KONGSI

Sarcopenia

Penyelidik telah mendapat pandangan baru mengenai mekanisme yang terlibat dalam bagaimana otot rangka kehilangan jisim dan kekuatan mereka sebagai usia orang, yang dipanggil sarcopenia.

Sarcopenia adalah perkara biasa pada orang yang berusia atau warga emas dan merupakan penyumbang penting kepada kelemahan. Ia menjejaskan keseimbangan, cara seseorang bergerak dan keupayaan mereka untuk melaksanakan tugas harian. Dengan populasi yang semakin tua, sarcopenia adalah masalah kesihatan umum diseluruh dunia yang serius.

Dalam kajian pertama untuk membandingkan tisu otot daripada kumpulan orang tua dengan sarcopenia di seluruh geografi yang berbeza, penyelidik mengenal pasti perubahan dalam sel dan molekul dalam otot, yang mungkin menjelaskan mengapa sesetengah orang mengembangkan sarcopenia dan sesetengah orang tidak.

Kajian MEMOSA (Multi-Etnis Detil MOlekular SArcopenia manusia), yang diterbitkan dalam Character Communications , dilaksanakan oleh Konsortium Penyelidikan Worldwide EpiGen dengan kerjasama Nestlé Analysis. Kajian ini melibatkan peserta dari UK, Singapura dan Jamaica.

Cerita Berkaitan

Ia mendapati bahawa otot dari individu dengan masalah penyakit ini telah mengurangkan aktiviti laluan menghasilkan tenaga utama dan penurunan aktiviti komponen yang membentuk semua lima kompleks dalam laluan pengeluaran tenaga yang penting untuk mengekalkan kekuatan dan fungsi otot.

Perubahan ini ditemui dalam kohort lelaki dari kohort Singapura kajian dan direplikasi dalam kohort dari UK (Hertfordshire Cohort Research) dan Jamaica.

Selain itu, hasil menunjukkan bahawa sarcopenia juga dikaitkan dengan pengurangan tahap enzim yang terlibat dalam kitar semula NAD +, yang bertindak sebagai sensor metabolik dalam sel dan mengawal selia jalur pengeluaran tenaga.

Pasukan MEMOSA kini merancang untuk menerokai mengapa perubahan dalam laluan menghasilkan tenaga berlaku dan melihat faktor genetik dan pemakanan.

Karen Lillycrop, Profesor Epigenetik di University of Southampton dan salah seorang penulis utama, berkata:

Kebanyakan kajian pada masa ini telah membandingkan tisu otot daripada golongan muda kepada orang yang lebih tua tetapi kami ingin memahami mengapa terdapat kebolehubahan dalam kehilangan jisim otot dan kekuatan antara individu yang lebih BERUSIA.

Ini adalah kajian yang benar-benar baru, menggunakan teknik penjujukan canggih untuk kali pertama, yang membolehkan kita mengenal pasti asas molekul mengapa sesetengah orang mengembangkan sarcopenia dan yang lain tidak pada usia tua. “

Profesor Keith Godfrey, seorang pengarang bersama di University of Southampton menambah:

Sarcopenia menjadi cabaran penjagaan kesihatan utama bagi semua negara, sehingga ia baru-baru ini diiktiraf sebagai keadaan perubatan. Dengan mengenal pasti perbezaan dalam aktiviti dalam laluan utama dalam sel-sel otot kita kini boleh mula membangunkan intervensi terapeutik yang sememangnya akan membantu banyak orang untuk terus aktif dan sihat di kemudian hari. “

Rujukan jurnal:

Migliavacca, Electronic., et al. (2019) Kapasiti oksidatif mitokondria dan biosynthesis NAD + dikurangkan dalam sarcopenia manusia merentas etnik. Komunikasi Alam . doi.org/10.1038/s41467-019-13694-1 .

KONGSI
Artikel sebelum iniMulut kering dan cara rawatan di rumah
Artikel seterusnyaHidung tersumbat dan 9 cara untuk melegakannya ketika tidur
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.