Berikut adalah beberapa pilihan sarapan untuk orang yang mempunyai sekatan diet plan:

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Alahan makanan

Ramai orang mempunyai alahan makanan atau sensitiviti terhadap laktosa, kacang, dan telur, yang mengandungi banyak makanan sarapan pagi. Nasib baik, terdapat banyak pilihan pengganti yang tersedia:

  • Intoleransi laktosa : Laktosa susu percuma dan pengganti susu, seperti susu badam, boleh menjadi pilihan yang baik untuk orang yang tidak bertoleransi laktosa.
  • Nut alahan : Lentil, benih chia, dan quinoa boleh menjadi pilihan yang sihat bagi mereka yang mempunyai alahan kacang.
  • Alahan telur : Orang yang tidak boleh makan telur harus mempertimbangkan daging tanpa lemak, kacang mentega, dan kacang sebaliknya.

Penyakit seliak

Bagi orang yang mempunyai penyakit seliak atau intoleransi gluten, mencari pilihan sarapan pagi yang tidak mengandungi gluten adalah penting.

Banyak kedai makanan menjual versi percuma sarapan pagi gluten percuma, termasuk:

  • bagel
  • penkek
  • bijirin

Konsep sarapan percuma gluten melibatkan hidangan makanan proteins tinggi, seperti telur atau daging tanpa lemak, dengan bayam layu dan tomato yang dimasak.

Diabetes

telur rebus yang keras
Orang yang menghidap kencing manis boleh makan telur rebus untuk sarapan pagi untuk mengurangkan tahap gula dalam darah mereka.

Orang yang menghidap diabetes mesti mengekalkan tahap gula dalam darah mereka. Melangkau sarapan mungkin tidak sihat untuk orang yang menghidap diabetes, terutamanya jika mereka mengambil ubat untuk keadaan mereka. Orang yang mengambil ubat untuk diabetes mereka biasanya perlu mengambil beberapa karbohidrat untuk menguruskan tahap gula darah mereka.

Berikut adalah beberapa pilihan sarapan untuk orang yang menghidap kencing manis:

  • telur hancur dengan bayam layu
  • telur rebus yang keras
  • sebilangan kacang
  • daging tanpa lemak dengan bayam atau kale

Protein untuk kesihatan usus

Makanan waktu pagi yang terbaik untuk kesihatan usus berkhasiat, seimbang dan mengenyangkan. Makanan yang tinggi proteinnya membantu mengurangkan rasa lapar dan meningkatkan kadar metabolisme selepas makan dan mungkin juga bermanfaat untuk kesihatan usus, berbanding dengan karbohidrat dan lemak. Walaupun jumlah protein yang anda perlukan setiap hari bergantung pada berat badan dan gaya hidup anda, rata-rata orang memerlukan 46-56 gram protein setiap hari.

Yogurt adalah sumber protein yang baik. Anda boleh meningkatkan kandungan vitamin dan mineral sarapan pagi anda dengan menambahkan buah-buahan atau buah beri sebagai tambahan dengan yogurt.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Beberapa jenis yogurt mengandungi probiotik, yang merupakan versi langsung bakteria baik, seperti bakteria asid laktik dan bifidobakteria.

Telur sangat serba boleh dan sumber protein yang baik, selain meningkatkan rasa kenyang, dan membantu mengekalkan kadar gula darah yang stabil. Tiga telur besar dapat menyediakan 20 gram protein berkualiti tinggi.

Granola boleh menjadi sarapan pagi yang mengandungi protein tinggi dan bahan-bahan berserat tinggi, termasuk oat, kacang, dan biji. Bahan-bahan yang sihat ini mempunyai banyak manfaat, seperti peningkatan kesihatan usus, tekanan darah, kolesterol, dan gula darah, serta keradangan yang berkurang.

Smoothie boleh menjadi pilihan sarapan tinggi protein yang memuaskan, kenyang, dan membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Adalah idea yang baik untuk menambahkan ramuan protein dan serat tinggi ke dalam smoothie, seperti selai kacang, avokado, biji rami, dan sayur-sayuran.

Makanan kaya serat sangat penting untuk sistem pencernaan yang sihat

Makanan kaya serat dapat membantu pencernaan dan mencegah sembelit. Penting untuk tujuan pengambilan makanan yang disyorkan sebanyak 30 gram serat sehari. Pengambilan serat makanan rendah menyebabkan pengeluaran asid lemak yang berkurangan dan fungsi penghalang mukosa yang rosak di saluran pencernaan.

Makanan kaya serat termasuk biji chia, beri, dan sayur-sayuran. Hanya 28 gram biji chia menyediakan 11 gram serat setiap hidangan. Buah mempunyai kandungan serat dan air yang tinggi, selain antioksidan yang dapat mengurangkan risiko penyakit.

Oat tinggi serat larut dan tidak larut, yang dapat meningkatkan kesihatan pencernaan dan keteraturan usus. Oat mengandung serat dalam bentuk beta glukan, yang telah dikaitkan dengan penurunan kolesterol, mengatur kadar gula darah, dan menciptakan lingkungan usus yang sihat.

Prebiotik membantu pemeliharaan usus yang sihat

Sebagai tambahan kepada probiotik, penting untuk menambahkan prebiotik ke dalam makanan anda. Prebiotik adalah karbohidrat kompleks yang memberi makan mikroba di usus anda dan dapat diperoleh melalui makanan seperti sayur-sayuran, biji-bijian, asparagus, pisang, epal, biji rami, bawang putih, dan bawang.

Biji rami mengandung serat yang tidak larut, yang dapat berfungsi sebagai pencahar semula jadi, dan dapat ditambahkan ke tepung gandum, oat, smoothie, yogurt, dan bijirin. Selain prebiotik, pisang juga mengandung vitamin, mineral, antioksidan, dan serat.

Ringkasan

Tabiat sarapan boleh menyokong penurunan berat badan tetapi bagaimana cara ini berbeza dari orang ke orang. Makan sarapan boleh membantu penurunan berat badan bagi sesetengah orang kerana mereka lebih lama lagi, yang menghalang snek pada siang hari. Bagi yang lain, melangkau sarapan menyokong penurunan berat badan kerana ia menyebabkan mereka mengambil lebih sedikit kalori secara keseluruhan.

Kehilangan berat badan memerlukan seseorang membakar lebih sedikit kalori berbanding makan. Untuk mengekalkan penurunan berat badan, seseorang mesti berpegang pada diet plan kalori yang dikurangkan dan memasangkan diet plan ini dengan lebih banyak aktiviti. Untuk membuat perubahan pemakanan yang mampan, adalah penting bahawa seseorang mendapati makanan yang sihat yang mereka nikmati makan.

Diet plan yang sangat ketat selalunya sukar untuk diikuti. Sebaliknya, masukkan beberapa hidangan dan dapatkan makanan berkalori yang rendah, rasa yang baik. Seorang ahli diet plan atau doktor di hospital boleh membantu seseorang membangunkan pelan makan yang tepat untuk keperluan mereka.