untuk dijadikan vaksin
 • mengelakkan lokasi dengan penapisan udara yang tidak mencukupi semasa musim sejuk dan selesema

 Kesimpulan

Pneumonia membunuh lebih daripada 50,000 orang di Amerika Syarikat pada 2014. Walaupun demikian, sekitar dua pertiga daripada orang dewasa yang lebih tua tidak mendapatkan suntikan pneumonia yang disyorkan untuk mencegah radang paru-paru.

Pneumonia boleh dicegah, terutama pada orang yang tidak mempunyai penyakit paru-paru kronik. Dengan mengelakkan orang sakit, tinggal di rumah ketika sakit, membasuh tangan, dan mengamalkan langkah-langkah kesihatan asas, seperti mendapatkan vaksin, adalah mungkin untuk mencegah penyakit ini yang berpotensi boleh membawa maut.